Au trecut 24 de ani. Vă amintiți?

euMâine se împlinesc 24 de ani de la primele alegeri libere în România. În data de 20 mai 1990, românii erau chemați pentru prima oară la urne să își aleagă președintele și pe membrii Adunării Constituante, cum s-a numit primul Parlament de după Revoluție. Vă mai amintiți? Ion Iliescu a câștigat fără drept de apel alegerile. Ion Iliescu a fost ales preşedinte cu un scor de 85,07 la sută, respectiv 12.232.498 de voturi. Ceilalţi doi contracandidaţi, Radu Câmpeanu (PNL) şi Ion Raţiu (PNȚ – CD) au obţinut 1.529.188 de voturi (10,64 la sută), respectiv, 617.007 voturi (4,29 la sută). Cred că rezultatele nu mai au nevoie de niciun comentariu. Sunt ferm convinsă că nu va mai exista niciun candidat care să obțină vreodată un asemenea scor în istoria României. A fost bine? A fost rău? Istoria va decide cum îl va judeca. Știu doar că aceia care în 20 mai 1990 își rupeau hainele de pe ei să îl voteze, astăzi îl înjură. Habar nu am dacă viața noastră ar fi arătat mai bine dacă Ion Iliescu n-ar fi existat. Un lucru e clar că nu i se poate reproșa – că a fost lacom. În schimb, el va purta mereu vina că i-a lăsat pe alții să fure! Da, de acest lucru se face vinovat! Unii spun că fără Ion Iliescu România ar fi avut soarta fostei Iugoslavii, alții că fără el Revoluția nu s-ar fi înecat în sânge, că nu ar fi existat mineriadele și că, mai ales, drumul nostru spre NATO și Uniunea Europeană ar fi fost infinit mai scurt. Rămâne istoriei să decidă ce loc și rol îi vor fi conferite lui Ion Iliescu, astăzi făcut vinovat de toate relele României. Nu l-am votat niciodată, nu l-am urât, dar nici nu l-am apreciat. A ajuns de la cel mai apreciat la cel mai detestat român. A ajuns sperietoare de campanie electorală, deși sunt convinsă că mulți dintre adversarii săi de astăzi l-au votat cu disperare în 20 mai 1990. Oare cei care l-au votat se simt vinovați pentru ceva? Dacă ar fi să întoarceți timpul, l-ați mai vota? Oricum, istoria n-o mai putem schimba! Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost?!

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Au trecut 24 de ani. Vă amintiți?

  1. gicacontra

    Iarasi gresiti: A fost extrem de lacom. De putere! Si de aici, toate celelalte.
    Raspunsul este foarte simplu si se va vedea duminica, in scorul demnului sau urmas VVP: bizonul l-ar vota si azi cu doua maini! Doar n-o sa voteze niste inconstienti care au avut tupeul sa-i spuna, timid ce-i drept, ca nu poate s-o duca mai bine decat munceste, chiar daca l-au scapat de umilinta grecilor. Chiar daca suntem rupti in cur, o sa votam niste specialisti in blana ursului din padure, dar care ne vor ridica nivelul de demnitate in Europa. Ca nu s-o inventat degeaba viagra pentru idioti.
    In fond, pe 25 mai este tot Duminica orbului. Ce ironic se inchide cercul unui sfert de veac!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici