Cuvinte Libere. ZILELE TREC, ANII TREC ! UITAREA SE AȘTERNE…

 Au  trecut cam neobservate- nici nu se putea altfel, câtă vreme media românească are un singur obiectiv: tâmpirea în masă a populației, prin turnarea în capetele slabe, cu tolcerul, a tone de… știri umflate, manipulări, mistificări, exagerări,  inflamări  și deformări ale unor nenorociri- au trecut, ziceam,  două  să le spunem sărbători. Schimbarea la Față, cum ar veni… Adio, Vară! Te-ai aștepta la schimbări, la reîntoarcerea în normalitate, la civism, civilizație, omenie… Și ce-ar mai fi înrudit cu schimbarea… Nicio speranță! Schimbări – doar în natură; în societatea românească – doar de… fațadă! Mai grav! Minciuna, ipocrizia, manipularea, corupția se întețesc prin amploare și nerușinare. Iau forme străine normalității.
  A fost  și Ziua Minerului, dar numai prietenul drag Ștefan Costea, ca și acum vreo trei ani, și tot pe Facebook, și-a  amintit și le-a adus aminte uitucilor. Inclusiv subsemnatului, care are mai multe motive să uite. Unul ar fi memoria slăbită de vârstă, dar mai ales de stresul provocat de nenorocirea de la Caracal, transformată într-o și mai nenorocită și nesfârșită odisee națională, de parcă numai acolo ar viețui mafia traficului de persoane. Chestiune care impunea  un interes politic, public, investigații, acuzații, condamnări  și tăierea capului hidrei mafiote,  dar   nebăgată în semă numai cu ocazia unor tragedii… neacoperite. Și, dacă fata nu era nepoata unui personaj public, acoperită rămânea crima! Dar, până la finalul anchetei, manipularea pentru trecerea timpului și șteregerea urmelor, pentru uitare-  tot se va mușamaliza cât de cât  crima cea mare: mafia!
 Alt motiv este saturația  că din nou voci și condeie manipulatoare vor folosi Ziua Minerului, mai degrabă evenimentele majore din minerit în scopuri politicianiste, denaturând adevărul istoric. Mai cu seamă relativ la Greva de la Lupeni din 1977. Folosită mereu și cu prea destul succes ca placă turnantă  pe care să ruleze doar mesajul politic anticeaușist. Care nici nu a existat! În loc să evoce adevăruri, dureroase e drept, dar nu atât de dezastruoase precum lichidarea mineritului în zonă, și-n toată România!  Și, mereu, când mă gândesc la mineri și minerit îmi vin în minte frânturi dintr-un frumos dar uitat și el, șters din repertoriile corale, Imn al minerilor, despre… Patriei mai mult cărbune/ Ca să-i fie Țării cald. Însă, Patria nemaifiind, nemaiexistând, patriotismul necultivându-se, dimpotrivă, ironizându-l, după vechiul adagiu: Patira e acolo unde e bine; unde mi-e bine; unde ne e bine -, sigur că nu-i mai trebuie  cărbune!
  Da, minerii au dat căldură și energie Țării. Oamenilor ei. Acum nu mai e nevoie. Iar ei nu mai au voie. Au dat și…călduri.  Ca-n august 1977. Chiar în preajma Zilei lor. Care, în acel an s-a sărbătorit pe 7 august, într-o adunare tristă, la Uricani…
Adevărurile se uită! Când nu sunt înlocuite cu  deformări, distorsionări și minciuni…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei