Cuvinte Libere. ZILELE TREC, ANII TREC ! UITAREA SE AȘTERNE…

 Au  trecut cam neobservate- nici nu se putea altfel, câtă vreme media românească are un singur obiectiv: tâmpirea în masă a populației, prin turnarea în capetele slabe, cu tolcerul, a tone de… știri umflate, manipulări, mistificări, exagerări,  inflamări  și deformări ale unor nenorociri- au trecut, ziceam,  două  să le spunem sărbători. Schimbarea la Față, cum ar veni… Adio, Vară! Te-ai aștepta la schimbări, la reîntoarcerea în normalitate, la civism, civilizație, omenie… Și ce-ar mai fi înrudit cu schimbarea… Nicio speranță! Schimbări – doar în natură; în societatea românească – doar de… fațadă! Mai grav! Minciuna, ipocrizia, manipularea, corupția se întețesc prin amploare și nerușinare. Iau forme străine normalității.
  A fost  și Ziua Minerului, dar numai prietenul drag Ștefan Costea, ca și acum vreo trei ani, și tot pe Facebook, și-a  amintit și le-a adus aminte uitucilor. Inclusiv subsemnatului, care are mai multe motive să uite. Unul ar fi memoria slăbită de vârstă, dar mai ales de stresul provocat de nenorocirea de la Caracal, transformată într-o și mai nenorocită și nesfârșită odisee națională, de parcă numai acolo ar viețui mafia traficului de persoane. Chestiune care impunea  un interes politic, public, investigații, acuzații, condamnări  și tăierea capului hidrei mafiote,  dar   nebăgată în semă numai cu ocazia unor tragedii… neacoperite. Și, dacă fata nu era nepoata unui personaj public, acoperită rămânea crima! Dar, până la finalul anchetei, manipularea pentru trecerea timpului și șteregerea urmelor, pentru uitare-  tot se va mușamaliza cât de cât  crima cea mare: mafia!
 Alt motiv este saturația  că din nou voci și condeie manipulatoare vor folosi Ziua Minerului, mai degrabă evenimentele majore din minerit în scopuri politicianiste, denaturând adevărul istoric. Mai cu seamă relativ la Greva de la Lupeni din 1977. Folosită mereu și cu prea destul succes ca placă turnantă  pe care să ruleze doar mesajul politic anticeaușist. Care nici nu a existat! În loc să evoce adevăruri, dureroase e drept, dar nu atât de dezastruoase precum lichidarea mineritului în zonă, și-n toată România!  Și, mereu, când mă gândesc la mineri și minerit îmi vin în minte frânturi dintr-un frumos dar uitat și el, șters din repertoriile corale, Imn al minerilor, despre… Patriei mai mult cărbune/ Ca să-i fie Țării cald. Însă, Patria nemaifiind, nemaiexistând, patriotismul necultivându-se, dimpotrivă, ironizându-l, după vechiul adagiu: Patira e acolo unde e bine; unde mi-e bine; unde ne e bine -, sigur că nu-i mai trebuie  cărbune!
  Da, minerii au dat căldură și energie Țării. Oamenilor ei. Acum nu mai e nevoie. Iar ei nu mai au voie. Au dat și…călduri.  Ca-n august 1977. Chiar în preajma Zilei lor. Care, în acel an s-a sărbătorit pe 7 august, într-o adunare tristă, la Uricani…
Adevărurile se uită! Când nu sunt înlocuite cu  deformări, distorsionări și minciuni…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva