Cuvinte Libere. Teatrul „DOINA BADEA” Deva…

726
Vise… Visări… ( Că tot mă lua la mișto un bun prieten, pentru punctele de suspensie, de care, zice, aș abuza). Vise și visări reamintite sâmbătă seara în spectacolul Antenei 1 „Te cunosc de undeva”. Spectacol serios,  de cursă lungă, vreo nouă sezoane parcă,  de relaxare și bună dispoziție, dar merituos  prin aceea că spală păcatele unei televiziuni cvasimanelizate, mai celebră datorită emisiunilor cu curve și alți declasați, de după-amiaza și noaptea… Spectacol pe care mereu l-am ignorat datorită prejudecății de mai înainte. Dar, sâmbătă, a fost o seară de gală și nostalgie, dedicată exclusiv muzicii autohtone și interpreților români. Reinterpretați, unii cu un succes incredibil, de trupa  emisiunii Te cunosc de undeva. Reîntâlnirea cu marea artistă Maria Tănase ( Adriana Trandafir) și Fărămiță Lambru (Romică Țociu), cu Florian Pittiș, ale cărui versuri-„Lume, lume, soro lume/ De ce eşti prea rea de gură/ De ce ne priveşti cu ură/ Vinovaţii fără vină/ Cer să se facă lumină”-  par mai actuale astăzi decât la vremea lor;  cu Stela Popescu, interpretată de cea  considerată la un moment dat fiica ei, Emilia Popescu; reîntâlnireaa  cu muzica adevărată – spun specialiștii, nu eu, cei care au o mare decepție față de acuratețea versurilor și liniilor melodice ale muzicii legere actuale-, reîntâlnirea aceasta a fost… un vis, o visare… Mai cu seamă după ce am văzut-o/ascultat-o pe… Doina Badea, în  interpretarea aproape exactă a Mirelei Vaida.  Moment în care  a reînviat visarea mea de a nu muri până nu văd pe frontonul teatrului devean firma: Teatrul „Doina Badea” Deva! În locul actualului… nume tautologic: Teatru de Artă!
  Vă rog, stimați șefi ai orașului și ai județului, faceți ceva să fixați, să eternizați numele orașului și prin renumele unor trăitori aici, care au conferit faimă și noblețe  urbei.  Nu vă mulțumiți doar cu Cetatea a cărei valoare este doar peisagistică. Conferiți-i orașului și alte fațete, pentru a-i ridica și a-i face cunoscută și recunoscută și valoarea culturală și socială! Și, sunt câteva nume care chiar au marcat locul, până la identitate: Doina Badea, cum spuneam. Însă la Teatrul de estradă au mai strălucit Lucian Radulian, Margareta Ileș, Ștefan Răduț, Tică Hanea și alții, care ar putea da nume propriu unor compartimente ale teatrului… Nu uitați de doctor docent Octavian Floca, nume mai potrivit azi cvartalului în care a locuit, Aleea Patriei, că de Patrie nu mai prea e de dorit a se pomeni… Și nu-l uitați mai ales pe arhitectul Cornel Florea, căruia i se datorează în covârșitoare măsură aspectul urban actual al Devei.  După cum și Liceul sportiv Cetate ar fi mai măreț  purtând numele Nadia Comăneci! Sau Octavian Berllu, ori Mihai Bănulescu, ba  Gina Gogean, care chiar vrea să redea școlii prestigiul din urmă cu 30 de ani.
 Iubiți orașul pe care-l păstoriți prin voința locuitorilor săi! Care ar fi și mai mândri dacă personalități convive ar fi mai la vedere, prin renumele  și prestigiul conferit orașului lor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.