Cuvinte Libere. RESPECT CONSUMATORILOR! CREȘTEREA ECONOMICĂ DE LA EI VINE !

Statistici credibile, cel puțin așa se zice, cele de la… mama Europa, atestă o creștere economică încurajatoare a României, mereu fruntașă pe… ramură. Dar, cum bine știm, creșterea asta se concretizează și consolidează în cea mai mare parte pe creșterea consumului! Nu a producției și produselor românești, ci a celor importate ori produse în România de companii străine, europene și nu numai. Dacă admitem că  feminismul şi corectitudinea politică au ajuns  și ele în România, împreună cu consumul, cultura celebrităţilor,  presa tabloidă și televiziuni idioate- se cheamă că ne aflăm în deplin capitalism. Mai românesc, mai original adică, pentru că niciodată nu ne facem temele cum trebuie, după modele consacrate, consolidate de  producere a binelui pentru cetățeni, ci din combinații, imitații, cam după ureche și deseori ocolind legile…
Legat de consum se dezvoltă consumerismul. Adică, după dicționar: o mișcare de mase care își propune apărarea intereselor consumatorului față de abuzurile specifice societății de consum, precum și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Iar în aceste rânduri, fără pretenția de a fi… consumerist, și fiindcă majoritar și prioritar consumăm produse importate, cumpărate, tot  majoritar, din mari magazine  ale unor companii comerciale tot străine- devine de discutat și calitatea serviciilor pe care ni le oferă acestea. Iar, sub acest aspect trebuie să nu uităm marele adevăr, care atârnă ca un bolovan de calitatea serviciilor din aceste modele și moderne de magazine-anume faptul că  sunt… deservite de personal autohton. Iar termenul “deservite” este foarte adecvat! Pentru că mare parte din personalul acesta român aduce practic mai mult deservicii  consumatorilor, dar și angajatorilor respectivi.
 Pentru prima dată  am ajuns într-un supermagazin Carrefour în 1984, la Lyon, la marginea Lyonului. Adică la răspântie, intersecție- numai pe la noi, în celebra noastră originalitate, magazinele firmei sunt înghesuite în burice de orașe… În care, la… ghidonul unui cărucior, el însuși noutate,  o premieră pentru un amărât de român, am umblat cât aș merge de la Cal până la Lido, iar la una dintre cele 26 de casierii am scos din cărucior o periuță de dinți…  Dar nu  amplasamentul magazinului  e problema. Ci că, de pildă, imitațiile astea de Carrefour din Deva, niște market-uri cum le zice, nu prea au nimic comun cu adevăratele supermagazine, nici măcar cu  primul deschis în România, în nordul Capitalei. Iar market-ul din Ulpia este, din punct de vedere al calității serviciilor și solicitudinii personalului, o pată neagra pe obrazul firmei-mamă! Asta nu doar din tentația  unor casiere de a greși deseori  și exclusiv în defavoarea cumpărătorului. Ci, mai mult din neglijența expunerii produselor și prețurilor, care dezorientează – iei din raft ceva la un preț afișat, iar la casierie apare alt preț, întodeauna mai mare.  Sortimente diverse de pâine, amestecate între ele, și etichete de prețuri  nicuna sub sortimentul căutat; la înghețată, 4-5 sortimente dar o singură etichetă cu prețul, două modele de aparate de ras și patru etichete… Apoi schimbarea repetată a locului de expunere a unui produs, care te obligă să ceri lămuriri personalului din magazin, și în loc de lămuriri primești replici ironice ori răspunsuri răstite: uitați-vă mai atent!
Vorbind aici doar despre Carrefour, nu înseamnă că în celelate lanțuri de magazine lucrurile sunt perfecte. Ajungem și la ele… Până atunci însă ar fi bine  să nu se uite că acești consumatori care realizează creșterea  economică a României sunt și alegători, votanți adică! Pricepeți?! Dacă da-respectați-i!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”