Cuvinte Libere. PELERIN de la PUTNA la VORONEȚ…

157

Ca să poți vorbi despre cea mai de preț bogăție a Bucovinei trebuie să așezi la temelia ei Oamenii locului. Care au existat și  care mai există de o istorie lungă și zbuciumată, dar nobilă prin trecutul ei și  prin prezentul care o întinerește cu  binefacerile și virtuțile epocii actuale. Oameni care au înălțat spre Lumina Cerului biserici și mănăstiri uimitoare, prin unicitatea lor și durabiltatea multiseculară. Oameni care au împlinit mărețe porunci ale   unor domnitori luminați, dar și ale  unor boieri de viță nobilă, învățați și prețuitori ai învățăturilor, sub binecuvântarea unor înalte fețe bisericești și monahale au împânzit obcinele Bucovinei cu perle de neprețuit!

În  buna tradiție,  pelerinajul nostru monahal   începe   de   la Putna, cea mai îndepărtată de cartierul nostru general din centrul  stațiunii turistice Gura Humorului, găzduiți într-o pensiune a FDG, vecină cu locuința pritenilor dragi și primitori, cum numai în Moldova se află, Adrian și Maricica Lefter. Putna este prioritară, din punctul meu de vedere, nu doar pentru că aici, în biserica mănăstirii se află  mormântul marelui voievod Ștefan cel Mare, pe care se află Urna de argint masiv  depusă în 1871 de studenții români de la Viena, între care un rol deosebit l-a avut Mihai Eminescu, ci, mult mai prozaic, pentru… dâca ce mă cuprinde că o asemenea minunăție s-a înălțat, cu tehnica vremii,  doar cu brațele și cu pârghii și frânghii, în doar 3 (trei) ani! Între 1466 și 1469, la îndemnul lui Daniil Sihastru, și a fost sfințită în 1470. Iar Catedrala Neamului, cu tehnica mileniului 2, cu bani de la buget, cu bani de peste tot se tot ridică și nu se mai termină. Ca și cea din Deva… Dar să nu hulim când vorbim de lucruri sfinte. Cum ar fi  Mănăstirea Moldovița, ridicată de Petru Rareș, la 1532,  în biserica ei, cu Hramul Bunavestire, aflându-se și jilțul domnitorului. Iar la intrare  este expusă Diploma  acordată de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism-FIJET, în 1975, împreună cu Marul de Aur, și un  membru al acesteia, prezent, a fotografiat-o,  mândru că văzut-o aici, în sufletul Bucovinei. Și tot pe aproape se află Sucevița,  ctitorie a boierilor  Movilă, între 1581 și 1601, dintre care Ieremia și Smion au fost vremelnic și domnitori, ba chiar și-n Țara Românească. La Suceava, în oraș, mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, începută la 1514 de către Bogdan al III-lea cel Orb, fiu al lui Ștefan cel Mare, și terminată de Ștefăniță în 1522, se individualizează prin acoperișul   cu țigle colorate așezate în figuri moazaicate, foarte atractiv la privire. Biserica  Mănăstirii Dragomirna, pe o colină la vreo 12 kilometri de Suceava, este distinctă, între  suratele sale bucovinene, prin… înălțimea ei, 42 de metri. Mai întâi o mică ctitorie  a fostului episcop de Rădăuți, Anastasie Crimca, susținut financiar de  frații Luca și Simion Stroici, iar actuala, cea înaltă, în totalitate  din piatră, este, spunea Nicolae Iorga:..”un giuvaer arhitectural care împodobește codrii seculari ai Bucovinei.” Luca Arbore, hatmanul Sucevei din 1486, sub domnia lui Ștefan, a ridicat în satul ce-i poartă numele  Biserica cu Hramul tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Aproape de… reședința noastră temporară, Mănăstirile Humor (1530-1536) și Voroneț (1488) întregesc pelerinajul monahal, cu bucuria de a vedea unicul albastru de Voroneț. Mănăstire considerată Capela Sixtină a Orientului, datorită marii fresce de pe peretele vestic: Judecata de Apoi. Cu excepția Dragomirnei, toate sunt declarate   obiective de  Patrimoniu mondial UNESCO. Iar în drumul spre  acestea  zăboviți o oră la Muzeul Oului, din Vama, unic în lume, organizat științific, deținând   exponate de pe toate meridianele lumii, și la Marginea, pentru a cumpăra  o amintire din ceramică neagră, specifică Bucovinei. Și în trecere prin Milișăuți opriți  să cumpărați, la margine de drum, un borcan cu murături originale, tot unice, dospite în heleștee… Când porniți spre Transilvania, alegeți… TransRarăul, drum nou, asfaltat, bun, pitoresc, iar la cota 1400 și ceva opriți să admirați un peisaj mirific dominat de Pietrele Doamnei!

Doamne, ce Țară avem !  Și n-o prețuim, n-o iubim, iartă-ne, Doamne!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.