Cuvinte Libere. CARE E… GENERAȚIA PIERDUTĂ?

Absolut din întâmplare, la primul schimb de cuvinte cu un  tânăr, încă, tată, deși ne știm de ani mulți, la întrebarea mea: unde e?… îmi răspunde, fără a termina eu: butonează smartfonul. La care eu zic: îmi pare cam dependent… Și iarăși nu apuc să-mi duc vorba la capăt, că el zice: generație pierdută! Am căzut pe gânduri și nu m-am ridicat o vreme… Mă tot cuget, ca un  veritabil și bun ardelean: O fi având dreptate tipul cu vorba grea zisă?; o fi bravat?; o fi vrut să se dea deștept, ocoș?; o fi vrând să pară înțelept și sfătos fiind doar cu vreo 30 de ani mai vărstnic decât… reprezentantul generației pierdute?
 Și, am început să socotesc. Cam după apariția noii serii de teoreticieni și politicieni post-decembriști, care încă nu formează o clasă politică autentică, generația mea a început să fie definită ca generația pierdută. Hop! Acum cum, ce facem? Și noi, ăia pe ducă, și ăștia cărora abia le-au dat tuleiele pe față, suntem generații pierdute?! Așa ceva nu e posibil! Cert este că generația  părinților noștri, ăstora pe ducă, a fost generație de sacrificiu!  A dus războiul,  chiar două, a trăit și tranzitat țara de la monarhie la republică, o dată cu toate suferințele și pierderile umane și morale, de conduită și identitate, și ne-a crescut pe noi, generația asta  aflată spre sfârșitul ei biologic, dar, mai grav, parcă și spre sfârșitul  țării… Cel puțin până-n acest moment! Însă puține lucruri se mișcă  încurajator că sfârșitul nu va… veni! Iar generația asta  hulită în prezent- ferice de cei care nu au apucat să trăiască umilința ofensei aduse de   propriii  lor copii!- este, dacă aveți un moment de răgaz pentru sinceritate și reflecții oneste, generația  productivă,  creatoare, care a ridicat țara economic și social-cultural, i-a conferit putere industrială și tehnologică de vârf, a lansat în dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate promoții întregi de specialiști,  intelectuali, artiști- ca termen general cuprinzător pentru toate cele șapte arte-, sportivi de renume mondial… Iar în anul 1990  România avea cea mai calificată forță de muncă din Europa! Dacă nu credeți, cercetați statistici și… istorii! Și, în plus, a lansat generația  asta de oameni școliți, bine calificați și instruiți, în vârstă de 40-50 de ani, care se ocupă în prezent de reașezarea țării  pe  coordonate democratice de dezvoltare și conviețuire. Și, există semne, încă timide și convulsive, că va reuși. Din care, spre regretul și durerea părinților lor, se mai naște câte un… rebel (peiorativ), care-și înjură părinții. Generație care zămislește și cocoloșește la sân până-n facultăți și după, prea îngrijorător de mulți reprezentanți ai… generației pierdute- cum spunea tipul  de la începutl poveștii ăsteia. Poveste tristă, și, poate, generatoare înjurături…. Dar numai din partea celor care butonează smartfoane, în loc să mai răsfoiască și câte o carte…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”