SOCIAL: BOLNAV, ÎNTR-UN SISTEM „BOLNAV” DE SĂRĂCIE

Medicii din România nu i-au dat nici cea mai mică șansă de supraviețuire, atunci când specialiștii i-au depistat lui Alexandru Dodi, din Hațeg, o tumoare de cinci kilograme. Ministerul Sănătății a intervenit, iar hunedoreanul în vârstă de 24 de ani, a ajuns pe mâna medicilor de la un spital din Viena, care au reușit să îi redea viața. Lipsa aparatelor medicale, performante, în spitalele din țară, îi condamnă pe români, deși există medici profesioniști, dar care sunt neputincioși în fața unui sistem bolnav de sărăcie.

Petronela Tămaș
lll
foto: Tiberiu Creț

DSCN0196

Alexandru Dodi are 24 de ani, iar dorința de a trăi și de a lupta împotriva unor boli a fost mai mare decât orice impediment i-a ieșit în cale. De la vârsta de un an a fost prin spitale. Copilăria sa și vacanțele le-a petrecut pe paturile de spital. A suferit, a luptat și a învins două tumori. „Problemele au început pe când Alexandru avea doar un an. Prima dată i-au ieșit niște oase la mânuță și ne-am dus imediat la medic cu el. Atunci am depistat că fiul meu are maladia ombredanne. Aceasta este o boală congenitală cu transmitere autozomal dominantă caracterizatã prin apariția de multiple osteocondroame la nivelul scheletului. În cursul anilor s-au deformat mâinile, picioarele, abdomenul, omoplații, iar aceste schimbări au necesitat multe operații”, a declarat Marioara Dodi, mama lui Alexandru. La 24 de ani, Alexandru are 20 de operații. Pe timpul sarcinii, medicii nu au observat absolut nimic, având în vedere că vorbim despre începutul anilor ’90, atunci când sistemul medical avea nevoie acută de aparatură medicală performantă, la fel ca și acum, până la urmă.

00032.MTS_snapshot_22.59_[2015.05.05_17.20.42]

„Dacă nu-l operam, putea să moară oricând”

Și parcă această boală nu ar fi fost de ajuns pentru tânărul Alexandru. În anul 2008, medicii i-au depistat o tumoare de cinci kilograme. „Mai grav a fost în 2008, atunci când, pe lângă toate aceste probleme, medicii au descoperit că Alexandru are o tumoare de cinci kilograme. L-am dus la Spitalul Militar din București, unde a fost operat. Doctorii de acolo nu i-au dat nicio șansă de supraviețuire. Viața lui a depins de decizia noastră. Eu, împreună cu soțul meu, a trebuit să hotărâsc, dacă să riște medicii să îl opereze sau nu. A fost foarte greu pentru noi, însă am luat cea mai înțeleaptă decizie – să fie operat. Din fericire, totul a decurs perfect atunci”, a mai adăugat mama lui Alexandru.

00033.MTS_snapshot_01.00_[2015.05.05_17.23.42]

Tumoarea a recidivat după șase ani

Din păcate, bucuria familiei Dodi nu a durat prea mult. În octombrie 2014, medicii specialiști le-au dat o veste, care a căzut ca un fulger peste ei. Tumoarea recidiva-se. „Am simțit că se prăbușește cerul peste noi. Am încercat, din nou să mergem la doctorii din țară, însă, din păcate, în spitalele din România, nu s-a putut face nimic pentru el. Tumoarea avea trei kilograme. Medicii din țară ne-au spus la acea oră să îl luăm și să-l ducem acasă, pentru că nu mai are nicio șansă. A fost, din nou, o veste groaznică pentru noi, dar am găsit sprijin la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, care ne-a ajutat enorm, să ajungem la Ministerul Sănătății și de acolo să luăm legătura cu o clinică din Austria.

00036.MTS_snapshot_00.05_[2015.05.05_17.24.43]

După 11 zile a fost operat din nou

La trei zile după ce a fost internat în spitalul din Austria, medicii de acolo l-au operat. Din păcate, Alexandru a rămas fără un rinichi, fără splină, o parte din pancreas și din ficat. Din nefericire, la doar 11 zile după această intervenție a trebuit să îl deschidă din nou. Și asta, pentru că, după extirparea tumorii, stomacul avea prea mult spațiu, iar în spatele acestuia s-a format un abces. Din fericire, Alexandru a scăpat și din acest coșmar. Alexandru este student, la Facultatea din Petroșani, iar voința lui de a trăi, și de a-i încuraja pe părinții săi, în momentele critice, este de nedescris, chiar dacă la aflarea veștii că are tumoare a fost devastat.

DSCN0275

Alexandru: „O săptămână n-am vorbit cu nimeni”

Vestea că, la 17 ani, ai o tumoare de cinci kilograme în abdomen, ar pune la grea încercare pe oricine. La fel a fost și în cazul lui Alexandru. „O săptămână m-am închis în mine. Nu mai vorbeam cu nimeni, a fost o veste tulburătoare. Nu îmi venea să cred. Dar mi-am revenit relativ repede și mi-am spus că trebuie să lupt. Am făcut, cu ajutorul prietenilor mei, pliante, pagini pe Internet, prin care solicitam sprijin pentru a face rost de banii necesari operației în străinătate. Am trimis și e-mailuri, la mai multe companii și instituții din țară, care să mă poată ajuta. Spre surpinderea mea, a fost o singură fundație care m-a ajutat enorm, respectiv «Mama mea». Cei de acolo m-au sprijinit să deschid și o linie pentru cei care au dorit să mă ajute cu bani, prin SMS. Restul au fost doar promisiuni”, a povestit Alexandru Dodi. Tumoarea era poziționată pe trunchiul celiac, iar aceasta apăsa pe arterele inimii, existând riscul ca în orice moment să piardă lupta cu viața.

Durerile deveneau insuportabile, de la o zi la alta

Având în interiorul abdomenului o tumoare atât de mare, problemele tânărului s-au accentuat. „Aveam dureri la stomac, îmi pierdusem pofta de mâncare și am slăbit foarte, foarte mult. De asemenea, oboseam extrem de repede, orice făceam, pentru că splina era aproape strivită de tumoare. A fost groaznic”, a mai adăugat Alexandru.

Visul lui Alexandru este să facă sport

Când mulți tineri refuză să participe la orele de educție fizică și sport, pentru Alexandru „a face” sport a devenit visul lui. „De când eram mic mi-am dorit să pot face sport. Acesta ar fi singurul lucru pe care mi l-am dorit dintotdeauna, dar care nu va putea fi realizabil. Mi-aș fi dorit să foarte mult să am această posibilitate. Acum nu am voie să ridic nici măcar un kilogram. Peste vreo șase luni voi putea să fac acest lucru, dar nu mai mult de cinci kilograme. La sfârșitul lunii mai, Alexandru va trebui să meargă, din nou, în Austria pentru control, iar costul unei singure zile de spitalizate la spitalul din Viena este de peste 1.000 de euro. Intervenția tânărul a costat nu mai puțin de 72.000 de euro, bani pe care i-au primit de la oameni de bine, dar și cu sprijinul Ministerului Sănătății.

EXTRA

Întreaga poveste a lui Alexandru o puteți urmări astăzi, de la ora 17:00, în cadrul emisiunii Realități Sociale, realizată de Petronela Tămaș, la Hunedoara TV.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 6 =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării