Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

După sancţionarea celor care au prescris medicaţia bolnavilor de cancer, acum a venit rândul altora

doctor ana chis

Toată lumea ştie că sistemul medical din România este la pământ. Lipsesc fonduri, lipsesc materiale, lipsesc multe lucruri.

Ultima “modă”

La lipsuri se adaugă o birocraţie stufoasă sau un sistem informatic scump, dar care nu funcţionează cum trebuie. Mai mult, medicii de familie par a fi, în ultima vreme, victime a unei vânători de vrăjitoare, ca urmare a controalelor efectuate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la solicitarea Curţii de Conturi. Practic, medicii de familie sunt pasibili să fie sancţionaţi pecuniar pentru orice reţetă pe care o eliberează, ultima”modă” în materie fiind imputarea contravalorii medicamentelor prescrise în ziua externării pacienţilor din spital . Acestea sunt confirmate de dr. Ana Aurelia Chiş Şerban, preşedintele filialei judeţene a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România. „Normal ar fi ca medicul din spital să termine consultaţia sau externarea pacientului cu o reţetă valabilă. Dar sunt îngrădirile legislative. De exemplu, medicul din spital nu poate să dea reţetă pacientului cu pensie sub 700 de lei. Singurul care poate să prescrie reţetă în acest regim este medicul de familie. Pacientul se externează, vine la medicul de familie, în aceeaşi zi, cu scrisoarea medicală. Dacă pacientul s-a externat dimineaţă, iar medicul de famile este de după masă, atunci vine în aceeaşi zi la cabinet. Omul trebuie să-şi ia medicamentele, iar eu, medic de familie, eliberez reţeta, poate chiar pe 2-3 luni. După câţiva ani, vine inspecţia de la Casa de Asigurări, trimisă de Curtea de Conturi, şi mi se impută reţeta pe cele 3 luni, deşi pacientul este acasă. Se ştie că nimeni nu poate să stea trei luni în spital”, a spus dr. Chiş Şerban. Reamintim că medicii de familie au mai fost penalizaţi şi pentru eliberarea unor reţete bolnavilor de cancer, în condiţiile în care în Valea Jiului, până de curând, nu exista medic specialist, iar doi dintre doctorii oncologi din Deva au probleme cu justiţia. Şi în cazul reţetelor oncologice, dar şi a celor eliberate în aceeaşi zi cu externarea, nu a fost constatat niciun fel de prejudiciu.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ministrul Transporturilor: Tronsonul IV va fi gata în 2018. Dealul liliecilor încurcă planurile de realizare a Autostrăzii         ALDE A DEPUS ÎN PARLAMENT LEGEA LOBBY-ULUI. Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Ne dorim reglementarea acestei activităţi, după liberele practici din lumea democratică         Noaptea bibliotecilor         Hoți de cărbune prinși la furat. Prada a însumat șapte tone de minereu         ALDE vrea să câştige Hunedoara cu „Dezvoltarea judeţului prin turism”         IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”         Accident mortal în Dobra         Păsat şi tocană de oaie la Târgul de produse tradiţionale. Costul: 21.000 de lei         Salvaţi de pe Transalpina         ADMINISTRAŢIE PSD. Şapte ani de jalbe la „Împărăţia” primarului Cazacu din Brad. Degeaba!         Ofertele de restaurare a Castelului Corvinilor vor fi reevaluate         Accident pe DN 66. S-a răsturnat cu camionul         TURISM. Demersuri pentru declararea zonei Vulcan – Pasul Vîlcan staţiune de interes local         Șir de accidente grave pe șoselele Hunedoarei         Accident pe Calea Zarandului din Deva. Un autocar și un autocamion sunt implicate în coliziune         Ministrul Energiei nu ar vrea să renunţe la centralele pe cărbune         150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți