Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

După sancţionarea celor care au prescris medicaţia bolnavilor de cancer, acum a venit rândul altora

doctor ana chis

Toată lumea ştie că sistemul medical din România este la pământ. Lipsesc fonduri, lipsesc materiale, lipsesc multe lucruri.

Ultima “modă”

La lipsuri se adaugă o birocraţie stufoasă sau un sistem informatic scump, dar care nu funcţionează cum trebuie. Mai mult, medicii de familie par a fi, în ultima vreme, victime a unei vânători de vrăjitoare, ca urmare a controalelor efectuate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la solicitarea Curţii de Conturi. Practic, medicii de familie sunt pasibili să fie sancţionaţi pecuniar pentru orice reţetă pe care o eliberează, ultima”modă” în materie fiind imputarea contravalorii medicamentelor prescrise în ziua externării pacienţilor din spital . Acestea sunt confirmate de dr. Ana Aurelia Chiş Şerban, preşedintele filialei judeţene a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România. „Normal ar fi ca medicul din spital să termine consultaţia sau externarea pacientului cu o reţetă valabilă. Dar sunt îngrădirile legislative. De exemplu, medicul din spital nu poate să dea reţetă pacientului cu pensie sub 700 de lei. Singurul care poate să prescrie reţetă în acest regim este medicul de familie. Pacientul se externează, vine la medicul de familie, în aceeaşi zi, cu scrisoarea medicală. Dacă pacientul s-a externat dimineaţă, iar medicul de famile este de după masă, atunci vine în aceeaşi zi la cabinet. Omul trebuie să-şi ia medicamentele, iar eu, medic de familie, eliberez reţeta, poate chiar pe 2-3 luni. După câţiva ani, vine inspecţia de la Casa de Asigurări, trimisă de Curtea de Conturi, şi mi se impută reţeta pe cele 3 luni, deşi pacientul este acasă. Se ştie că nimeni nu poate să stea trei luni în spital”, a spus dr. Chiş Şerban. Reamintim că medicii de familie au mai fost penalizaţi şi pentru eliberarea unor reţete bolnavilor de cancer, în condiţiile în care în Valea Jiului, până de curând, nu exista medic specialist, iar doi dintre doctorii oncologi din Deva au probleme cu justiţia. Şi în cazul reţetelor oncologice, dar şi a celor eliberate în aceeaşi zi cu externarea, nu a fost constatat niciun fel de prejudiciu.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 13 =

ACTUALITATE
Peste 250 de infractori depistați cu ajutorul tehnicii criminialistice         POSTUL PAȘTELUI. Arsenie Boca și secretele celor mai puternice învăţături din Post         Singurătatea satelor din tărâmul de vis al Grădiștii Muncelului         Tânărul din Hunedoara care îi tunde gratuit pe sărmanii dintr-un oraş englez         Alin Simota face primii pași spre eliberare         În atenția crescătorilor de ovine         Curățenie generală pe râul Zlaști         Elevă bătută într-o școală din Deva         Cetatea Devei, subiectul unui nou scandal: ce beneficii și-au dat administratorii sitului         Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani         Razii la transportatorii de lemne: o cantitate impresionantă de material lemnos confiscată de Poliție         PAS CU PAS. Căpuşa favorită a primarilor PNL a intrat în afaceri şi cu Deva         Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour         Târgul de Mărțișor își deschide porțile pe 26 februarie, în Piața Unirii         Premii pentru elevii de la Liceul de Arte         Cinci incendii în ultimele zile, în orașele Hunedoarei