Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

După sancţionarea celor care au prescris medicaţia bolnavilor de cancer, acum a venit rândul altora

doctor ana chis

Toată lumea ştie că sistemul medical din România este la pământ. Lipsesc fonduri, lipsesc materiale, lipsesc multe lucruri.

Ultima “modă”

La lipsuri se adaugă o birocraţie stufoasă sau un sistem informatic scump, dar care nu funcţionează cum trebuie. Mai mult, medicii de familie par a fi, în ultima vreme, victime a unei vânători de vrăjitoare, ca urmare a controalelor efectuate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la solicitarea Curţii de Conturi. Practic, medicii de familie sunt pasibili să fie sancţionaţi pecuniar pentru orice reţetă pe care o eliberează, ultima”modă” în materie fiind imputarea contravalorii medicamentelor prescrise în ziua externării pacienţilor din spital . Acestea sunt confirmate de dr. Ana Aurelia Chiş Şerban, preşedintele filialei judeţene a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România. „Normal ar fi ca medicul din spital să termine consultaţia sau externarea pacientului cu o reţetă valabilă. Dar sunt îngrădirile legislative. De exemplu, medicul din spital nu poate să dea reţetă pacientului cu pensie sub 700 de lei. Singurul care poate să prescrie reţetă în acest regim este medicul de familie. Pacientul se externează, vine la medicul de familie, în aceeaşi zi, cu scrisoarea medicală. Dacă pacientul s-a externat dimineaţă, iar medicul de famile este de după masă, atunci vine în aceeaşi zi la cabinet. Omul trebuie să-şi ia medicamentele, iar eu, medic de familie, eliberez reţeta, poate chiar pe 2-3 luni. După câţiva ani, vine inspecţia de la Casa de Asigurări, trimisă de Curtea de Conturi, şi mi se impută reţeta pe cele 3 luni, deşi pacientul este acasă. Se ştie că nimeni nu poate să stea trei luni în spital”, a spus dr. Chiş Şerban. Reamintim că medicii de familie au mai fost penalizaţi şi pentru eliberarea unor reţete bolnavilor de cancer, în condiţiile în care în Valea Jiului, până de curând, nu exista medic specialist, iar doi dintre doctorii oncologi din Deva au probleme cu justiţia. Şi în cazul reţetelor oncologice, dar şi a celor eliberate în aceeaşi zi cu externarea, nu a fost constatat niciun fel de prejudiciu.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei