Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

După sancţionarea celor care au prescris medicaţia bolnavilor de cancer, acum a venit rândul altora

doctor ana chis

Toată lumea ştie că sistemul medical din România este la pământ. Lipsesc fonduri, lipsesc materiale, lipsesc multe lucruri.

Ultima “modă”

La lipsuri se adaugă o birocraţie stufoasă sau un sistem informatic scump, dar care nu funcţionează cum trebuie. Mai mult, medicii de familie par a fi, în ultima vreme, victime a unei vânători de vrăjitoare, ca urmare a controalelor efectuate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la solicitarea Curţii de Conturi. Practic, medicii de familie sunt pasibili să fie sancţionaţi pecuniar pentru orice reţetă pe care o eliberează, ultima”modă” în materie fiind imputarea contravalorii medicamentelor prescrise în ziua externării pacienţilor din spital . Acestea sunt confirmate de dr. Ana Aurelia Chiş Şerban, preşedintele filialei judeţene a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România. „Normal ar fi ca medicul din spital să termine consultaţia sau externarea pacientului cu o reţetă valabilă. Dar sunt îngrădirile legislative. De exemplu, medicul din spital nu poate să dea reţetă pacientului cu pensie sub 700 de lei. Singurul care poate să prescrie reţetă în acest regim este medicul de familie. Pacientul se externează, vine la medicul de familie, în aceeaşi zi, cu scrisoarea medicală. Dacă pacientul s-a externat dimineaţă, iar medicul de famile este de după masă, atunci vine în aceeaşi zi la cabinet. Omul trebuie să-şi ia medicamentele, iar eu, medic de familie, eliberez reţeta, poate chiar pe 2-3 luni. După câţiva ani, vine inspecţia de la Casa de Asigurări, trimisă de Curtea de Conturi, şi mi se impută reţeta pe cele 3 luni, deşi pacientul este acasă. Se ştie că nimeni nu poate să stea trei luni în spital”, a spus dr. Chiş Şerban. Reamintim că medicii de familie au mai fost penalizaţi şi pentru eliberarea unor reţete bolnavilor de cancer, în condiţiile în care în Valea Jiului, până de curând, nu exista medic specialist, iar doi dintre doctorii oncologi din Deva au probleme cu justiţia. Şi în cazul reţetelor oncologice, dar şi a celor eliberate în aceeaşi zi cu externarea, nu a fost constatat niciun fel de prejudiciu.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Medicii de familie, pasibili de penalizări pentru orice reţetă eliberată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ajutor pentru Maria, femeia rămasă fără casa din pădure         NEGOCIERI/ Sindicatul ”Muntele” solicită bilete de odihnă și tratament pentru angajații CEH!         O tânără a fost răpită, iar iubitul său a fost bătut și tâlhărit         Ordin de protecție pentru un bărbat din Petroșani care a amenințat fiicele concubinei sale         Peste 150 de elevi au fost examinați medical, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu TBC         Tragedie în satul Merișor         Finalizare proiect ”Extinderea capacității de producție a SECURIT GRUP SRL”         Condamnat după ce și-a înființat o cultură de cannabis         PETROȘANI/ Dezvoltare universitară cu fonduri europene         Telegondola spre Pasul Vîlcan, oprită din cauza vântului         Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii         Licitație de peste 14 milioane de lei, întoarsă de CNSC         Aproape 600.000 de lei pentru paza obiectivelor INSEMEX         Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor