PUNCTUL DE VEDERE. Dezastru pentru gimnastica de la Deva

Recentul campionat naţional de gimnastică pentru junioare I şi II desfăşurat la Deva a scos în evidenţă declinul şcolii de gimnastică de la Deva şi „gunoiul de sub preş.” CNS Cetate Deva a încheiat competiţia fără nicio medalie, având în concurs doar două sportive, pe Valentina Borca şi Iulia Jenariu.

Sportive venite din urmă confirmă, Deva doar “gazde” şi atât

În concursul de individual compus al junioarelor I s-a impus Iulia Berar (CSM Arad), sportivă care anul trecut se clasa pe locul III la junioare II nivel 4. La junioare II, nivel 3 a câştigat Amalia Puflea (CSM Bârlad) iar la junioare II, nivel 4, medalia de aur i-a revenit Silvianei Sfiringu (Farul Constanţa). În finalele pe aparate la junioare II, nivel 3, medaliile de aur au fost adjudecate de Sabrina Mânecă (Farul Constanţa), la sărituri şi de Amalia Puflea (CSM Bîrlad), la paralele, bârnă şi sol. Şi la junioare II, nivel 4, o sportivă a cucerit trei medalii de aur în finalele pe aparate. Tripla a fost reuşită de Lisa Marchidanu (CSA Steaua Bucureşti), care s-a impus la bârnă, sol şi sărituri. În schimb, la paralele, medalia de aur i-a revenit Antoniei Duţă (CS Dinamo Bucureşti). CNS Cetate Deva a făcut totuşi un salt prin Valentina Borca după locul 18 obţinut anul trecut, anul acesta ea a urcat pe poziţia a 7-a. Lipsa Denisei Golgotă de la competiţie fiind accidentată naşte semne de întrebare în privinţa echipei medicale ce se ocupă de recuperarea sportivelor de acolo.

“Cu o floare nu se face primăvară”

După campionatul de anul trecut atât Nicolae Forminte cât şi fostul director adjunct Matei Partenie se întreceau în tot felul de declaraţii pompoase şi stufoase precum: “este un început de nou ciclu Olimpic”, “punctul meu de vedere este că gimnastica românească este pe un trend ascendent, cred că își va reveni și cele care vor veni și vor face performanță vor fi aceste fetițe care au evoluat. Sunt minunate iar colectivul tehnic care lucrează aici este un colectiv minunat. Un colectiv care eu cred că va avea multe cuvinte de spus de acum încolo în gimnastică.”
Bravo! domnilor profesori aţi reuşit o performanţă deosebită şi de neegalat, să organizaţi o competiţie naţională la care să fiţi doar “gazde” şi atât. O “armată” de profesori cu specializarea în Educaţie Fizică şi Sport- Gimnastică păstoreşte Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva având binecuvântarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum, Cosma Liliana, Cotuţiu Florin, Micu Ramona, Micu Cristinel, Gogean Gina, Enoiu Cristian, Tolteanu Sorin, Şăulean Lenuţa, Dicu Mirela, Coroiu Ioan şi Forminte Nicolae şi rezultatele se văd. Bani cu nemiluita au fost aruncaţi la început de an şcolar în infrastructura Centrului sportiv de la Deva din toate părţile şi atât. Poate selecţia biomotrică ce o pregăteşte în prezent Ministerul Educaţiei Naţionale asupra tuturor elevilor, să mai cearnă “tinere talente” spre gimnastică dându-le şi profesorilor de la Deva de lucru.
În schimb directorul Liga Adrian bâjbâie de unul singur prin toate declaraţiile pe care le face în ultimul timp, fără să vadă realitatea şi să ia măsurile ce se impun a stopa prăbuşirea ultimului bastion al gimnasticii româneşti ce se află la Deva. “O singură clasă a mai rămas la CNS ”Cetate” Deva. Chiar dacă numărul fetelor care îşi doresc să urmeze o carieră sportivă este unul scăzut.” Adrian Liga spune că CNS ”Cetate” Deva are un nucleu de sportive valoroase pentru olimpiadele care urmează. ”Acum, la pregătitoare avem o singură clasă, din care nu sunt toţi pentru gimnastică, dar avem grupe.”

Palmaresul de la Deva spune totuşi, altceva.

La Deva performanța are tradiție, o tradiție instituită în 1978, atunci când școala noastră și-a deschis porțile pentru gimnaste. Devenii iși amintesc poate, că în anul 1977, la inaugurarea Sălii Sporturilor din Deva, a participat și lotul olimpic feminin de gimnastică al României, proaspăt întors de la Olimpiada de la Montreal. Acela ar fi fost momentul în care antrenorii de atunci ai lotului – Martha și Bela Karoly – au decis să înființeze la Deva un centru național de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al României. Autoritațile locale au reușit atunci să construiască o sală de gimnastică în doar șase luni și, din acel moment, Deva a devenit capitala gimnasticii mondiale. Școala de gimnastică a ajuns celebră și a făcut ca numele orașului nostru să fie cunoscut peste tot în lume.
Palmaresul secţiei de gimnastică artistică a C.N.S. “Cetate” Deva cuprinde 25 de medalii la Jocurile Olimpice, 36 de medalii la Campionatele mondiale, 50 de medalii la Campionatele Europene, 42 de medalii la Campionatele Balcanice şi peste 500 de titluri naţionale. Școala de la Deva a fost nu a doua casa, ci prima, pentru zecile de fetițe selecționate în lotul național de gimnastică. Nume de legendă ale gimnasticii mondiale, Nadia, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Laura Cutina, Mihaela Stănulet, Cristina Grigoraș, Daniela Silivaș, Aurelia Dobre, Camelia Voinea, Celestina Popa, Eugenia Golea, Gabriela Potorac, generații de aur au învăţat şi s-au pregătit la Deva.

Anul acesta echipa de gimnastică senioare a Colegiului Naţional Sportiv Cetate Deva a devenit campioană naţională la întrecerile formatiilor de club desfăşurate recent la Ploieşti. Alcatuită din Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Laura Jurcă şi Ioana Crişan, echipa CNS Cetate Deva a depăşit în clasament formatii redutabile din ţară..

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “PUNCTUL DE VEDERE. Dezastru pentru gimnastica de la Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + opt =

ACTUALITATE
Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național         Miner rănit grav la Mina Lupeni         Accident grav în Bălata         10 ani de la cel mai cumplit jaf armat din Hunedoara. Ce s-a întâmplat cu „echipa morții”         LEGILE JUSTIŢEI. Mircea Moloţ: „Şi magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor”         Firma omului de afaceri Emil Părău va achita 3.500 de lei Societăţii Române de Televizune         Mihai Mica a fost exclus din ALDE şi pierde postul de consilier local la Deva         Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara         Primii colindători la Primăria Deva         Bătrâni jefuiți în locuință, de falși instalatori         Spargere în cabinetul stomatologic         Accidentat pe o trecere de pietoni din Orăștie         UPDATE. Copila de nouă ani dată dispărută a fost găsită         11 utilaje de deszăpezire vor acționa în municipiul Deva         Bilete gratuite de călătorie pentru pensionari         Brazii de Crăciun vor fi aduși din Alba         Peste 7.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva în luna noiembrie         Aproape 500 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali în luna noiembrie         Primarul Gheorghe Ile va primi daune morale