Liga Națională, o pălărie prea mare pentru Cetate Devatrans

Plecat la București pentru a găsi și a aduce jucătoare, așa cum s-a dus vorba în lotul echipei, Marian Munteanu s-a întors zilele trecute din Capitală fără a prezenta, deocamdată, nimic cert.  Nici un nume de jucătoare nu a fost dat public, ci doar intenția de a solicita primăriei locale suma de bani necesară pentru semnarea unor contracte pentru jucătoare străine ce intenționează să fie aduse în lot. Timp de 16 ani finanțatorul Marian Munteanu a susținut echipa așa cum a putut prin finanțare privată, lucru care nu mai poate continua în condițiile în care toate echipele din Liga Națională sunt susținute financiar de către Primărie și Consiliul Județean. Iar acest aspect al lipsei banilor s-a văzut în ultimul timp prin lispa unor jucătoare de valoare pe teren echipa evoluând târâș-târâș în sezonul trecut a ajuns printr-o conjunctură să fie catapultată în sus direct în Liga Națională. La cum stau datele actuale, este o „pălărie” mult prea mare cum nu a stat niciodată mai prost pe capul celor de la Deva.

Pregătirea continuă și la sală și pe nisip în aer liber

Ioan Mătăsaru continuă pregătirea fetelor atât în Sala Sporturilor din Deva cât și pe Ștrand pe terenul cu nisip în condiții grele, neavând practic la dispoziție decât 11 jucătoare.  Portarul Natașa Safko, pivotul Dana Abed – Kader, extrema dreaptă (stângace) Sonia Seraficeanu, tot o extremă dreaptă (stângace) adusă de la CS Cluj Andreea Rotaru, pe centru Cristina Strahan adusă de la Buzău împreună cu interul stânga Andreea Mărginean, interul Amelia Neacșu venită de la Pitești, pivotul Ioa Gabriela venită de la CS Cluj,  extrema stângă Denisa Şelever, Sabrina Lazea (în centru pe faza de apărare) şi Anamaria Bobiţ pivot. Dacă primele 8 jucătoare își confirmă statutul de jucătoare profesioniste și se vede la antrenamente că au lucrat la nivel înalt în teren, ultimele patru mai au de muncit și de tras și numai de ele va depinde dacă vor avea statut de rezerve sau titulare în teren.  De la ștafete și jocuri de echipă precum și o pregătire fizică personală a fetelor altceva nu au ce face la antrenamente, când mai sunt 9 zile până la startul noului campionat. Fără un joc amical de pregătire, fără vizita medicală care trebuia obligatoriu făcută până la această dată fiecărei jucătoare (nici nu ai voie să începi efortul fără avizul medicului), fără stabilirea unor relații de joc pe teren și între jucătoare, mi-e teamă că echipa va fi din start catalogată codașa clasamentului pe sezonul viitor. Sunt lucruri dureroase  pe care cu toții ne ferim a le spune pe șleau în presă, arătând doar partea bună a „paharului”.

„Dacă aș fi avut lotul întreg rezolvam  și eu mai multe, pentru că puteam să „umblu” un pic la fazele de joc ale jocului de apărare, ale jocului de atac. Eu nu fac contraatac, eu nu fac repliere, nu fac faza a doua de contraatac, nu fac faza organizatorică pentru că nu am jucătoare. Eu lucrez la o poartă iar când am un exercițiu mai complex pun în poarta cealaltă o jucătoare. Am cinci pe cinci cu portarul 11 fete, mai pleacă din când în când la bacalaureat, am trei jucătoare care își dau Bacul. Astăzi m-a lăsat una, alaltăieri m-au lăsat două care pleacă din lotul echipei fără să anunțe pe cineva că pleacă și că au examene. O primă săptămână îți trebuie doar pentru adaptarea la efort a organismului jucătoarelor, după aceea să intri în pregătire fizică combinată încet-încet cu pregătirea specifică, urmând jocurile. Urmează pregătirea tactică și începerea campionatului, unde poți să spui că ai pretenție să mai bați pe careva. Trebuie să fiu bolnav sau „dus cu capul” cel puțin ….dacă eu voi sta pe bancă ca antrenor în acest an în condițiile astea la care se prezintă în acest moment Cetate Devatrans.”(Ioan Mătăsaru-antrenor)

Cetate Devatrans va da startul începutului de campionat

Programat ca  un meci în avans pentru că echipa din Brașov, Corona Brașov are meci în cupele Europene pe 14-15 septembrie, federația a hotărât, Cetate Devatrans va da startul primei etape din campionat acasă în Sala Sporturilor din Deva pe 3 septembrie de la orele 16.00 conform programului deja afișat pe pagina Federației Române de Handbal. Cum nu se putea mai prost pentru echipa de la poalele cetății. Următoarea etapă pe 18 septembrie fiind programată tot acasă în compania celor de HCM Râmnicu Vâlcea iar în etapa a 3-a în deplasare la CS Măgura Cisnădie.

Consiliul Local Deva convocat de urgență pe tema unei finanțări urgente a echipei

În zilele următoare consilierii locali ai primăriei Deva vor fi convocați în ședință fulger pentru deblocarea situației de la Clubul de handbal Cetate Deva, stabilirea bugetului  pentru aducerea de noi jucătoare la lot. Între timp edili locali sunt prinși la mijloc în alte acțiuni având un program foarte încărcat așa încât managerul Marian Munteanu încearcă din răsputeri  să obțină sumele de bani necesare supraviețuirii echipei în primul eșalon handbalistic. Se vehiculează aducerea de jucătoare din străinătate fiind ultima variantă posibilă la această oră când toate cluburile din țară și-au definitivat loturile. Multe zvonuri și nimeni din conducerea clubului nu anunță nimic concret.

După proverbul „graba strică treaba”

Pe lângă faptul că scriu, în calitatea mică pe care o am de licențiat în handbal și cunoscător doar într-o mică parte a demersului handbalistic, după ultimul meci din campionatul trecut disputat la Hațeg cu Bistrița și apoi jocurile de baraj pierdute cu Buzăul, am sugerat managerului Marian Munteanu ideea continuării în eșalonul doi handbalistic câștigând în același timp două lucruri. În primul rând drămuirea banului public sau privat și al doilea aspect  promovarea tinerelor handbaliste pe care le are la ora actuală județul Hunedoara. Printre altele îi sugeram și câteva sportive, câteva nume, de la Hațeg, de la CNS Cetate Deva, Simeria, câteva fete talentate, care cu timpul se vor pierde.  Avem două cluburi sportive școlare la nivel de județ cu pretenții mari și jucătoare bune pe care le dăm ulterior altor cluburi pe bani puțini pentru a putea face pasul spre senioare și marea performanță. Iar noi ne dorim doar să evoluăm în Liga Națională și atât. Cele două baze sportive școlare din județ sunt o pepinieră  foarte bună, exemplu elocvent singura reprezentantă din județ , olimpica noastră de la RIO Patricia Vizitiu, plecată de CSS Petroșani și exemplele pot continua.  A arunca bani pe un sezon de Liga Națională cu un obiectiv deja anunțat doar de menținere pe linia de plutire, deasupra liniei de retrogradare și plăcerea de a fi acolo, din punctul meu de vedere este o mare greșeală. Ne mirăm permanent și o spun și conducătorii de cluburi de handbal din județ că de la an la an tot mai puține fete se îndreaptă spre handbal. Iar cele care vin, după terminarea junioratului  nu au obiective nu au unde promova ca senioare.  Iar noi, noi vrem handbal!, vrem să promovăm!, vrem numai în Liga Națională! dacă se poate, fără să cunoaștem sistemul și munca din spatele acestui sistem. Sărim peste toate etapele și vrem să fim cât mai sus posibil, o să evoluăm în Liga Națională, dacă o să evoluăm și o să ne convingem de cele spuse în prezent. Doar o privire aruncată peste trecut și vom vedea că palmaresul echipei din Deva s-a făcut în etape cum spunem noi „de la simplu la complex” sau „de la ușor la greu” și nu peste noapte. Noi încă suntem la etapa lucrurilor simple dar trebuie să ne-o mai spună cineva, ca să o și pricepem.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri