Hunedoreni la Campionatele Mondiale de fotbal (V)

După mulţi ani, echipa naţională a României urma să bifeze cea de-a patra participare la competiţia supremă a “sportului rege”

“Tricolorii” au avut un început normal de campanie de calificare pentru Campionatul Mondial (CM) de fotbal din Mexic 1970, pierzând de la medaliata cu bronz a ediţiei anterioare, Portugalia, şi învingând Elveţia.

florea dumitrache

Remiza care a contat enorm

Anul 1969, când s-au desfăşurat ultimele meciuri din preliminariile mondialului mexican, a început cum nu se poate mai bine pentru fotbalul din ţara noastră, România obţinând un egal memorabil, 1-1, pe terenul campioanei lumii în exerciţiu, Anglia. Dar rezultatele din meciurile amicale contau, ca şi acum, doar pentru statistici. Însă, pe 16 aprilie 1969, la Pireu, România obţinea un egal cu Grecia, scor 2-2, golurile “tricolorilor” fiind înscrise de Florea Dumitrache (foto sus), fostul echipier al celor de la Jiul Petroşani, Corvinul Hunedoara, Minerul Vulcan şi Mecanica Orăştie. În acest meci au mai evoluat Mircea Lucescu, jucător şi antrenor la Corvinul şi, mai apoi, selecţioner al României şi tehnician la mai multe echipe de top ale Europei, precum şi Augustin Pax Deleanu. Acesta din urmă, Coco , aşa cum îi spuneau cunoscuţii, a fost unul dintre cei mai buni fundaşi stânga ai naţionalei noastre din acea vreme, dar nu numai. A debutat în fotbal la Politehnica Iaşi, iar apogeul carierei fotbalistice l-a cunoscut la Dinamo, iar retragerea din activitatera competiţională şi-a făcut-o la Jiul Petroşani, în 1977, la 33 de ani, după un sezon excelent în echipa “minerilor”. Pentru echipa naţională a României Deleanu a evoluat de 25 de ori şi a făcut parte şi din lotul deplasat în Mexic, fără, însă, a intra pe teren vreun minut, împărtăşind aceeaşi soartă cu Dobrin, marele fotbalist din Piteşti, fiind şi el, neutilizat la CM din 1970. Revenind la meciul propriu-zis, trebuie menţionat că remiza de pe terenmul elenilor a contat enorm în ecuaţia calificării. Portughezii, mari favoriţi, pierduseră, anterior, în Grecia, cu 4-2, şi, în aceaşi zi a meciului dintre români şi cealaltă echipă balcanică din grupă, lusitanii pierdeau, acasă, cu 2-0, în faţa Elevţiei. Mai mult, pe 4 mai 1969, Portugalia remiza, pe propriul teren, cu Grecia, scor 2-2, iar şansele echipei lui Eusebio de a fi prezentă în Mexic se diminuaseră mult.

radu-nunweiller-revista-fotbal

Victorie la Lausanne!

Pe 14 mai 1969 România întâlnea, la Lausanne, Elveţia, formaţie ce fusese prezentă, în 1966, la CM din Anglia. Înaintea meciului, situaţia din grupă, în acea vreme acordându-se două puncte pentru victorie, era foarte echilibrată. Grecia, după patru meciuri, cu acelaşi număr de puncte, era lider, urmată fiind de Elveţia, cu trei puncte, din tot atâtea jocuri. România era pe trei, cu trei puncte…din trei partide, ca şi Portugalia, de pe ultimul loc, dar din patru meciuri, diferenţa fiind făcută de golaveraj. Iar la Lausanne România a învins cu 1-0, golul fiind un autogol al elveţianului Michaud, “tricolorii” trecând pe primul loc al grupei în urma acelui rezultat. În victoria cu Elveţia au jucat, ca şi în meciul anterior, cu Grecia, Mircea Lucescu, Florea Dumitrache şi Augustin Deleanu, pe teren reapărând şi Radu Nunweiller VI (foto sus), jucătorul favorit al selecţionerului de atunci Angelo Niculescu, fotbalist de valoare incontestabilă, care a evoluat şi la Corvinul Hunedoara.

mircea-lucescu1_56834100

Mexicul era din ce în ce mai aproape

În urma rezultatului de la Lausanne, România era liderul grupei, cu cinci puncte, fiind urmată de Grecia şi Elveţia, cu patru, şi de Portugalia, cu trei. Iar pentru români urma, pe 12 octombrie 1969, jocul cu portughezii, medaliaţi cu bronz la ultimele mondiale, care veneau la Bucureşti cu orgoliul rănit… Şi meciul a fost câştigat de români, cu 1-0, prin golul reuşit de Dobrin, în echipa ţării noastre evoluând Deleanu, Nunweiller VI, Dumitrache şi Lucescu. Cel din urmă enumerat, Mircea Lucescu (foto sus), a fost şi căpitanul echipei naţionale de fotbal a României în acel meci, funcţie ce o va deţine mulţi ani de atunci încolo. Şi, chiar dacă ne place sau nu, jocul rezultatelor i-a ajutat pe români. Pe 15 octombrie, tot în 1969, Grecia învingea Elveţia cu 4-1, iar cei din “Ţara Cantoanelor”, precum şi Portugalia, participând, aşa cum am arătat şi mai sus, la ediţia anterioară a CM, iar în urma acestor rezlutate cele două echipe ratau calificarea în Mexic.

augustin deleanu

Un egal cât o victorie

Elveţia şi Portugalia au remizat, 1-1, într-un meci fără miză, iar România şi Grecia aveau să joace cu calificarea pe masă. Iar jocul decisiv s-a desfăşurat pe 16 noiembrie, pe fostul stadion “23 August” din Bucureşti, ca şi celelalte jocuri din aceste preliminarii, românii având nevoie de un egal. Şi România a reuşit remiza necesară, scor 1-1, în faţa a 100.000 de spectator, dar bucuria nu a fost aşa de mare, deşi “tricolorii” reveneau, după 32 de ani, la un CM de fotbal! În acel meci, în care scorul a fost deschis de dembrovschi, în prima repiză, grecii egalând după pauză prin Domazos, pentru România au evoluat, printre alţii, Augustin Deleanu (foto sus), Radu Nuweiller, Florea Dumitrache şi Mircea Lucescu, cel din urmă purtând, din nou, banderola de căpitan de echipă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
APEL UMANITAR. Doi frați au rămas pe drumuri după o tragedie cumplită         Elevii de la școlile din Deva au ales Poliția Locală de ,,Ziua meseriilor”         Sărbătoare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara         Fântâna muzicală din centrul Devei – în pregătire pentru conservare         Simpozion științific la Muzeul din Deva         Deva24 are peste 1000 de utilizatori         Accident rutier în Bănița         Hunedorean prins după o tâlhărie comisă în Franța         Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Hunedoara         Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă