3.9 C
Deva
sâmbătă, aprilie 20, 2024

HANDBAL FEMININ. Furtună într-un pahar de apă în cazul Cartaş

Returul Diviziei A de handbal feminin, al doilea eşalon valoric din ţara noastră, competiţie în care evoluează şi CSM Cetate Devatrans Deva, va începe la sfârşitul acestei săptămâni.

Zilele trecute apăruse o informaţie care punea sub semnul întrebării participarea devencelor în returul campionatului. Astfel, CSM Cetate ar fi avut de plătit suma de circa 40.000 de lei către fosta sa jucătoare, Carmen Cartaş, dar finanţatorul Devei, Marian Muntean, a lămurit situaţia. “Nu trebuie să plătim nicio sumă către Florentina Cartaş. M-am întors miercuri dimineaţă de la Federaţie, unde am fost chemat pentru a limpezi lucrurile. Practic, cei din Consiliul de Administraţie al federaţiei, din nu ştiu ce motive, au încurcat nişte hârtii. Normal noi ar trebui să primit o compensaţie bănească de la Corona Braşov, club care a luat-o pe Cartaş cu o lună şi jumătate înainte de terminarea contractului jucătoarei. Deci abordăm returul fără niciun fel de probleme”, a precizat Marian Muntean

Un singur meci contează
În aceste condiţii, Deva poate aborda, fără problem, partea a doua a campionatului. În primul joc al returului, formaţia finanţată de Marian Muntean va evolua sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 17.00, în deplasare, la Naţional Braşov. Fetele antrenate de Adrian Palko, locul al doilea la încheierea turului, sunt favorite certe în disputa cu a opta clasată. De altfel, pentru devence tot returul înseamnă pregătirea celui mai important meci al campionatului, decisiv pentru câştigarea acestuia, cu CSM Bistriţa, pe care îl vor disputa pe teren propriu, în penultima etapă. Bistriţa are trei puncte avans, graţie victoriei din tur, scor 31-23, diferenţă cam mare faţă de cum au arătat lucrurile pe teren. Practic, cine va ieşi în avantaj din această confruntare va promova direct în Liga Naţională, acesta fiind şi obiectivul celor de la Cetate Devatrans. “Meciul cu Bistriţa este singurul care contează. Cred că putem obţine promovarea directă”, a declarat finanţatorul Devei, Marian Muntean. Astfel, pentru a promova direct, Deva va trebui să acumuleze mai multe puncte decât Bistriţa, deşi este greu de crezut că echipa din nordul Ardealului va fi învinsă de altcineva în afară de Cetate Devatrans. În caz de egalitate de puncte, pentru promovare directă, Deva are nevoie de o victorie cu 31-23 şi un golaveraj mai bun. Tot de golaveraj mai bun, sau cel puţin egal, au nevoie devencele şi pentru o victorie cu 30-22, 29 – 21 şi aşa mai departe, mergându-se pe principiul golurilor mai multe marcate în deplasare. Dacă Deva, la egalitate de puncte, învinge la nouă goluri sau mai mult în retur, are promovarea asigurată.

Varianta nedorită
Echipele clasate pe locurile doi şi trei din Divizia A, precum şi locurile 11 şi 12 din Liga Naţională, vor fi împărţite în două grupe de trei echipe, ca şi sezonul trecut, iar câştigătoarele vor promova sau îşi vor menţine locul în primul eşalon valoric al handbalului feminin românesc. În seria Devei pentru poziţia a treia luptă CSM Slatina şi SCM Piteşti, oltencele având trei puncte avans. În cealaltă serie a Diviziei A luptă, pentru primul loc, luptă CSU Danubius Galaţi şi CSHM Buzău, aflate la egalitate de puncte. Şi în cazul ocupării poziţiei a treia situaţia este similară, cele două echipe ce luptă să îl ocupe, CSU Ştiinţa Bucureşti şi HCF piatra Neamţ având acelaşi număr de puncte, la mare distanţă de primele poziţii. Din Liga Naţională sunt ca şi retrogradate HC alba Sebeş şi Rapid Bucureşti, iar locurile care duc în play-off sunt ocupate de Universitatea Cluj (11) şi Măgura Cisnădie (12), cea din urmă fiind formaţia care a trimis Deva, vara trecută, în al doilea eşalon valoric al handbalului feminin românesc. Revenind la devence, trebuie spus că nu sunt modificări în componenţa echipei, toate cele 14 jucătoare legitimate fiind apte de joc. În pauza de iarnă CSM Cetate Devatrans Deva nu a jucat niciun meci amical, făcând doar antrenamente. Şi pentru retur, locaţia de bază rămâne Haţegul, unde s-a mutat CSM cetate după retragerea finanţăriilor de la Consiliul Local Deva şi Consiliul Judeţean Hunedoara, dar nu este exclus ca unele partide să se dispute şi în alte săli omologate, din comune sau din Valea Jiului.

Programul returului pentru Cetate Devatrans:

16 ianuarie, etapa 12: Naţional Braşov, deplasare, în tur 45 – 25
23 ianuarie, etapa 13: CSU Oradea, acasă, în tur 37 – 25
30 ianuarie, etapa 14: ACS Avram Iancu Arad, deplasare, în tur 50 – 14
13 februarie, etapa 15: SCM Piteşti, acasă, în tur 39 – 24
20 februarie, etapa 16: SC Mureşul Tg. Mureş, deplasare, în tur 33 – 22
27 februarie, etapa 17: CSM Slatina, acasă, în tur 34 – 25
5 martie, etapa 18: CSU Reşiţa, deplasare, în tur 33 – 22
25 martie, etapa 19: ACS Sepsi Sf. Gheorghe, acasă, în tur 39 – 27
30 martie, etapa 20: CSU de Vest Timişoara, deplasare, în tur 36 – 17
9 aprilie, etapa 21: CSM Bistriţa, acasă, în tur 23 – 31
23 aprilie, etapa 21: stă.

Cetățean de onoare al Devei, cel mai bun portar al lumii
Pentru a cincea oară consecutiv, portalul handball-planet.com a realizat o anchetă pentru a desemna superlativele handbalului feminin. Experți din 17 țări au ales 32 de nume (câte patru jucătoare pentru fiecare din cele opt categorii), suporterii fiind invitați să voteze și ei pentru preferatele lor în anul 2015. Opiniile suporterilor (peste 90.000 de voturi) împreună cu cele ale jurnaliștilor aleși să voteze au stabilit superlativele anului 2015 în handbalul feminin mondial. Cel mai bun portar al lumii a fost desemnat Paula Ungureanu, cetățean de onoare al Devei, care a cucerit, recent, medalia de bronz cu echipa României la Campionatul Mondial (CM) feminin. În anchetă Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii, iar Oana Manea a ocupat locul al treilea în ierarhia pivoților. La recentul CM, Paula Ungureanu, care a debutat în handbalul mare la Universitatea Remin Deva, cu care a câștigat Challenge Cup, a fost desemnată portarul cu cea mai mare rată de intervenții la apărarea loviturilor de la șapte metri. Câștigarea de Universitatea Remin a respectivei competiții continentale este cea mai mare performanță obținută de o echipă hunedoreană pe plan internațional în toate timpurile. Nașa Paulei, Valentina Ardean Elisei, căpitanul echipei naționale, și ea cetățean de onoare al Devei și câștigătoare de cupă europeană cu U Remin, a fost inclusă în echipa ideală a întrecerii mondiale. La câștigarea bronzului mondial și-au mai adus aportul două jucătoare originare din județul nostru, extrema Ana Maria Tănăsie, proaspăt cetățean de onoare al localității sale natale, Hunedoara, și interul Patricia Vizitiu, născută în Petroșani. Patricia este fiica regretatului Dumitru Vizitiu, fundașul de fier al Jiului Petroșani din urmă cu două -trei decenii.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/