Geniul enervant care a făcut Cupa Mondială să merite vizionarea

„Există un jucător transcendent la această Cupă Mondială, un jucător pe care privirile îl trasează irezistibil pe măsură ce se mișcă pe teren – și, dacă l-ați văzut vreodată, probabil că îl urâți. Sau cel puțin sunteți pregătit să-l urâți”, scrie expertul în fotbal Franklin Foer, corespondent al publicației „The Atlantic”

 

„Neymar da Silva Santos Júnior, din Brazilia, este o ființă umană pe care experții de fotbal americani și englezi, învățați în cultul stoicismului bărbătesc și predispuși la predicile ipocrite despre jocul corect, îl desconsideră. Și după performanțele sale suprasolicitate în jocul care Brazilia a învins Mexic, ura împotriva lui Neymar a călătorit destul de departe. Ziarul brazilian Globo a dat titlul corect: “Neymar a fermecat Brazilia, dar a enervat întreaga lume”. Ei bine, toată lumea se înșeală.

Înainte de prima Cupa Mondială a lui Neymar, în 2014, Nike a produs un anunț care a declarat: “Îndrăznește să fii brazilian”. Neymar, așa cum a sugerat anunțul, reprezintă visul revenirii la stilul elegant, improvizat, al lui Pelé, Garrincha și Ronaldo, o revenire la ceea ce se numește futebol-arte. Aceasta este o presiune destul de mare pusă pe un tânăr de 26 de ani – presiunea nu numai pentru a reuși, ci și așteptarea ca performanța sa să-l plaseze într-un canon de măreție artistică. Cred că această presiune ne explică de ce uneori Neymar pare să forțeze lucrurile. Pentru a ne bucura de Neymar, trebuie să iertăm crizele de suferințe exagerate. În primul rând, trebuie să luăm în considerare forma fizică vulnerabilă a sa. E incredibil de subțire. Când un genunchi al fundașului obstrucționează calea driblingului său, el este aruncat în aer, apoi plutește până la gazon ca o frunză. La contactul cu pământul, se va angaja în rolul său. Pentru cineva cu o masă atât de mică, este incredibil ce-i poate da impulsul să se rostogolească de atâtea ori. Da, acesta este un spectacol de amatori, echivalentul fotbalistic al unei scene de moarte înverșunată care nu se termină niciodată.

Acest strop de melodramă poate fi explicat și justificat. Pentru a opri un jucător cu viteza și impredictibilitatea lui Neymar, adversarii săi trebuie să recurgă la faultarea sa. Oricine cunoaște istoria fotbalului brazilian știe că o astfel de agresiune poate fi distrugătoare. Faultarea unui jucător evaziv ca Neymar este poate o tactică ușor de înțeles – dar este de asemenea de înțeles că Neymar va folosi tot din arsenalul său pentru a atrage atenția asupra acestei agresiuni. Reacțiile lui exagerate sunt motive pentru intervențiile de protecție ale arbitrilor. Șiretlicurile lui Neymar merită o dezlegare, pentru că sunt chiar sursa măreției sale. O minte care gândește întotdeauna cum să înșele un apărător, gândește, de asemenea, întotdeauna cum să înșele un arbitru. Viclenia este arsenalul său. Dar, spre deosebire de adversarii săi, care doresc să provoace durere, păcatele sale sunt, în esență, nevinovate – mai ales în acest turneu în care au fost introduși arbitri de asistență video”. (Franklin Foer, corespondent al publicației „The Atlantic”).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare         SUB SLOGANUL: VISION IS LIFE. OpticLine, încă un pas spre revoluționarea medicinei românești         Autostrada Lugoj – Deva. Cum arată ultimul kilometru de pe Lotul trei         Noaptea Muzeelor. Mii de oameni la Castelul Corvinilor         Carmen Hărău, senator PNL: “Cod roșu de avarie: sectorul energetic național!”