Varză călită cu afumătură a la Lost – zisă şi „Încercarea Balaurului”

Astăzi prezentăm rețeta tulburătoare a unui vechi amic al lui Gourmandel, Lost, o mâncare pentru suflete și stomacuri tari. Vom prezenta rețeta în varianta originală, ușor scurtată, pe ici, pe colo, din motive de spațiu, evident.

Aşadar, avem mare nevoie de-o varză, aşa mare, cam cât un cap de cal năzdrăvan, murată în timp şi nu forţată de împrejurări, să aibă acreala specifică şi mireasma unică ce-i trezeşte pe mahmuri la o nouă viaţă. Mai avem nevoie de două palme (nu peste bot!) de slănină afumată, tăiată pe lungime, o ceapă mare cât o zi de post şi multă răbdare.

Şi trecem la lucru: se pune slănina la prăjit să-şi lase untura în ceaun, timp în care tocăm la marea fineţe varza (desărată), tocăm ceapa fulgi, în ciuda lacrimogenului de ochi drept şi, în momentul Alfa, în care slănina e suptă de orice urmă de vlagă, adică untură, punem varza în ceaun, stoarsă bine de apă, şi apoi ceapa. Amestecăm, aşa într-o doară, o vreme, până când untura e perfect îndrăgostită de varză şi integral vârâtă în ea, la marele omogen. Este momentul perfect pentru a face ca Merlin când alerga dupa Guinevere şi dădea vina pe Lancelot: punem peste varza din ceaun un sos executat la sânge din câteva roşii bine coapte şi mari. Cum momentul desăvârşirii bate la poartă de-o scutură din ţâţâni, lăsăm totul la călit, fără adaosuri lichide, până apare o strălucire vinovată în mijlocul ceaunului.

Tragem aer în piept şi întărâtăm varza cu afumătură. Aici avem libertate de exprimare: ciolan afumat, cârnaţi afumaţi serios şi orice altă afumătură demnă… punem în ceaun afumătura şi acoperim totul cu apă să fiarbă la foc mic, amestecând, fără vulgaritate, din când în când. Pentru evitarea surprizelor, sarea o punem doar la urmă de tot, după degustare. Bulionul e opţional, dar dă bine şi la culoare şi la gust.

Astfel de bunătate nu se poate bucura de respectul nostru etern decât dacă este acompaniată de mămăliguţă fierbinte şi un ardei atât de iute de ar face şi un balaur să lăcrimeze. Notă de maestru: pentru estetica perfectă a mâncării, e util să băgăm această nebunie la cuptor puţin, iar pentru un gust desăvârşit o vom prepara în oală de lut strămoşesc, fie de la daci, fie de la romani…

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − cincisprezece =

ACTUALITATE
Singura mocăniță din Hunedoara va circula toată vara         Controversele originii lui Iancu de Hunedoara         Anchetă DNA la APIA Hunedoara: un șef de birou va fi judecat pentru trafic de influență         Hram la Catedrala Episcopală a Devei         Un jandarm a prins hoțul care i-a luat banii         Vacanță judecătorească la Tribunalul Hunedoara         Un turist estonian a fost jefuit în județul Hunedoara         S-A SCHIMBAT LEGEA „LINŞAJULUI POLITIC”. Mircea Moloţ poate scăpa de incompatibilitate         Primarul Hunedoarei și-a prezentat bilanțul primului an de mandat         Expoziție auto la Castelul Corvinilor         Accident grav în Petrila         Transport ilegal de lemne oprit de jandarmi         Cererea de eliberare depusă de Beniamin Laichici, condamnat pentru moartea a cinci oameni, a fost respinsă. Cum au motivat magistrații decizia         Cum s-au descurcat elevii hunedoreni la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat         Cine sunt elevii din Hunedoara cu 10 pe linie la Evaluarea Naţională         Spargere în depozitul unei firme de curierat         Un tricolor imens a acoperit Castelul Corvinilor         Liceeni din Deva, concert rock în Cetate         Cum va arăta giratoriul de juma de milion de lei de la Trident         HUNEDOARA ŞOMERILOR DE PATRIMONIU. Cu ce i-a momit Bobora pe chinezii care au vizitat județul