Varză călită cu afumătură a la Lost – zisă şi „Încercarea Balaurului”

Astăzi prezentăm rețeta tulburătoare a unui vechi amic al lui Gourmandel, Lost, o mâncare pentru suflete și stomacuri tari. Vom prezenta rețeta în varianta originală, ușor scurtată, pe ici, pe colo, din motive de spațiu, evident.

Aşadar, avem mare nevoie de-o varză, aşa mare, cam cât un cap de cal năzdrăvan, murată în timp şi nu forţată de împrejurări, să aibă acreala specifică şi mireasma unică ce-i trezeşte pe mahmuri la o nouă viaţă. Mai avem nevoie de două palme (nu peste bot!) de slănină afumată, tăiată pe lungime, o ceapă mare cât o zi de post şi multă răbdare.

Şi trecem la lucru: se pune slănina la prăjit să-şi lase untura în ceaun, timp în care tocăm la marea fineţe varza (desărată), tocăm ceapa fulgi, în ciuda lacrimogenului de ochi drept şi, în momentul Alfa, în care slănina e suptă de orice urmă de vlagă, adică untură, punem varza în ceaun, stoarsă bine de apă, şi apoi ceapa. Amestecăm, aşa într-o doară, o vreme, până când untura e perfect îndrăgostită de varză şi integral vârâtă în ea, la marele omogen. Este momentul perfect pentru a face ca Merlin când alerga dupa Guinevere şi dădea vina pe Lancelot: punem peste varza din ceaun un sos executat la sânge din câteva roşii bine coapte şi mari. Cum momentul desăvârşirii bate la poartă de-o scutură din ţâţâni, lăsăm totul la călit, fără adaosuri lichide, până apare o strălucire vinovată în mijlocul ceaunului.

Tragem aer în piept şi întărâtăm varza cu afumătură. Aici avem libertate de exprimare: ciolan afumat, cârnaţi afumaţi serios şi orice altă afumătură demnă… punem în ceaun afumătura şi acoperim totul cu apă să fiarbă la foc mic, amestecând, fără vulgaritate, din când în când. Pentru evitarea surprizelor, sarea o punem doar la urmă de tot, după degustare. Bulionul e opţional, dar dă bine şi la culoare şi la gust.

Astfel de bunătate nu se poate bucura de respectul nostru etern decât dacă este acompaniată de mămăliguţă fierbinte şi un ardei atât de iute de ar face şi un balaur să lăcrimeze. Notă de maestru: pentru estetica perfectă a mâncării, e util să băgăm această nebunie la cuptor puţin, iar pentru un gust desăvârşit o vom prepara în oală de lut strămoşesc, fie de la daci, fie de la romani…

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sentință pentru cuplul ucigaș care a jefuit casa de amanet din Hunedoara         Cum se petrecea la nunți în Hunedoara anilor 1950         Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Lupeni         PETROȘANI/ Copertina pieței distrusă sub greutatea zăpezii așteaptă încălzirea vremii         Ajutor pentru bătrânii din Dealu Babii         Casa de cultură din Orăștie va fi reabilitată         Patinoarul din Deva – record la distracție         Adolescenta căzută de pe pasarela din Simeria a fost transferată la Timișoara         Onirismul „cangrenat”, bandajele elegiacului și cadențele simplității. Despre o resurecție a poemului în lirica lui Daniel Mariș         Termoficare/ Serviciu de peste 80 de milioane concesionat de Primăria Petroșani         Accident grav în Gara Simeria: o tânără ar fi încercat să se sinucidă         Tânără prinsă la furat din vagoane         UE finanțează schimbarea la față a stațiunii Geoagiu Băi         Iarna în satele tăcute din Munţii Orăştiei         DECIZIE/ Populația din Valea Jiului nu va mai plăti apă meteorică!         Recidivistul eliberat de Judecătoria Deva a ucis un tânăr         TELECABINA ÎN AȘTEPTARE. Cetatea Devei, mai pustie ca niciodată         Ce se întâmplă pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză: „Mutați conducta aia!”         Parângul a rămas ore în șir fără curent electric         Fost locotenent al lui Miron Cozma, cu un pas în libertate