Varză călită cu afumătură a la Lost – zisă şi „Încercarea Balaurului”

Astăzi prezentăm rețeta tulburătoare a unui vechi amic al lui Gourmandel, Lost, o mâncare pentru suflete și stomacuri tari. Vom prezenta rețeta în varianta originală, ușor scurtată, pe ici, pe colo, din motive de spațiu, evident.

Aşadar, avem mare nevoie de-o varză, aşa mare, cam cât un cap de cal năzdrăvan, murată în timp şi nu forţată de împrejurări, să aibă acreala specifică şi mireasma unică ce-i trezeşte pe mahmuri la o nouă viaţă. Mai avem nevoie de două palme (nu peste bot!) de slănină afumată, tăiată pe lungime, o ceapă mare cât o zi de post şi multă răbdare.

Şi trecem la lucru: se pune slănina la prăjit să-şi lase untura în ceaun, timp în care tocăm la marea fineţe varza (desărată), tocăm ceapa fulgi, în ciuda lacrimogenului de ochi drept şi, în momentul Alfa, în care slănina e suptă de orice urmă de vlagă, adică untură, punem varza în ceaun, stoarsă bine de apă, şi apoi ceapa. Amestecăm, aşa într-o doară, o vreme, până când untura e perfect îndrăgostită de varză şi integral vârâtă în ea, la marele omogen. Este momentul perfect pentru a face ca Merlin când alerga dupa Guinevere şi dădea vina pe Lancelot: punem peste varza din ceaun un sos executat la sânge din câteva roşii bine coapte şi mari. Cum momentul desăvârşirii bate la poartă de-o scutură din ţâţâni, lăsăm totul la călit, fără adaosuri lichide, până apare o strălucire vinovată în mijlocul ceaunului.

Tragem aer în piept şi întărâtăm varza cu afumătură. Aici avem libertate de exprimare: ciolan afumat, cârnaţi afumaţi serios şi orice altă afumătură demnă… punem în ceaun afumătura şi acoperim totul cu apă să fiarbă la foc mic, amestecând, fără vulgaritate, din când în când. Pentru evitarea surprizelor, sarea o punem doar la urmă de tot, după degustare. Bulionul e opţional, dar dă bine şi la culoare şi la gust.

Astfel de bunătate nu se poate bucura de respectul nostru etern decât dacă este acompaniată de mămăliguţă fierbinte şi un ardei atât de iute de ar face şi un balaur să lăcrimeze. Notă de maestru: pentru estetica perfectă a mâncării, e util să băgăm această nebunie la cuptor puţin, iar pentru un gust desăvârşit o vom prepara în oală de lut strămoşesc, fie de la daci, fie de la romani…

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 11 =

ACTUALITATE
S-au împlinit 574 de ani de la nașterea lui Matia Corvin         Sala de ședință a primăriei a intrat în renovare         Prins la furat în pădure         A furat două inele de 15.000 de lei         Memoriu al poliţiştilor de la Lupeni: “A început să aibă față de întreg colectivul din acea perioadă un comportament necivilizat, un limbaj vulgar”         FLORIN ROMAN LA PRIMA SCRIITURĂ DEPUTĂŢEASCĂ. Proiect de modificare a legii funcţionarilor publici         PROMISIUNI USL. DIN 2012 La Mărtineşti s-au dat primele acte de intabulare gratuită         Abuzurile comandantului Mocanu. Mărturii (II). Polițist: „Am fost obligat să scriu rapoarte neadevărate împotriva colegilor mei”         Șapte monumente din Hunedoara care n-au au scăpat de furia vandalilor         Bilanțul Târgului de turism al României: Castelul Corvinilor, port-drapelul evenimentului care a avut peste 23.000 de vizitatori         Cupa Jandarmeriei la Schi în Parâng         Rețea de transport gaze naturale pe tronsonul Mintia – Brad         Campanie de informare. Mircea Ioan Moloț: „Dacă vrem cu adevărat o soluție la CEH, trebuie să dăm o șansă echipei de conducere”         Abuzurile comandantului Mocanu. Primele mărturii ale polițiștilor         Ce cred primarii de comună despre promisiunile guvernanţilor         Pe masa ministrului Energiei, Cazul hoţului de invenţie ajuns director la CEH         Martorii din dosarul tânărului care a ucis în bătaie două femei vor fi aduși cu mandat la tribunal         Cum a acționat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în anul 2016         Accident rutier grav în Deva         Scandal într-un club din Petroșani