Tort Joffre – rețeta originală

Astăzi, prin bunăvoința doamnei Silvia Faur, din Crișcior, Maître Gourmandel are onoarea să vă prezinte o rețetă celebră, în varianta originală. Frumoasă este și povestea obținerii acestei rețete originale, cu mătușa doamnei Faur, elevă de pension, care a avut ocazia să se afle în preajma „prințișorului” Mihai (eleve de pension erau duse „prințișorului”, să-i țină companie!).

Băgându-și nasul în bucătăria palatului, mătușa mea s-a împrietenit cu o bucătăreasă, de la care a obținut rețeta originală a prăjiturii Joffre. Rețeta s-a născut în laboratoarele Capșa, când generalul Joffre (în fapt, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, n.n.) i-a făcut o vizită regelui Ferdinand. De atunci au apărut multe variante, dar aceasta e cea originală (a tortului Joffre, n.n.)”, ne scrie doamna Silvia Faur.

De notat că celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat pentru mareșalul Joffre o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze, tortul Joffre fiind varianta clasică ce va rămâne în meniul maestrului Capșa după aceea.

Vă prezentăm rețeta așa cum am primit-o de la doamna Faur.

NECESAR: 250 grame unt, 6 ouă de casă, 250 grame zahăr pudră, 50 grame cacao cât mai neagră, 100 grame zahăr tos, 5 linguri de apă și o lingură de făină.

CREMA: Se amestecă cacao cu zahărul tos și apa și se fierbe la foc mic. Se freacă untul (bineînțeles, unt de vacă, 100% natural) spumă cu zahărul pudră, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Se amestecă cu cacao rece.

BLATUL: ¾ din cremă se dă la frigider. În ¼ cremă de adaugă o lingură de făină și albușurile spumă. Se coace la foc potrivit. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul.

Rece, se îmbracă cu crema. Se poate sau nu glaza cu frișcă naturală”.

Această rețetă este, într-adevăr, o mică bijuterie culinară, un desert delicios care, deși este de finețe, nu este foarte complicată.

Maître Gourmandel vă anunță că aceasta nu este singura surpriză oferită din partea doamnei Silvia Faur, pentru că mai avem o rețetă elegantă trimisă pe adresa redacției, rețetă care va fi publicată săptămâna viitoare.

N-o să vă pară rău s-o încercați!”, ne scrie doamna Silvia Faur, în finalul reței de astăzi, și are mare dreptate.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × patru =

ACTUALITATE
Cum arată Gara Brad după cinci luni de renovare         Un an de la data la care trebuia finalizată Autostrada Deva – Lugoj         A fost deschis Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Accident rutier cu doi răniți la intrarea în Deva, pe Drumul Național 7         E ŞI ALDE LA GUVERNARE! Mircea Moloţ a reuşit să deblocheze proiectele europene din Ţara Haţegului         Fosta Școală 10 din Hunedoara a ajuns în paragină         DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului