Tort Joffre – rețeta originală

Astăzi, prin bunăvoința doamnei Silvia Faur, din Crișcior, Maître Gourmandel are onoarea să vă prezinte o rețetă celebră, în varianta originală. Frumoasă este și povestea obținerii acestei rețete originale, cu mătușa doamnei Faur, elevă de pension, care a avut ocazia să se afle în preajma „prințișorului” Mihai (eleve de pension erau duse „prințișorului”, să-i țină companie!).

Băgându-și nasul în bucătăria palatului, mătușa mea s-a împrietenit cu o bucătăreasă, de la care a obținut rețeta originală a prăjiturii Joffre. Rețeta s-a născut în laboratoarele Capșa, când generalul Joffre (în fapt, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, n.n.) i-a făcut o vizită regelui Ferdinand. De atunci au apărut multe variante, dar aceasta e cea originală (a tortului Joffre, n.n.)”, ne scrie doamna Silvia Faur.

De notat că celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat pentru mareșalul Joffre o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze, tortul Joffre fiind varianta clasică ce va rămâne în meniul maestrului Capșa după aceea.

Vă prezentăm rețeta așa cum am primit-o de la doamna Faur.

NECESAR: 250 grame unt, 6 ouă de casă, 250 grame zahăr pudră, 50 grame cacao cât mai neagră, 100 grame zahăr tos, 5 linguri de apă și o lingură de făină.

CREMA: Se amestecă cacao cu zahărul tos și apa și se fierbe la foc mic. Se freacă untul (bineînțeles, unt de vacă, 100% natural) spumă cu zahărul pudră, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Se amestecă cu cacao rece.

BLATUL: ¾ din cremă se dă la frigider. În ¼ cremă de adaugă o lingură de făină și albușurile spumă. Se coace la foc potrivit. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul.

Rece, se îmbracă cu crema. Se poate sau nu glaza cu frișcă naturală”.

Această rețetă este, într-adevăr, o mică bijuterie culinară, un desert delicios care, deși este de finețe, nu este foarte complicată.

Maître Gourmandel vă anunță că aceasta nu este singura surpriză oferită din partea doamnei Silvia Faur, pentru că mai avem o rețetă elegantă trimisă pe adresa redacției, rețetă care va fi publicată săptămâna viitoare.

N-o să vă pară rău s-o încercați!”, ne scrie doamna Silvia Faur, în finalul reței de astăzi, și are mare dreptate.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 18 =

ACTUALITATE
Armăsar în agonie abandonat pe marginea unei străzi din Orăștie         De Ziua Poliției Române. Dacian Vonu, polițistul anului         Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani