Tort Joffre – rețeta originală

Astăzi, prin bunăvoința doamnei Silvia Faur, din Crișcior, Maître Gourmandel are onoarea să vă prezinte o rețetă celebră, în varianta originală. Frumoasă este și povestea obținerii acestei rețete originale, cu mătușa doamnei Faur, elevă de pension, care a avut ocazia să se afle în preajma „prințișorului” Mihai (eleve de pension erau duse „prințișorului”, să-i țină companie!).

Băgându-și nasul în bucătăria palatului, mătușa mea s-a împrietenit cu o bucătăreasă, de la care a obținut rețeta originală a prăjiturii Joffre. Rețeta s-a născut în laboratoarele Capșa, când generalul Joffre (în fapt, mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, n.n.) i-a făcut o vizită regelui Ferdinand. De atunci au apărut multe variante, dar aceasta e cea originală (a tortului Joffre, n.n.)”, ne scrie doamna Silvia Faur.

De notat că celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat pentru mareșalul Joffre o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze, tortul Joffre fiind varianta clasică ce va rămâne în meniul maestrului Capșa după aceea.

Vă prezentăm rețeta așa cum am primit-o de la doamna Faur.

NECESAR: 250 grame unt, 6 ouă de casă, 250 grame zahăr pudră, 50 grame cacao cât mai neagră, 100 grame zahăr tos, 5 linguri de apă și o lingură de făină.

CREMA: Se amestecă cacao cu zahărul tos și apa și se fierbe la foc mic. Se freacă untul (bineînțeles, unt de vacă, 100% natural) spumă cu zahărul pudră, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Se amestecă cu cacao rece.

BLATUL: ¾ din cremă se dă la frigider. În ¼ cremă de adaugă o lingură de făină și albușurile spumă. Se coace la foc potrivit. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul.

Rece, se îmbracă cu crema. Se poate sau nu glaza cu frișcă naturală”.

Această rețetă este, într-adevăr, o mică bijuterie culinară, un desert delicios care, deși este de finețe, nu este foarte complicată.

Maître Gourmandel vă anunță că aceasta nu este singura surpriză oferită din partea doamnei Silvia Faur, pentru că mai avem o rețetă elegantă trimisă pe adresa redacției, rețetă care va fi publicată săptămâna viitoare.

N-o să vă pară rău s-o încercați!”, ne scrie doamna Silvia Faur, în finalul reței de astăzi, și are mare dreptate.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 15 =

ACTUALITATE
Concedieri colective la minele din Valea Jiului         Bărbat lovit de trenul marfar         Tineri acuzați că au tâlhărit mai mulți elevi din Hunedoara au fost condamnați         Cum a fost recuperat tezaurul de podoabe dacice din argint, traficat pe piața neagră         Ziua Pământului, celebrată în Parcul Cetate         Credit de 80.000.000 de lei pentru reabilitarea rețelei stradale din Hunedoara         Chioșcuri de suveniruri date în chirie în curtea Castelului Corvinilor         Tu ce faci în Noaptea Lungă a Industriei?         Semnarea contractului de finanţare pentru proiectul “CONSTRUIRE ȘI DOTARE VILĂ TURISTICĂ, PENTRU EXTINDEREA ACTIVITĂȚII RAHEMA TUR SRL”         Cum a fost recuperată cea de-a 13-a brățară dacică         PULS ELECTORAL. Mircea Moloţ are cea mai mare priză la electoratul hunedorean, în sondajul făcut de PNL         Vechea platformă industrială trece prin mari transformări         Drumul dintre Lacul Gura Apelor și Poiana Pelegii va fi închis         Telecabina de la Cetatea Deva intră, miercuri, în revizie tehnică         Cum se fac de râs autoritățile județului: soluție „ingenioasă” pe șoseaua spre Mănăstirea Prislop         Medicii de la clinica Opticline Deva, la Congresul de Cataractă și Chirurgie Refractivă din SUA         Ambasadorul Republicii Kazahstan în România s-a aflat în vizită oficială la Deva         SLUJBĂ DE POMENIRE. Comemorare la 16 ani de la moartea rapsodului Drăgan Muntean         Soarta șoselei spre Parcul Național Retezat – cel mai periculos drum al Hunedoarei         SOARTA MOCĂNIȚEI. Drumul feeric care a luat locul celei mai vechi căi ferate a Hunedoarei