Tiramisu (pe filiera belgiană)

Belgienii mândri de bucătăria lor susțin că Tiramisu așa cum fac ei bate varianta de bază, italiană. Astfel încât nu aveam decât să verificăm cu propriile simțuri dacă au sau nu dreptate, trecând la lucru. Rețeta prezentată aici are doar o diferență minoră față de cea clasică belgiană, în sensul că nu folosim obligatoriu celebrii biscuiți belgieni „Spéculoosîntr-o zi o să prezentăm și rețeta pentru prepararea acestora.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane)

– 250 grame mascarpone

– 100 grame zahăr tos

– pișcoturi sau biscuți mai finuți

– 4 ouă

– o ceașcă de zahăr vanilat

– 50 ml Marsala sau Amaretto

– 20 ml cafea neagră expresso

– cacao

PREPARARE:

Intrăm direct în delicatul proces care aduce minunea pe masă. ATENȚIE! – faceți totul cu multă răbdare, nu alergați nicio etapă!

În primul rând, separăm gălbenușurile de albușuri, din cele patru ouă sănătoase. Frecăm intensiv gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat – adăugați zahăr puțin câte puțin. Trebuie să ne iasă o cremă fină, dar fermă. Adăugăm în cremă mascarpone și amestecăm vioi cu telul.

Albușurile le batem gospodărește, până ne iese o spumă demnă de zăpezile din poveștile copilăriei.

Încorporăm, cu mare grijă, spuma de albuș în amestecul de gălbenușuși și mascarpone, cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu tuflim spuma de albuș din grabă și neatenție.

Într-un castron, amestecăm cafeaua cu Marsala (sau Amaretto). Putem adăuga, dacă dorim, și puțin caramel, dar este opțional.

Pișcoturile/ biscuiții trebuie muiați puțin, delicat, în cafea cu beutură, să rămână, totuși, cu miezul tare, uscat.

Pe un platou potrivit, acoperim fundul cu biscuiți, peste care întindem, delicat, amestecul de mascarpone și ouă. Și tot așa, facem straturi – biscuiți, cremă, biscuiți, cremă!…

Evident, ultimul strat va fi de cremă. Aici… contează imaginația: faceți țurțuri, dungulițe, ce vreți!

Și, incredibil, e gata!

Toată minunea asta o introducem în frigider pentru vreo 4-5 ore, să își găsească rostul.

La servire, se taie felii după dorință și se pudrează cu cacao.


ȘMECHERII:

1. Nu e nicio nenorocire dacă înlocuim Marsala sau Amaretto cu alte beuturi fine: rom de calitate, lichior de cafea sau de vanilie etc.

2. Gălbenușurile pot fi frecate și cu sirop de trestie de zahăr, și cu puțină miere.

3. Dacă faceți propriii biscuiți, după rețeta care vă place, atunci îi puteți dimensiona să fie fiecare exact cât doriți să iasă o porție de Tiramisu.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − treisprezece =

ACTUALITATE
După cinci crime și 22 de ani după gratii, Beniamin Laichici se pregătește de eliberare         Breslele și meșteșugurile din trecut, promovate la Castelul Corvinilor         Povestea celei mai faimoase vile din Deva: fosta reședință a lui Petru Groza         Colegiul Transilvania, aniversat în Cetatea Devei         Incendiu în satul Căstău, provocat de jocul copiilor cu focul         Geoagiu – investiții importante pentru dezvoltarea comunității         PE BANII PRIMĂRIEI HUNEDOARA. Trai bun (ziua romilor) – 5.000 lei, comemorarea eroilor – 50 lei         MISTERELE HUNEDOAREI. Megaliții – altarele misterioase ale strămoșinlor noștri         Concurs: „Deva înflorește”         Bazinele ștrandului din Deva vor fi renovate         Accident rutier provocat la beție         Marius Surgent (deputat ALDE): „Nu trebuie să existe derapaje în instituțiile cheie ale statului”         Michael Melczer: “Ne pregătim să asigurăm şi iarna viitoare încălzirea municipiului Deva”         Polițiști anchetați de Parchet după scandalul din Lupeni         Tragedie în Petroșani: un bărbat a murit într-un accident rutier         ADEVĂR ŞI PROVOCARE. Împădurim Kogaionul împreună         AFACERI LÂNGĂ MORMÂNTUL LUI ARSENIE BOCA. De ce nu a dispărut talciocul de la Mănăstirea Prislop         Peste 140 de hectare în flăcări         Peste 250 de arbori plantați în Călan         Copil rănit grav într-un accident