Tiramisu (pe filiera belgiană)

Belgienii mândri de bucătăria lor susțin că Tiramisu așa cum fac ei bate varianta de bază, italiană. Astfel încât nu aveam decât să verificăm cu propriile simțuri dacă au sau nu dreptate, trecând la lucru. Rețeta prezentată aici are doar o diferență minoră față de cea clasică belgiană, în sensul că nu folosim obligatoriu celebrii biscuiți belgieni „Spéculoosîntr-o zi o să prezentăm și rețeta pentru prepararea acestora.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane)

– 250 grame mascarpone

– 100 grame zahăr tos

– pișcoturi sau biscuți mai finuți

– 4 ouă

– o ceașcă de zahăr vanilat

– 50 ml Marsala sau Amaretto

– 20 ml cafea neagră expresso

– cacao

PREPARARE:

Intrăm direct în delicatul proces care aduce minunea pe masă. ATENȚIE! – faceți totul cu multă răbdare, nu alergați nicio etapă!

În primul rând, separăm gălbenușurile de albușuri, din cele patru ouă sănătoase. Frecăm intensiv gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat – adăugați zahăr puțin câte puțin. Trebuie să ne iasă o cremă fină, dar fermă. Adăugăm în cremă mascarpone și amestecăm vioi cu telul.

Albușurile le batem gospodărește, până ne iese o spumă demnă de zăpezile din poveștile copilăriei.

Încorporăm, cu mare grijă, spuma de albuș în amestecul de gălbenușuși și mascarpone, cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu tuflim spuma de albuș din grabă și neatenție.

Într-un castron, amestecăm cafeaua cu Marsala (sau Amaretto). Putem adăuga, dacă dorim, și puțin caramel, dar este opțional.

Pișcoturile/ biscuiții trebuie muiați puțin, delicat, în cafea cu beutură, să rămână, totuși, cu miezul tare, uscat.

Pe un platou potrivit, acoperim fundul cu biscuiți, peste care întindem, delicat, amestecul de mascarpone și ouă. Și tot așa, facem straturi – biscuiți, cremă, biscuiți, cremă!…

Evident, ultimul strat va fi de cremă. Aici… contează imaginația: faceți țurțuri, dungulițe, ce vreți!

Și, incredibil, e gata!

Toată minunea asta o introducem în frigider pentru vreo 4-5 ore, să își găsească rostul.

La servire, se taie felii după dorință și se pudrează cu cacao.


ȘMECHERII:

1. Nu e nicio nenorocire dacă înlocuim Marsala sau Amaretto cu alte beuturi fine: rom de calitate, lichior de cafea sau de vanilie etc.

2. Gălbenușurile pot fi frecate și cu sirop de trestie de zahăr, și cu puțină miere.

3. Dacă faceți propriii biscuiți, după rețeta care vă place, atunci îi puteți dimensiona să fie fiecare exact cât doriți să iasă o porție de Tiramisu.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × doi =

ACTUALITATE
Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara