Tiramisu (pe filiera belgiană)

Belgienii mândri de bucătăria lor susțin că Tiramisu așa cum fac ei bate varianta de bază, italiană. Astfel încât nu aveam decât să verificăm cu propriile simțuri dacă au sau nu dreptate, trecând la lucru. Rețeta prezentată aici are doar o diferență minoră față de cea clasică belgiană, în sensul că nu folosim obligatoriu celebrii biscuiți belgieni „Spéculoosîntr-o zi o să prezentăm și rețeta pentru prepararea acestora.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane)

– 250 grame mascarpone

– 100 grame zahăr tos

– pișcoturi sau biscuți mai finuți

– 4 ouă

– o ceașcă de zahăr vanilat

– 50 ml Marsala sau Amaretto

– 20 ml cafea neagră expresso

– cacao

PREPARARE:

Intrăm direct în delicatul proces care aduce minunea pe masă. ATENȚIE! – faceți totul cu multă răbdare, nu alergați nicio etapă!

În primul rând, separăm gălbenușurile de albușuri, din cele patru ouă sănătoase. Frecăm intensiv gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat – adăugați zahăr puțin câte puțin. Trebuie să ne iasă o cremă fină, dar fermă. Adăugăm în cremă mascarpone și amestecăm vioi cu telul.

Albușurile le batem gospodărește, până ne iese o spumă demnă de zăpezile din poveștile copilăriei.

Încorporăm, cu mare grijă, spuma de albuș în amestecul de gălbenușuși și mascarpone, cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu tuflim spuma de albuș din grabă și neatenție.

Într-un castron, amestecăm cafeaua cu Marsala (sau Amaretto). Putem adăuga, dacă dorim, și puțin caramel, dar este opțional.

Pișcoturile/ biscuiții trebuie muiați puțin, delicat, în cafea cu beutură, să rămână, totuși, cu miezul tare, uscat.

Pe un platou potrivit, acoperim fundul cu biscuiți, peste care întindem, delicat, amestecul de mascarpone și ouă. Și tot așa, facem straturi – biscuiți, cremă, biscuiți, cremă!…

Evident, ultimul strat va fi de cremă. Aici… contează imaginația: faceți țurțuri, dungulițe, ce vreți!

Și, incredibil, e gata!

Toată minunea asta o introducem în frigider pentru vreo 4-5 ore, să își găsească rostul.

La servire, se taie felii după dorință și se pudrează cu cacao.


ȘMECHERII:

1. Nu e nicio nenorocire dacă înlocuim Marsala sau Amaretto cu alte beuturi fine: rom de calitate, lichior de cafea sau de vanilie etc.

2. Gălbenușurile pot fi frecate și cu sirop de trestie de zahăr, și cu puțină miere.

3. Dacă faceți propriii biscuiți, după rețeta care vă place, atunci îi puteți dimensiona să fie fiecare exact cât doriți să iasă o porție de Tiramisu.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − trei =

ACTUALITATE
Traian Berbeceanu îi dă replica fostului său anchetator         Percheziții în Hunedoara, într-un dosar privind acordarea ilegală a diplomelor de studii         Furtunile au făcut pagube însemnate în nordul județului         Furtuna a distrus un drum din Retezat         TRAI PE VÂTRAI. Lefuri de opt ori mai mari decât plebea la Consiliul Judeţean         O VACANŢĂ ALTFEL. „E vremea cititului la Mărtinești”         DIPLOME DE EXCELENŢĂ. Elevele de 10 la Bacalaureat, recompensate de Consiliul Judeţean         Accident rutier pe o trecere de pietoni din Hunedoara         Misiune spectaculoasă de salvare a unui urs, prins într-un laț pus de braconieri         MOMENT SOLEMN. Subprefectul Dorel Bretean a depus jurământul de onoare         Apa Prod S.A. a lansat aplicaţia ApaProd pentru telefonul mobil         Imagini de poveste realizate pe un traseu dificil din Retezat         Sărbătoarea Greco-Catolicilor din Orăștie         Fii satului Văleni s-au strâns laolaltă         De jale și dor la Capela din Orăștie         FOTOGALERIE. Autostrada Lugoj – Deva: peste 170 de utilaje și 500 de municitori au fost mobilizați pe Lotul IV         Cine este tânărul condamnat pentru incendierea mașinilor șefilor din penitenicar         Motociclist rănit după ce a evitat un biciclist         Două femei rănite într-un accident rutier         A incendiat gospodăria vecinilor