Tiramisu (pe filiera belgiană)

Belgienii mândri de bucătăria lor susțin că Tiramisu așa cum fac ei bate varianta de bază, italiană. Astfel încât nu aveam decât să verificăm cu propriile simțuri dacă au sau nu dreptate, trecând la lucru. Rețeta prezentată aici are doar o diferență minoră față de cea clasică belgiană, în sensul că nu folosim obligatoriu celebrii biscuiți belgieni „Spéculoosîntr-o zi o să prezentăm și rețeta pentru prepararea acestora.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane)

– 250 grame mascarpone

– 100 grame zahăr tos

– pișcoturi sau biscuți mai finuți

– 4 ouă

– o ceașcă de zahăr vanilat

– 50 ml Marsala sau Amaretto

– 20 ml cafea neagră expresso

– cacao

PREPARARE:

Intrăm direct în delicatul proces care aduce minunea pe masă. ATENȚIE! – faceți totul cu multă răbdare, nu alergați nicio etapă!

În primul rând, separăm gălbenușurile de albușuri, din cele patru ouă sănătoase. Frecăm intensiv gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat – adăugați zahăr puțin câte puțin. Trebuie să ne iasă o cremă fină, dar fermă. Adăugăm în cremă mascarpone și amestecăm vioi cu telul.

Albușurile le batem gospodărește, până ne iese o spumă demnă de zăpezile din poveștile copilăriei.

Încorporăm, cu mare grijă, spuma de albuș în amestecul de gălbenușuși și mascarpone, cu ajutorul unei spatule, având grijă să nu tuflim spuma de albuș din grabă și neatenție.

Într-un castron, amestecăm cafeaua cu Marsala (sau Amaretto). Putem adăuga, dacă dorim, și puțin caramel, dar este opțional.

Pișcoturile/ biscuiții trebuie muiați puțin, delicat, în cafea cu beutură, să rămână, totuși, cu miezul tare, uscat.

Pe un platou potrivit, acoperim fundul cu biscuiți, peste care întindem, delicat, amestecul de mascarpone și ouă. Și tot așa, facem straturi – biscuiți, cremă, biscuiți, cremă!…

Evident, ultimul strat va fi de cremă. Aici… contează imaginația: faceți țurțuri, dungulițe, ce vreți!

Și, incredibil, e gata!

Toată minunea asta o introducem în frigider pentru vreo 4-5 ore, să își găsească rostul.

La servire, se taie felii după dorință și se pudrează cu cacao.


ȘMECHERII:

1. Nu e nicio nenorocire dacă înlocuim Marsala sau Amaretto cu alte beuturi fine: rom de calitate, lichior de cafea sau de vanilie etc.

2. Gălbenușurile pot fi frecate și cu sirop de trestie de zahăr, și cu puțină miere.

3. Dacă faceți propriii biscuiți, după rețeta care vă place, atunci îi puteți dimensiona să fie fiecare exact cât doriți să iasă o porție de Tiramisu.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × doi =

ACTUALITATE
Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea         EVENIMENT. Dan Radu Ruşanu, ultima apariţie pe scena publică a judeţului Hunedoara         DAN RADU RUŞANU, ULTIMUL SFAT „Faceţi Conurbaţie. Altfel, ajungeţi în Ochiul Ciclonului, locul unde nu se întâmplă nimic”