Pui cu măsline umplute (din tradiția algeriană)

Astăzi, poposim pe meleaguri algeriene și vom prepara o rețetă tradițională cu rădăcini foarte vechi, o rețetă în care carnea de pui este înnobilată cu șofran și ghimbir și se simte tratată ca o prințesă a deșertului în preajma unor măsline umplute de-a dreptul tulburătoare.

INGREDIENTE:

– un pui sănătos, crescut la fermă cu hrană naturală

– 500 grame măsline verzi cât mai mari, fără sâmburi

– 150 grame carne tocată fin (tot de pui)

– ghimbir

– șofran sau curcuma

– sare și piper

– o ceapă

– câțiva cățeluși de usturoi

– o ceașcă de făină albă

– unt

– ulei de măsline

PREPARARE:

Toată povestea arabă pe care o derulăm aici începe în seara dinainte de ziua în care gătim. În acea seară (înstelată, dacă se poate!), luăm puiul, îl hăcuim în bucăți și părțile alese pentru rețeta noastră le pregătim sufletește pentru drumul de a doua zi. Pregătirea constă în ungerea bucăților de pui cu unt topit și condimente și împănarea cu bucățele de usturoi. Astfel pregătită, carnea va sta cuminte în frigider de seara, până dimineața, cu visurile ei de mărire.

Când ne apucăm de lucru, punem pe foc o tigaie solidă, mai mare, în care, într-o primă etapă, călim ușor ceapa tocată mărunt. Nu ne oprim decât preț de-o respirație adâncă, după care punem la rulat în tigaie și carnea cu condimente (nu uitați ghimbirul, pulbere sau dat prin răzătoarea mică) – când pe-o parte, când pe cealaltă, să-i meargă bine.

Stingem totul cu două pahare de apă (evident, înainte de a arde ceapa!).

Separat, aruncăm măslinele drept într-o oală cu apă clocotind și le lăsăm acolo doar două-trei minuțele, cât să prindă fierbințeală cum trebuie.

Când suntem convinși că puiul este gătit exact așa cum ne place, luăm bucățile și le plasăm într-o tavă în care am aruncat un cubuleț de unt, punem tava în cuptorul încins la 180 de grade și aurim cărnița pe ambele părți.

Carnea tocată, amestecată cu făină și condimentată (sare, piper și ghimbir), folosește pentru a umple măslinele. Așa burtoase, cu tocătură în ele, măslinele vor lua drumul către sosul lăsat după ce am rulat carnea, în tigaie, și acolo vor sta, la foc potrivit, vreo 25 de minute, ocazie cu care sosul scade și devine mai puternic. Și gata!

Acum așezați, drăgăstos, bucățile de pui vesel de aurii pe o farfurie și înconjurați-le cu măslinele dodoloațe, după care stropiți cu sos.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =

ACTUALITATE
Eugen Evu va fi înmormântat miercuri. Primăria va acorda un sprijin financiar familiei poetului         Ziua Porților Deschise la Tribunalul Hunedoara         Au încercat să înșele o pensionară cu 10.000 de lei         Sarmizegetusa Regia ar putea fi deschisă mai devreme         Circulația rutieră închisă pe Transalpina         Ministerul Dezvoltării va asigura finanțarea pentru cinci proiecte de infrastructură în Hunedoara         ÎNGRIJORARE PE PIAȚA MUNCII. Ce companii din județ anunță concedieri         Sindicaliștii de la BNS au pichetat Prefectura Hunedoara         S-au răsturnat cu mașina în Strei         Mașină condusă de un minor         Băut și fără permis auto, la volan         Cristian Litera a fost condamnat pentru amenințare și violențe         Restricții pe Drumul Național 76 Deva – Brad. Au loc lucrări la Autostrada A1         Mesajul dur al lui Train Berbeceanu, la patru ani de la arestarea sa         Lecție de viață. Povestea Roxanei Irimia, tânăra pictoriță fără mâini         Despre fericire și nu numai…         Petrecere de Haloween la bibliotecă         Accident rutier grav pe șoseaua Petrila – Jieț         Vagonul unui marfar a fost distrus într-un incendiu, la Simeria Triaj         Achitări în dosarul DIICOT al oamenilor de afaceri din Geoagiu, după un deceniu de anchetă și procese