Pui cu măsline umplute (din tradiția algeriană)

Astăzi, poposim pe meleaguri algeriene și vom prepara o rețetă tradițională cu rădăcini foarte vechi, o rețetă în care carnea de pui este înnobilată cu șofran și ghimbir și se simte tratată ca o prințesă a deșertului în preajma unor măsline umplute de-a dreptul tulburătoare.

INGREDIENTE:

– un pui sănătos, crescut la fermă cu hrană naturală

– 500 grame măsline verzi cât mai mari, fără sâmburi

– 150 grame carne tocată fin (tot de pui)

– ghimbir

– șofran sau curcuma

– sare și piper

– o ceapă

– câțiva cățeluși de usturoi

– o ceașcă de făină albă

– unt

– ulei de măsline

PREPARARE:

Toată povestea arabă pe care o derulăm aici începe în seara dinainte de ziua în care gătim. În acea seară (înstelată, dacă se poate!), luăm puiul, îl hăcuim în bucăți și părțile alese pentru rețeta noastră le pregătim sufletește pentru drumul de a doua zi. Pregătirea constă în ungerea bucăților de pui cu unt topit și condimente și împănarea cu bucățele de usturoi. Astfel pregătită, carnea va sta cuminte în frigider de seara, până dimineața, cu visurile ei de mărire.

Când ne apucăm de lucru, punem pe foc o tigaie solidă, mai mare, în care, într-o primă etapă, călim ușor ceapa tocată mărunt. Nu ne oprim decât preț de-o respirație adâncă, după care punem la rulat în tigaie și carnea cu condimente (nu uitați ghimbirul, pulbere sau dat prin răzătoarea mică) – când pe-o parte, când pe cealaltă, să-i meargă bine.

Stingem totul cu două pahare de apă (evident, înainte de a arde ceapa!).

Separat, aruncăm măslinele drept într-o oală cu apă clocotind și le lăsăm acolo doar două-trei minuțele, cât să prindă fierbințeală cum trebuie.

Când suntem convinși că puiul este gătit exact așa cum ne place, luăm bucățile și le plasăm într-o tavă în care am aruncat un cubuleț de unt, punem tava în cuptorul încins la 180 de grade și aurim cărnița pe ambele părți.

Carnea tocată, amestecată cu făină și condimentată (sare, piper și ghimbir), folosește pentru a umple măslinele. Așa burtoase, cu tocătură în ele, măslinele vor lua drumul către sosul lăsat după ce am rulat carnea, în tigaie, și acolo vor sta, la foc potrivit, vreo 25 de minute, ocazie cu care sosul scade și devine mai puternic. Și gata!

Acum așezați, drăgăstos, bucățile de pui vesel de aurii pe o farfurie și înconjurați-le cu măslinele dodoloațe, după care stropiți cu sos.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase + 15 =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării