Pui cu măsline umplute (din tradiția algeriană)

Astăzi, poposim pe meleaguri algeriene și vom prepara o rețetă tradițională cu rădăcini foarte vechi, o rețetă în care carnea de pui este înnobilată cu șofran și ghimbir și se simte tratată ca o prințesă a deșertului în preajma unor măsline umplute de-a dreptul tulburătoare.

INGREDIENTE:

– un pui sănătos, crescut la fermă cu hrană naturală

– 500 grame măsline verzi cât mai mari, fără sâmburi

– 150 grame carne tocată fin (tot de pui)

– ghimbir

– șofran sau curcuma

– sare și piper

– o ceapă

– câțiva cățeluși de usturoi

– o ceașcă de făină albă

– unt

– ulei de măsline

PREPARARE:

Toată povestea arabă pe care o derulăm aici începe în seara dinainte de ziua în care gătim. În acea seară (înstelată, dacă se poate!), luăm puiul, îl hăcuim în bucăți și părțile alese pentru rețeta noastră le pregătim sufletește pentru drumul de a doua zi. Pregătirea constă în ungerea bucăților de pui cu unt topit și condimente și împănarea cu bucățele de usturoi. Astfel pregătită, carnea va sta cuminte în frigider de seara, până dimineața, cu visurile ei de mărire.

Când ne apucăm de lucru, punem pe foc o tigaie solidă, mai mare, în care, într-o primă etapă, călim ușor ceapa tocată mărunt. Nu ne oprim decât preț de-o respirație adâncă, după care punem la rulat în tigaie și carnea cu condimente (nu uitați ghimbirul, pulbere sau dat prin răzătoarea mică) – când pe-o parte, când pe cealaltă, să-i meargă bine.

Stingem totul cu două pahare de apă (evident, înainte de a arde ceapa!).

Separat, aruncăm măslinele drept într-o oală cu apă clocotind și le lăsăm acolo doar două-trei minuțele, cât să prindă fierbințeală cum trebuie.

Când suntem convinși că puiul este gătit exact așa cum ne place, luăm bucățile și le plasăm într-o tavă în care am aruncat un cubuleț de unt, punem tava în cuptorul încins la 180 de grade și aurim cărnița pe ambele părți.

Carnea tocată, amestecată cu făină și condimentată (sare, piper și ghimbir), folosește pentru a umple măslinele. Așa burtoase, cu tocătură în ele, măslinele vor lua drumul către sosul lăsat după ce am rulat carnea, în tigaie, și acolo vor sta, la foc potrivit, vreo 25 de minute, ocazie cu care sosul scade și devine mai puternic. Și gata!

Acum așezați, drăgăstos, bucățile de pui vesel de aurii pe o farfurie și înconjurați-le cu măslinele dodoloațe, după care stropiți cu sos.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 5 =

ACTUALITATE
Petru Androne Eli a câștigat procesul cu primăria         Sinucidere în spital         Bulevardul Mihai Viteazul va fi modernizat         Parcarea jefuită de pe DN 76         Polițiștii au descins la locuințele unor tineri, suspectați de trafic de cannabis și cocaină         Comori dacice impresionante traficate de un german         Despre soarta cărților…         INIŢIATIVĂ. Aleşii ALDE prezintă surse de finanţare pentru Deva         Noaptea Lungă a Industriei – În 10 mai, Cugir și Sebes         Întâlnire inedită în Cetatea Deva         INVENTARUL ȚINUT LA SECRET DE CONSILIUL JUDEȚEAN. Cât de proaste sunt drumurile Hunedoarei         S-a reluat furnizarea gazului metan la Termocentrala Mintia         Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune. Prejudiciul depășește 200.000 de lei         DEVA. Mesaj emoţionant transmis de primarul Florin Oancea veteranilor de război         ULTIMUL EPISOD. Sarmizegetusa Regia, o istorie a furtunilor care au devastat monumentul UNESCO (IV)         Restaurarea Cetăţii Orăştiei va costa cinci milioane de euro         Nori de praf peste Hunedoara, de la combinatul siderurgic         Peste 85.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară în munţii Orăştiei         Penalizări date constructorilor Lotului III din Autostrada Lugoj – Deva         Artezienele din centrul Hunedoarei mai au de așteptat