Pui cu măsline umplute (din tradiția algeriană)

Astăzi, poposim pe meleaguri algeriene și vom prepara o rețetă tradițională cu rădăcini foarte vechi, o rețetă în care carnea de pui este înnobilată cu șofran și ghimbir și se simte tratată ca o prințesă a deșertului în preajma unor măsline umplute de-a dreptul tulburătoare.

INGREDIENTE:

– un pui sănătos, crescut la fermă cu hrană naturală

– 500 grame măsline verzi cât mai mari, fără sâmburi

– 150 grame carne tocată fin (tot de pui)

– ghimbir

– șofran sau curcuma

– sare și piper

– o ceapă

– câțiva cățeluși de usturoi

– o ceașcă de făină albă

– unt

– ulei de măsline

PREPARARE:

Toată povestea arabă pe care o derulăm aici începe în seara dinainte de ziua în care gătim. În acea seară (înstelată, dacă se poate!), luăm puiul, îl hăcuim în bucăți și părțile alese pentru rețeta noastră le pregătim sufletește pentru drumul de a doua zi. Pregătirea constă în ungerea bucăților de pui cu unt topit și condimente și împănarea cu bucățele de usturoi. Astfel pregătită, carnea va sta cuminte în frigider de seara, până dimineața, cu visurile ei de mărire.

Când ne apucăm de lucru, punem pe foc o tigaie solidă, mai mare, în care, într-o primă etapă, călim ușor ceapa tocată mărunt. Nu ne oprim decât preț de-o respirație adâncă, după care punem la rulat în tigaie și carnea cu condimente (nu uitați ghimbirul, pulbere sau dat prin răzătoarea mică) – când pe-o parte, când pe cealaltă, să-i meargă bine.

Stingem totul cu două pahare de apă (evident, înainte de a arde ceapa!).

Separat, aruncăm măslinele drept într-o oală cu apă clocotind și le lăsăm acolo doar două-trei minuțele, cât să prindă fierbințeală cum trebuie.

Când suntem convinși că puiul este gătit exact așa cum ne place, luăm bucățile și le plasăm într-o tavă în care am aruncat un cubuleț de unt, punem tava în cuptorul încins la 180 de grade și aurim cărnița pe ambele părți.

Carnea tocată, amestecată cu făină și condimentată (sare, piper și ghimbir), folosește pentru a umple măslinele. Așa burtoase, cu tocătură în ele, măslinele vor lua drumul către sosul lăsat după ce am rulat carnea, în tigaie, și acolo vor sta, la foc potrivit, vreo 25 de minute, ocazie cu care sosul scade și devine mai puternic. Și gata!

Acum așezați, drăgăstos, bucățile de pui vesel de aurii pe o farfurie și înconjurați-le cu măslinele dodoloațe, după care stropiți cu sos.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + nouăsprezece =

ACTUALITATE
A fost deschis Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Accident rutier cu doi răniți la intrarea în Deva, pe Drumul Național 7         E ŞI ALDE LA GUVERNARE! Mircea Moloţ a reuşit să deblocheze proiectele europene din Ţara Haţegului         Fosta Școală 10 din Hunedoara a ajuns în paragină         DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec