Porc cu caramel

Atunci când vrei să scoți mesenii invitați din obișnuințele de a mânca preparate din carne de porc numai în variantele cu care ne irită restaurantele cu bucătari fie leneși, fie nepricepuți – ceafă la grătar cu pireu sau cartofi prăjiți sau cotlet cu o zeamă care seamănă a sos lângă veșnicul pireu sec de cartofi – încercați o rețetă pe cât de simplă, pe atât de uimitoare: porc cu caramel.

Este o rețetă cu rădăcini asiatice care nu necesită mare măiestrie, ci doar puțină atenție și drag de gătit.

INGREDIENTE:

– un kilogram și jumătate de carne de porc (puteți alege ce tranșe doriți, coaste, piept și chiar pulpă)

– 150 de grame de zahăr

– sos de soia (vreo 10-15 mililitri)

– pudră de ghimbir sau ghimbir dat pe răzătoarea mică

– coajă de lămâie

– ulei de măsline

– sare și piper

PREPARARE

Nimic complicat în operațiunile de transformare a purcelului în mâncare de vis.

Faceți bine și împărțiți carnea de porc în bucăți – nici prea mari, nici pitice -, apoi rumeniți carnea în ulei vreo 6-7 minuțele. La momentul final al rumenirii, stingeți cu două pahare de apă (apa e bine să fie la temperatura camerei).

Acum acoperiți oala (tigaia) și lăsați focul la mediu, pentru că este momentul să dăm cărniței vreme de gândire, cam jumătate de oră e perfect.

Între timp, nu stați ca popândăii în soare, ci preparați caramelul, într-o tigăiță, rulând zahăr cu puțină apă, până se arată ochilor cu o culoare demnă și un miros finuț.

Revenind la purcelul gânditor, la capătul celor 30 de minute de stat la capac, adăugați peste carne caramelul preparat anterior și sosul de soia (care face minuni în multe mâncăruri).

În această combinație, mai lăsați la fiert vreo 20-25 de minute, având grijă (ATENȚIE!) să mai adăugați, din când în când, după nevoie, puțină apă, să nu vă iasă porc ars de supărare.

Când să fie gata, puneți coajă rasă de lămâie și ghimbir (nu exagerați cu ele, o lingură din fiecare e numai bine, dar vă orientați și după gust) și mai fierbeți vreo 6-7 minute, la sfârșit potrivind gustul perfect cu sare și piper.

Lângă acest porc în caramel merge foarte bine un orez simplu, fiert.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + 14 =

ACTUALITATE
Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă