Porc cu caramel

Atunci când vrei să scoți mesenii invitați din obișnuințele de a mânca preparate din carne de porc numai în variantele cu care ne irită restaurantele cu bucătari fie leneși, fie nepricepuți – ceafă la grătar cu pireu sau cartofi prăjiți sau cotlet cu o zeamă care seamănă a sos lângă veșnicul pireu sec de cartofi – încercați o rețetă pe cât de simplă, pe atât de uimitoare: porc cu caramel.

Este o rețetă cu rădăcini asiatice care nu necesită mare măiestrie, ci doar puțină atenție și drag de gătit.

INGREDIENTE:

– un kilogram și jumătate de carne de porc (puteți alege ce tranșe doriți, coaste, piept și chiar pulpă)

– 150 de grame de zahăr

– sos de soia (vreo 10-15 mililitri)

– pudră de ghimbir sau ghimbir dat pe răzătoarea mică

– coajă de lămâie

– ulei de măsline

– sare și piper

PREPARARE

Nimic complicat în operațiunile de transformare a purcelului în mâncare de vis.

Faceți bine și împărțiți carnea de porc în bucăți – nici prea mari, nici pitice -, apoi rumeniți carnea în ulei vreo 6-7 minuțele. La momentul final al rumenirii, stingeți cu două pahare de apă (apa e bine să fie la temperatura camerei).

Acum acoperiți oala (tigaia) și lăsați focul la mediu, pentru că este momentul să dăm cărniței vreme de gândire, cam jumătate de oră e perfect.

Între timp, nu stați ca popândăii în soare, ci preparați caramelul, într-o tigăiță, rulând zahăr cu puțină apă, până se arată ochilor cu o culoare demnă și un miros finuț.

Revenind la purcelul gânditor, la capătul celor 30 de minute de stat la capac, adăugați peste carne caramelul preparat anterior și sosul de soia (care face minuni în multe mâncăruri).

În această combinație, mai lăsați la fiert vreo 20-25 de minute, având grijă (ATENȚIE!) să mai adăugați, din când în când, după nevoie, puțină apă, să nu vă iasă porc ars de supărare.

Când să fie gata, puneți coajă rasă de lămâie și ghimbir (nu exagerați cu ele, o lingură din fiecare e numai bine, dar vă orientați și după gust) și mai fierbeți vreo 6-7 minute, la sfârșit potrivind gustul perfect cu sare și piper.

Lângă acest porc în caramel merge foarte bine un orez simplu, fiert.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + șaisprezece =

ACTUALITATE
Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva         TRADIŢII UITATE: Săptămâna de mijloc și „Trecerile Mari”         Tânărul care a abuzat sexual șase fete s-a arătat nemulțumit de condamnare         Spărgători de case prinși de polițiști         Cum au explicat drumarii mizeria din refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Recorduri la Castelul Corvinilor: 10.000 de euro pentru trei zile de filmări         Cinci incendii au avut loc în weekend         REACŢIA OPOZIŢIEI. Liberalii cer eliminarea impozitului la toate pensiile şi salarii majorate la primari         VIOREL ARION A PIERDUT ŞI ŞEFIA PARTIDULUI. Vasilică Potecă preia organizaţia municipală PNL Hunedoara         Straja: noul pol al distracţiei pentru schiori şi snowboarderi         Evenimente la aniversare: Eminesciana 2017         Accident grav petrecut în Deva         Bărbaţi surprinşi în flagrant în timp ce încercau să sustragă cărbune         SEMNAL DE ALARMĂ. Gunoaiele au împânzit refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Tineri salvați după ore de căutări prin viscol, în Masivul Parâng         Record turistic la Sarmizegetusa Regia: cetatea dacică a avut peste 60.000 de vizitatori în 2016         Sancționat pentru tăiere ilegală de arbori din pădurea Bejan