Porc cu caramel

Atunci când vrei să scoți mesenii invitați din obișnuințele de a mânca preparate din carne de porc numai în variantele cu care ne irită restaurantele cu bucătari fie leneși, fie nepricepuți – ceafă la grătar cu pireu sau cartofi prăjiți sau cotlet cu o zeamă care seamănă a sos lângă veșnicul pireu sec de cartofi – încercați o rețetă pe cât de simplă, pe atât de uimitoare: porc cu caramel.

Este o rețetă cu rădăcini asiatice care nu necesită mare măiestrie, ci doar puțină atenție și drag de gătit.

INGREDIENTE:

– un kilogram și jumătate de carne de porc (puteți alege ce tranșe doriți, coaste, piept și chiar pulpă)

– 150 de grame de zahăr

– sos de soia (vreo 10-15 mililitri)

– pudră de ghimbir sau ghimbir dat pe răzătoarea mică

– coajă de lămâie

– ulei de măsline

– sare și piper

PREPARARE

Nimic complicat în operațiunile de transformare a purcelului în mâncare de vis.

Faceți bine și împărțiți carnea de porc în bucăți – nici prea mari, nici pitice -, apoi rumeniți carnea în ulei vreo 6-7 minuțele. La momentul final al rumenirii, stingeți cu două pahare de apă (apa e bine să fie la temperatura camerei).

Acum acoperiți oala (tigaia) și lăsați focul la mediu, pentru că este momentul să dăm cărniței vreme de gândire, cam jumătate de oră e perfect.

Între timp, nu stați ca popândăii în soare, ci preparați caramelul, într-o tigăiță, rulând zahăr cu puțină apă, până se arată ochilor cu o culoare demnă și un miros finuț.

Revenind la purcelul gânditor, la capătul celor 30 de minute de stat la capac, adăugați peste carne caramelul preparat anterior și sosul de soia (care face minuni în multe mâncăruri).

În această combinație, mai lăsați la fiert vreo 20-25 de minute, având grijă (ATENȚIE!) să mai adăugați, din când în când, după nevoie, puțină apă, să nu vă iasă porc ars de supărare.

Când să fie gata, puneți coajă rasă de lămâie și ghimbir (nu exagerați cu ele, o lingură din fiecare e numai bine, dar vă orientați și după gust) și mai fierbeți vreo 6-7 minute, la sfârșit potrivind gustul perfect cu sare și piper.

Lângă acest porc în caramel merge foarte bine un orez simplu, fiert.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

ACTUALITATE
Petru Androne Eli a câștigat procesul cu primăria         Sinucidere în spital         Bulevardul Mihai Viteazul va fi modernizat         Parcarea jefuită de pe DN 76         Polițiștii au descins la locuințele unor tineri, suspectați de trafic de cannabis și cocaină         Comori dacice impresionante traficate de un german         Despre soarta cărților…         INIŢIATIVĂ. Aleşii ALDE prezintă surse de finanţare pentru Deva         Noaptea Lungă a Industriei – În 10 mai, Cugir și Sebes         Întâlnire inedită în Cetatea Deva         INVENTARUL ȚINUT LA SECRET DE CONSILIUL JUDEȚEAN. Cât de proaste sunt drumurile Hunedoarei         S-a reluat furnizarea gazului metan la Termocentrala Mintia         Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune. Prejudiciul depășește 200.000 de lei         DEVA. Mesaj emoţionant transmis de primarul Florin Oancea veteranilor de război         ULTIMUL EPISOD. Sarmizegetusa Regia, o istorie a furtunilor care au devastat monumentul UNESCO (IV)         Restaurarea Cetăţii Orăştiei va costa cinci milioane de euro         Nori de praf peste Hunedoara, de la combinatul siderurgic         Peste 85.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară în munţii Orăştiei         Penalizări date constructorilor Lotului III din Autostrada Lugoj – Deva         Artezienele din centrul Hunedoarei mai au de așteptat