Porc cu caramel

Atunci când vrei să scoți mesenii invitați din obișnuințele de a mânca preparate din carne de porc numai în variantele cu care ne irită restaurantele cu bucătari fie leneși, fie nepricepuți – ceafă la grătar cu pireu sau cartofi prăjiți sau cotlet cu o zeamă care seamănă a sos lângă veșnicul pireu sec de cartofi – încercați o rețetă pe cât de simplă, pe atât de uimitoare: porc cu caramel.

Este o rețetă cu rădăcini asiatice care nu necesită mare măiestrie, ci doar puțină atenție și drag de gătit.

INGREDIENTE:

– un kilogram și jumătate de carne de porc (puteți alege ce tranșe doriți, coaste, piept și chiar pulpă)

– 150 de grame de zahăr

– sos de soia (vreo 10-15 mililitri)

– pudră de ghimbir sau ghimbir dat pe răzătoarea mică

– coajă de lămâie

– ulei de măsline

– sare și piper

PREPARARE

Nimic complicat în operațiunile de transformare a purcelului în mâncare de vis.

Faceți bine și împărțiți carnea de porc în bucăți – nici prea mari, nici pitice -, apoi rumeniți carnea în ulei vreo 6-7 minuțele. La momentul final al rumenirii, stingeți cu două pahare de apă (apa e bine să fie la temperatura camerei).

Acum acoperiți oala (tigaia) și lăsați focul la mediu, pentru că este momentul să dăm cărniței vreme de gândire, cam jumătate de oră e perfect.

Între timp, nu stați ca popândăii în soare, ci preparați caramelul, într-o tigăiță, rulând zahăr cu puțină apă, până se arată ochilor cu o culoare demnă și un miros finuț.

Revenind la purcelul gânditor, la capătul celor 30 de minute de stat la capac, adăugați peste carne caramelul preparat anterior și sosul de soia (care face minuni în multe mâncăruri).

În această combinație, mai lăsați la fiert vreo 20-25 de minute, având grijă (ATENȚIE!) să mai adăugați, din când în când, după nevoie, puțină apă, să nu vă iasă porc ars de supărare.

Când să fie gata, puneți coajă rasă de lămâie și ghimbir (nu exagerați cu ele, o lingură din fiecare e numai bine, dar vă orientați și după gust) și mai fierbeți vreo 6-7 minute, la sfârșit potrivind gustul perfect cu sare și piper.

Lângă acest porc în caramel merge foarte bine un orez simplu, fiert.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + doi =

ACTUALITATE
Șeful Poliției Hunedoara despre cazul polițistului ucis în gara suceveană         Traian Berbeceanu, despre cazul șocant al polițistului ucis în gara suceveană         Accident pe Calea Zarandului         Adolescentă înșelată pe stradă         Prins la furat de cărbune         Căutări în noapte. O tânără s-a rătăcit în Masivul Retezat         Parada portului popular. Centrul vechi al Hunedoarei a fost animat de pădureni         Restricții pe drumurile Hunedoarei         Avertizare meteorologică         Statuia Regelui Ferdinand I, de la Orăștie         Accident rutier la ieșirea din Petroșani         Motociclist rănit într-un accident         Un tânăr s-a prăbușit cu parapanta la poalele Retezatului         Calendar rural. Zile de muncă și zile de sărbătoare         Soarta Cimitirului celor uitați de pe șantierul autostrăzii Lugoj – Deva         Ziua Porților Deschise la Castelul Corvinilor         Dosarul morții lui Darius Șendroiu a ajuns în instanță         Oameni de lângă noi. La o șuetă cu scriitoarea Silvia Beldiman         Numire la Prefectură. Dorel Bretean (ALDE) este noul subprefect al județului Hunedoara         Trei ani de la înființarea postului de jandarmi din Vața de Sus