Ouă à la dijonnaise

Astăzi descoperim un mic dejun de toată minunea, finuț, savuros, elegant și plin de el, respectiv ouă à la dijonnaise.

INGREDIENTE, pentru patru persoane: 8 ouă, muștar „tare” (Dijon, de preferință), câteva fire de tarhon, 2-3 eșalote (un soi de ceapă mai finuță, mai apoasă și mai gustoasă, dar merge și cu ceapă normală), pătrunjel verde, 50 de grame de unt, smântână, un pahar de vin alb sec, sare și piper.

Operațiunea „măi Dijon, Dijon!” începe cu tăiatul eșalotei cum vă pică mai bine: mărunțel, peștișor sau altcumva, dar finuță să iasă. Într-o tigaie mai sănătoasă (adică nu din cea cu tabla subțire și proastă de-ți arde și privirea) punem cu grijă vinul din pahar (nu înainte de a ne asigura, prin degustare, că e vinul care trebuie!) peste eșalota flendurită și fierbem ușurel până conținutul scade cam la jumătate.

Între timp, nu stăm cu gura căscată, ci fierbem tovarășele ouă în așa fel încât nici să nu rămână moi de stropit, nici tari să sară ca mingiuțele de ping-pong – operațiunea dă rezultate la o fierbere de aproximativ 3 minute jumătate – 4 minute, dar e bine să experimentați până descoperiți singurei timpul perfect.

Decojim cu blândețe ouăle și le punem la păstrare, deocamdată, în apă caldă, să nu-și piardă vesela structură internă.

Când fiertura de vin cu eșalote ajunge redusă la jumătate, cum spuneam, adăugăm patru linguri vesele de smântână și fierbem ușur până iar se reduce cantitatea la jumătate, după care asamblăm acest sos delicat cu tigaia luată de pe foc, amestecând continuu cu un tel sau ceva asemănător.

Asamblarea cu tigaia luată de pe foc va cuprinde și încorporarea untului, pe care îl tăiem, înainte de a-l arunca în tigaie, în bucătele micuțe pe care le adăugăm treptat și tot amestecăm. Nu uităm să adăugăm și mușchiulosul muștar (Dijon sau altul, numai să nu fie pentru bebeluși), patru lingurițe, una după alta. La sfârșit, potrivim de sare și piper, după gustul fiecăruia.

Ca să le punem sub nas mesenilor așa minunăție, încălzim castronele, punem sos în fiecare și așezăm cu grijă câte două ouă fierte în fiecare castronel, tăind un căpăcel la fiecare ou, să iasă la iveală pârdalnicul de gălbenuș

Pentru decorare, dar și pentru o tușă aromată cu totul specială, folosim frunzulițe de tarhon și de pătrunjel.
Cu pâine proaspătă sau prăjită alături, e un mic dejun de vis.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

ACTUALITATE
LA UN AN DE LA MARELE TUN. Hoţia de la Apa Prod rămâne în scriptele firmei         MERGE ULCIORUL LA APĂ ÎN ŞOIMUŞ. Primarul Mihai Irimie are trei luni să-şi aranjeze „ploile”         Cum arată Gara Brad după cinci luni de renovare         Un an de la data la care trebuia finalizată Autostrada Deva – Lugoj         A fost deschis Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Accident rutier cu doi răniți la intrarea în Deva, pe Drumul Național 7         E ŞI ALDE LA GUVERNARE! Mircea Moloţ a reuşit să deblocheze proiectele europene din Ţara Haţegului         Fosta Școală 10 din Hunedoara a ajuns în paragină         DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”