Ouă à la dijonnaise

Astăzi descoperim un mic dejun de toată minunea, finuț, savuros, elegant și plin de el, respectiv ouă à la dijonnaise.

INGREDIENTE, pentru patru persoane: 8 ouă, muștar „tare” (Dijon, de preferință), câteva fire de tarhon, 2-3 eșalote (un soi de ceapă mai finuță, mai apoasă și mai gustoasă, dar merge și cu ceapă normală), pătrunjel verde, 50 de grame de unt, smântână, un pahar de vin alb sec, sare și piper.

Operațiunea „măi Dijon, Dijon!” începe cu tăiatul eșalotei cum vă pică mai bine: mărunțel, peștișor sau altcumva, dar finuță să iasă. Într-o tigaie mai sănătoasă (adică nu din cea cu tabla subțire și proastă de-ți arde și privirea) punem cu grijă vinul din pahar (nu înainte de a ne asigura, prin degustare, că e vinul care trebuie!) peste eșalota flendurită și fierbem ușurel până conținutul scade cam la jumătate.

Între timp, nu stăm cu gura căscată, ci fierbem tovarășele ouă în așa fel încât nici să nu rămână moi de stropit, nici tari să sară ca mingiuțele de ping-pong – operațiunea dă rezultate la o fierbere de aproximativ 3 minute jumătate – 4 minute, dar e bine să experimentați până descoperiți singurei timpul perfect.

Decojim cu blândețe ouăle și le punem la păstrare, deocamdată, în apă caldă, să nu-și piardă vesela structură internă.

Când fiertura de vin cu eșalote ajunge redusă la jumătate, cum spuneam, adăugăm patru linguri vesele de smântână și fierbem ușur până iar se reduce cantitatea la jumătate, după care asamblăm acest sos delicat cu tigaia luată de pe foc, amestecând continuu cu un tel sau ceva asemănător.

Asamblarea cu tigaia luată de pe foc va cuprinde și încorporarea untului, pe care îl tăiem, înainte de a-l arunca în tigaie, în bucătele micuțe pe care le adăugăm treptat și tot amestecăm. Nu uităm să adăugăm și mușchiulosul muștar (Dijon sau altul, numai să nu fie pentru bebeluși), patru lingurițe, una după alta. La sfârșit, potrivim de sare și piper, după gustul fiecăruia.

Ca să le punem sub nas mesenilor așa minunăție, încălzim castronele, punem sos în fiecare și așezăm cu grijă câte două ouă fierte în fiecare castronel, tăind un căpăcel la fiecare ou, să iasă la iveală pârdalnicul de gălbenuș

Pentru decorare, dar și pentru o tușă aromată cu totul specială, folosim frunzulițe de tarhon și de pătrunjel.
Cu pâine proaspătă sau prăjită alături, e un mic dejun de vis.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − șaptesprezece =

ACTUALITATE
Despre fericire și nu numai…         Petrecere de Haloween la bibliotecă         Accident rutier grav pe șoseaua Petrila – Jieț         Vagonul unui marfar a fost distrus într-un incendiu, la Simeria Triaj         Achitări în dosarul DIICOT al oamenilor de afaceri din Geoagiu, după un deceniu de anchetă și procese         A murit scriitorul hunedorean Eugen Evu         good.bee Credit sprijină „Finanţarea echitabilă pentru toţi!”         Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci