Mâncărică vaporoasă de legume cu brânză

Uneori fie trebuie să o lăsăm mai moale cu mâncărurile ce atârnă – fripturi însosate, cefe grătărite, rațe împănate -, fie pur și simplu avem nevoie de ceva ușor, care să ne dea încredere și să lase loc pentru zilele în care vom pune pe masă cine știe ce platouri dense. Atunci e momentul să facem o mâncare simplă, dar hrănitoare. Întocmai ca cea pe care o propun astăzi.

INGREDIENTE: 200 de grame telemea sărată de vacă, un dovlecel vioi, un fir de ceapă verde, un morcov sănătos, 5 pălării de ciuperci champignon făcute pe grătar, un cățel de usturoi, ulei de măsline, o bucată mică de ghimbir, sare, piper

Prima operațiune, din șirul simplităților care ne fac munca ușoară – de această dată -, este să facem brânza cubulețe, așa, la vreun centimetru jumătate latura. Apoi, facem un bine dovlecelului și în transformăm în feliuțe, nu foarte subțiri, având în vedere că va fi supus rigorilor gătitului. Repetăm operațiunea cu morcovul, de data aceasta feliuțele putând fi mai subțirele.

Ceapa – fie ea verde (preferabil), fie roșie – se toacă mărunt, lucru pe care îl facem și cu usturoiul și cu ghimbirul (unii, mai sensibili la ghimbir, preferă să îl adauge la urmă, ras pe răzătoarea mică, doar puțin, să dea aromă fără pre amultă iuțeală).

Pregătim un wok – e cea mai bună variantă, dar merge și într-o tigaie serioasă, care nu lipește ce pui în ea de scoți tăciuni!). Punem ulei de măsline și trecem la operațiunea de călire în trepte: începem cu ceapa și uturoiul, continuăm cu ghimbirul (dacă am ales varianta tocată), trimitem și morcovul, venim și cu dovlecelul și, în ultima etapă, adăugăm ciupercile grătălite, tăiate felii.

Pentru a rotunji mâncarea noastră, abia în ultimul minut adăugăm brânza și o rulăm puțin prin amestec, moment tocmai potrivit pentru a asezona cu sare și piper, după gust.

Dacă simțiți nevoia unui surplus, la mare foame, puteți pune deasupra, la servire, câteva feliuțe de ou fiert. Dar cel mai bine e fără.

Mai simplu, cum spuneam, nu se poate!

Treceți la păpat cât e calduță minunea!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 5 =

ACTUALITATE
Tragedie pe șoseaua Deva – Brad         De ce au fost achitați doi dintre vânătorii de comori din Munții Orăștiei         Un bărbat a fost înjunghiat în fese pe o terasă din Deva         Cum se lucrează pe Autostrada Lugoj – Deva         Pregătiri pentru viitorul centru pietonal din Hunedoara         ÎN GOANA DUPĂ IMAGINE. Vicele Răzvan Mareş (PSRo), obligat să-şi cârpească propriile minciuni         Întâlnire cu academicianul Răzvan Theodorescu. O carte-document lansată la Deva         Lucrări de reamenajare urbană la Deva         Restricții de luni până vineri pe drumul spre Mănăstirea Prislop         Femeie tâlhărită în Hunedoara         Pieton rănit într-un accident pe DN 7         Patru tineri s-au luat la bătaie în centrul Devei         Octogenarul condamnat la închisoare pentru că și-a atacat soția cu barda         Cum a ajuns cetatea dacică Blidaru la un pas de a fi dotată cu un funicular de doi kilometri         Dosarul fostei case a președintelui Klaus Iohannis a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara         Istoria bogatei familii Kendeffy care a stăpânit Retezatul         S-au înmulțit cazurile de înșelăciune în județul Hunedoara         Pericolele din iarbă: cum ne păzim de vipere și căpușe         Un business profitabil, gestionat din fața computerului         Moțiunea de cenzură a fost adoptată oficial. Guvernul este demis