Marian Munten ANR
legumele

Mâncărică vaporoasă de legume cu brânză

Uneori fie trebuie să o lăsăm mai moale cu mâncărurile ce atârnă – fripturi însosate, cefe grătărite, rațe împănate -, fie pur și simplu avem nevoie de ceva ușor, care să ne dea încredere și să lase loc pentru zilele în care vom pune pe masă cine știe ce platouri dense. Atunci e momentul să facem o mâncare simplă, dar hrănitoare. Întocmai ca cea pe care o propun astăzi.

INGREDIENTE: 200 de grame telemea sărată de vacă, un dovlecel vioi, un fir de ceapă verde, un morcov sănătos, 5 pălării de ciuperci champignon făcute pe grătar, un cățel de usturoi, ulei de măsline, o bucată mică de ghimbir, sare, piper

Prima operațiune, din șirul simplităților care ne fac munca ușoară – de această dată -, este să facem brânza cubulețe, așa, la vreun centimetru jumătate latura. Apoi, facem un bine dovlecelului și în transformăm în feliuțe, nu foarte subțiri, având în vedere că va fi supus rigorilor gătitului. Repetăm operațiunea cu morcovul, de data aceasta feliuțele putând fi mai subțirele.

Ceapa – fie ea verde (preferabil), fie roșie – se toacă mărunt, lucru pe care îl facem și cu usturoiul și cu ghimbirul (unii, mai sensibili la ghimbir, preferă să îl adauge la urmă, ras pe răzătoarea mică, doar puțin, să dea aromă fără pre amultă iuțeală).

Pregătim un wok – e cea mai bună variantă, dar merge și într-o tigaie serioasă, care nu lipește ce pui în ea de scoți tăciuni!). Punem ulei de măsline și trecem la operațiunea de călire în trepte: începem cu ceapa și uturoiul, continuăm cu ghimbirul (dacă am ales varianta tocată), trimitem și morcovul, venim și cu dovlecelul și, în ultima etapă, adăugăm ciupercile grătălite, tăiate felii.

Pentru a rotunji mâncarea noastră, abia în ultimul minut adăugăm brânza și o rulăm puțin prin amestec, moment tocmai potrivit pentru a asezona cu sare și piper, după gust.

Dacă simțiți nevoia unui surplus, la mare foame, puteți pune deasupra, la servire, câteva feliuțe de ou fiert. Dar cel mai bine e fără.

Mai simplu, cum spuneam, nu se poate!

Treceți la păpat cât e calduță minunea!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + patru =

ACTUALITATE
FOTO. Ziua Națională a României, celebrată de hunedoreni         Tricolorul a fost arborat pe Vârful Parângul Mare         Accident rutier mortal pe autostrada aflată în lucru         Un cuplu de tâlhari a fost reținut de Poliție în Hunedoara         Femeie înșelată cu 250 de euro, 800 de lei și o verighetă din aur         Hunedorean înșelat prin metoda „Accidentul”         Patru incendii s-au petrecut în județ         Polițiștii hunedoreni, mobilizați de Ziua Națională a României         LA ORA BILANŢULUI. Apa Prod a finalizat lucrările la infrastructura de apă         De Ziua Națională         Ziua Națională a României, celebrată în Deva și Hunedoara         Zilele voluntariatului în Hunedoara         Arabela Șaran, tânăra acuzată că și-a ucis copilul nou-născut, a fost achitată         Violatorul unei pensionare de 73 de ani a fost condamnat         27 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca. Mii de oameni l-au comemorat la Prislop         Marea tragedie din Mina Livezeni: 53 de oameni au murit în exploziile din 29 noiembrie 1980         Bradul de Crăciun la Biblioteca din Deva         Accident grav: un șofer a pierdut controlul mașinii și a lovit un copac         O femeie a fost înșelată prin „metoda Accidentul”         Hoteluri și pensiuni verificate de pompierii hunedoreni înaintea minivacanței de 1 Decembrie