Guacamole, un salsa regal în varianta iute

Astăzi, ne ocupăm de un celebru sos mexican, guacamole, în varianta lui puternic condimentată. Originar, se pare, din tradiția aztecă, guacamole este în vârful topului sosurilor salsa. Revigorant, proaspăt și delicios, guacamole se potrivește cu o mulțime de combinații, de la ouă și carne tocată preparată, la grătare de tot felul.

INGREDIENTE pentru șase persoane: 2-3 avocado (coapte bine), pulpa unei roșii mai mari (fără semințe și coajă), o ceapă, 2-3 ardei iuți (responsabili, să ardă!), coriandru proaspăt, sare, piper proaspăt măcinat, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de suc proaspăt de lămâie. Teoretic, sarea și piperul necesare sunt de câte un vârf de cuțit dar puneți cum vă iese pe gust; la fel și cu zeama de lămâie.

PREPARAREA acestui sos tulburător este extrem de simplă.

În primul rând, striviți bine cu furculița pulpa de fruct de avocado (scoasă din coajă cu lingurița), picurând, în timpul operațiunii, din sucul de lămâie (e o șmecherie care te scapă de oxidarea fructului înainte de termen), apoi azvârliți într-un bol.

Ardei – cât de iuți, clasic fiind folosiți Jalapenos! – trebuie tăiați cât de finuț (după ce ați scăpat de semințe, evident), coriandrul proaspăt tot așa, apoi acestea, însoțite de ceapa tocată mărunt, pulpa de roșii mărunțită, ulei și suc de lămâie, vor lua drumul fructului pisat, în bol.

Acolo, în bolul cu pricina, se produce alchimia finală: strivire și amestecare cu furculița – între timp puteți fredona o romanță, să dați energie sosului! – până omogenizarea ne arată un sos demn.

La final, potriviți de sare și piper, după cum vă place. În cazul în care sosul vi se pare prea acrișor, îl puteți tempera, elegant, cu o jumătate de linguriță rasă de zahăr.
IMPORTANT: acest sos trebuie consumat proaspăt, pentru că se poate oxida fructul de avocado (sosul își schimbă culoarea, devenind mai tuciuriu!), dar există și posibilitatea de a-l păstra un timp (fără a exagera), stropind ușor cu suc de lămâie suplimentar deasupra.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 3 =

ACTUALITATE
A murit medicul ginecolog Gheorghe Lazăr         „Sub semnul lupului”, la DACFEST 2017         Vandalisme în Hunedoara         “PREMIANŢII FĂRĂ PREMII”, VARIANTA NASOALĂ. Consiliul Judeţean Hunedoara acordă diplome de excelenţă second hand         OPERAȚII PE RETINĂ. Performanțe la Clinica de Oftalmologie Opticline din Deva         Un jandarm montan a devenit eroul unui copil de șapte ani         “DECÂT” BUBUREŞTI. Niciun oraş din “provincie” nu-i destul de bun pentru Guvernul PSD         Hanul vechi din Orăștie a devenit monument al degradării         Adevărul despre jaful de la Castelul Corvinilor. Ce nu s-a aflat în aproape două luni de la dispariția banilor         ÎN ZONA ORĂŞTIE. Un absolvent din zece schimbă şcoala cu şomajul         Accident rutier grav provocat de o tânără de 21 de ani         Doi adolescenți de 16 ani au furat mașina unei tinere și au plecat la plimbare         Soarta tristă a faimoasei biserici de marmură din Alun         Fotograful care merge sute de kilometri pe jos pentru a promova Hunedoara         Vineri, Primăria Municipiului Deva nu încasează taxe și impozite locale!         CÂT VOR PLĂTI DEVENII? Preţul gunoaielor e la mâna primarului Ovidiu Moş         Traian Berbeceanu îi dă replica fostului său anchetator         Percheziții în Hunedoara, într-un dosar privind acordarea ilegală a diplomelor de studii         Furtunile au făcut pagube însemnate în nordul județului         Furtuna a distrus un drum din Retezat