Guacamole, un salsa regal în varianta iute

Astăzi, ne ocupăm de un celebru sos mexican, guacamole, în varianta lui puternic condimentată. Originar, se pare, din tradiția aztecă, guacamole este în vârful topului sosurilor salsa. Revigorant, proaspăt și delicios, guacamole se potrivește cu o mulțime de combinații, de la ouă și carne tocată preparată, la grătare de tot felul.

INGREDIENTE pentru șase persoane: 2-3 avocado (coapte bine), pulpa unei roșii mai mari (fără semințe și coajă), o ceapă, 2-3 ardei iuți (responsabili, să ardă!), coriandru proaspăt, sare, piper proaspăt măcinat, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de suc proaspăt de lămâie. Teoretic, sarea și piperul necesare sunt de câte un vârf de cuțit dar puneți cum vă iese pe gust; la fel și cu zeama de lămâie.

PREPARAREA acestui sos tulburător este extrem de simplă.

În primul rând, striviți bine cu furculița pulpa de fruct de avocado (scoasă din coajă cu lingurița), picurând, în timpul operațiunii, din sucul de lămâie (e o șmecherie care te scapă de oxidarea fructului înainte de termen), apoi azvârliți într-un bol.

Ardei – cât de iuți, clasic fiind folosiți Jalapenos! – trebuie tăiați cât de finuț (după ce ați scăpat de semințe, evident), coriandrul proaspăt tot așa, apoi acestea, însoțite de ceapa tocată mărunt, pulpa de roșii mărunțită, ulei și suc de lămâie, vor lua drumul fructului pisat, în bol.

Acolo, în bolul cu pricina, se produce alchimia finală: strivire și amestecare cu furculița – între timp puteți fredona o romanță, să dați energie sosului! – până omogenizarea ne arată un sos demn.

La final, potriviți de sare și piper, după cum vă place. În cazul în care sosul vi se pare prea acrișor, îl puteți tempera, elegant, cu o jumătate de linguriță rasă de zahăr.
IMPORTANT: acest sos trebuie consumat proaspăt, pentru că se poate oxida fructul de avocado (sosul își schimbă culoarea, devenind mai tuciuriu!), dar există și posibilitatea de a-l păstra un timp (fără a exagera), stropind ușor cu suc de lămâie suplimentar deasupra.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =

ACTUALITATE
Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia         EXCLUSIV. Alpiniştii daţi dispăruţi: “Cea mai mare problemă a noastră a fost că nu am putut să comunicăm cu nimeni”         ANGAJAŢII DE MEDIU, PROTEST SPONTAN. Aroganţa Guvernului PSD dinamitează atragerea de fonduri europene         Asigurare de sănătate UE         Piața volantă se redeschide         EVENIMENT. „Ora Pământului”, ultimul stinge lumina         Câine salvat de pompieri după ce a fost legat într-un sac și aruncat pe o pășune, care a luat foc         Tânăra care a înșelat patru familii din Deva a fost reținută de Poliție         ACȚIUNI PREVENTIVE. Aproape 100 de arbori care pun în pericol vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi         INTERVIU. Mircea Moloţ, despre Daniel Constantin: „A fost căpuşă, când la PSD, când la PNL”