Guacamole, un salsa regal în varianta iute

Astăzi, ne ocupăm de un celebru sos mexican, guacamole, în varianta lui puternic condimentată. Originar, se pare, din tradiția aztecă, guacamole este în vârful topului sosurilor salsa. Revigorant, proaspăt și delicios, guacamole se potrivește cu o mulțime de combinații, de la ouă și carne tocată preparată, la grătare de tot felul.

INGREDIENTE pentru șase persoane: 2-3 avocado (coapte bine), pulpa unei roșii mai mari (fără semințe și coajă), o ceapă, 2-3 ardei iuți (responsabili, să ardă!), coriandru proaspăt, sare, piper proaspăt măcinat, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de suc proaspăt de lămâie. Teoretic, sarea și piperul necesare sunt de câte un vârf de cuțit dar puneți cum vă iese pe gust; la fel și cu zeama de lămâie.

PREPARAREA acestui sos tulburător este extrem de simplă.

În primul rând, striviți bine cu furculița pulpa de fruct de avocado (scoasă din coajă cu lingurița), picurând, în timpul operațiunii, din sucul de lămâie (e o șmecherie care te scapă de oxidarea fructului înainte de termen), apoi azvârliți într-un bol.

Ardei – cât de iuți, clasic fiind folosiți Jalapenos! – trebuie tăiați cât de finuț (după ce ați scăpat de semințe, evident), coriandrul proaspăt tot așa, apoi acestea, însoțite de ceapa tocată mărunt, pulpa de roșii mărunțită, ulei și suc de lămâie, vor lua drumul fructului pisat, în bol.

Acolo, în bolul cu pricina, se produce alchimia finală: strivire și amestecare cu furculița – între timp puteți fredona o romanță, să dați energie sosului! – până omogenizarea ne arată un sos demn.

La final, potriviți de sare și piper, după cum vă place. În cazul în care sosul vi se pare prea acrișor, îl puteți tempera, elegant, cu o jumătate de linguriță rasă de zahăr.
IMPORTANT: acest sos trebuie consumat proaspăt, pentru că se poate oxida fructul de avocado (sosul își schimbă culoarea, devenind mai tuciuriu!), dar există și posibilitatea de a-l păstra un timp (fără a exagera), stropind ușor cu suc de lămâie suplimentar deasupra.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + treisprezece =

ACTUALITATE
PRINDE CONTUR ŞI CLANUL BOBORA. Fiul preşedintelui CJ Hunedoara s-a branşat la cea mai bănoasă firmă de stat         La alegerile parțiale din iunie. Deputatul Marius Surgent îi vede câștigători pe candidații ALDE Hunedoara         DREPT LA REPLICĂ CU „ŞOPÂRLE”. O diversiune NATURALĂ pentru activiştii de mediu         Tineri hunedoreni în vârful politicii. Marius Muzicaș a devenit membru al Biroului Permanent Național TLDE         S-A DEŞTEPTAT OPOZIŢIA LA JUDEŢ. PUŢIN DUPĂ… Lucian Heiuş (PNL): „Transparenţa şi legalitatea – necunoscute pentru PSD”         Accident grav pe Calea Zarandului         Vineri se deschide ştrandul         Spărgătorii unui bar au fost prinși         Amenzi de 5.800 de lei date de jandarmi         Bărbat reținut pentru distrugerea unei mașini         Moda ciudată inspirată de istorie. Hunedorenii care și-au transformat casele în refugii dacice         Protest spontan pe șantierul austrăzii         Transalpina a fost redeschisă circulației rutiere         Liliecii continuă să pună probleme pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Tânărul care a jefuit Castelul Corvinilor a fost trimis în arest la domiciliu         Deva Auto Show 2017. Un spectacol de suflet pentru iubitorii automobilelor         Trofeul Micului Cititor, la a XXXVII-a ediție         LA UN AN DE LA MARELE TUN. Hoţia de la Apa Prod rămâne în scriptele firmei         MERGE ULCIORUL LA APĂ ÎN ŞOIMUŞ. Primarul Mihai Irimie are trei luni să-şi aranjeze „ploile”         Cum arată Gara Brad după cinci luni de renovare