Cușcuș regal marocan

E timpul să aducem aproape tulburătoarea bucătărie marocană, plină de savoare, mereu surprinzătoare prin bogăția de stimuli ce provoacă adevărate poeme culinare pentru gurmanzi.

Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg de spată miel dezosată, 1 pui, o ceapă, 12 bucăți de cârnați din carne de oaie (merguez, dacă găsiți), 4 dovlecei, 4 morcovi, 2 gulii, 2 vinete, 3 roșii bine coapte, 2 cești de năut fiert, sare, piper, usturoi, pătrunjel verde, țelină verde, o linguriță boia de ardei, 3 linguri unt topit, o ceașcă de ulei, 2 linguri supă concentrată de pui, 1 kg de cușcuș de granulație medie.

NOTA BENE: extrem de important este amestecul de condimente numit „ras el hanout”, specific nordului Africii, care e bun de folosit în multe rețete și care se obține și acasă prin amestecarea, în părți egale, de coriandru, cuișoare, nucșoara, scortișoara, chimen, chimion, cardamom, piper negru și ghimbir. În rețeta de astăzi avem nevoie de 3 linguri de „ras el hanout”.

În primul rând, selectăm părțile „nobile” din pui – piept, pulpe și aripi – și le tranșăm bucăți, iar spata de miel o tăiem în pătrățele grosuțe.

Într-un ceaun zdravăn (sau o oală solidă) aruncăm în ulei bucățile de carne, ceapa mărunțită bine și patru-cinci căței de usturoi tocat. Se rulează la foc iute 5-10 minute, adăugând sare și piper. Stingem cu supă călduță, punem roșiile tocate (fără pielițe) și fierbem totul cam 15 minute la foc mic.

Acum curățăm morcovii și guliile, apoi tăiem vinetele și morcovii bastonașe, guliile în cubulețe, iar dovleceii în felii (nu subțiri).

Adăugăm în ceaun legumele, verdeața și completăm cu apă călduță până acoperim bine, să aibă în ce să fiarbă. Ridicăm focul până la clocot, apoi dăm focul la minim și gătim așa cam 50-60 de minute, iar cu câteva minute înainte de final năutul.

Cușcuș-ul se pregătește separat, urmând indicațiile de pe ambalaj, încorporând untul încet, amestecând cu o furculiță, pentru a afâna.

Tot separat, facem cârnații la grătar sau la tigaie, cum dorim.

Cam asta e tot.

Cea mai bună variantă de servire este să puneți pe platouri separate – sau separat pe un singur platou mare – cușcuș-ul, cărnurile, legumele și sosul rezultat într-o sosieră.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × trei =

ACTUALITATE
Echipa morții își află sentința la Tribunalul Hunedoara         Amenzi de 5.800 de lei date de ISU Hunedoara         Misiune de salvare în Masivul Vâlcan         Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță