Cușcuș regal marocan

E timpul să aducem aproape tulburătoarea bucătărie marocană, plină de savoare, mereu surprinzătoare prin bogăția de stimuli ce provoacă adevărate poeme culinare pentru gurmanzi.

Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg de spată miel dezosată, 1 pui, o ceapă, 12 bucăți de cârnați din carne de oaie (merguez, dacă găsiți), 4 dovlecei, 4 morcovi, 2 gulii, 2 vinete, 3 roșii bine coapte, 2 cești de năut fiert, sare, piper, usturoi, pătrunjel verde, țelină verde, o linguriță boia de ardei, 3 linguri unt topit, o ceașcă de ulei, 2 linguri supă concentrată de pui, 1 kg de cușcuș de granulație medie.

NOTA BENE: extrem de important este amestecul de condimente numit „ras el hanout”, specific nordului Africii, care e bun de folosit în multe rețete și care se obține și acasă prin amestecarea, în părți egale, de coriandru, cuișoare, nucșoara, scortișoara, chimen, chimion, cardamom, piper negru și ghimbir. În rețeta de astăzi avem nevoie de 3 linguri de „ras el hanout”.

În primul rând, selectăm părțile „nobile” din pui – piept, pulpe și aripi – și le tranșăm bucăți, iar spata de miel o tăiem în pătrățele grosuțe.

Într-un ceaun zdravăn (sau o oală solidă) aruncăm în ulei bucățile de carne, ceapa mărunțită bine și patru-cinci căței de usturoi tocat. Se rulează la foc iute 5-10 minute, adăugând sare și piper. Stingem cu supă călduță, punem roșiile tocate (fără pielițe) și fierbem totul cam 15 minute la foc mic.

Acum curățăm morcovii și guliile, apoi tăiem vinetele și morcovii bastonașe, guliile în cubulețe, iar dovleceii în felii (nu subțiri).

Adăugăm în ceaun legumele, verdeața și completăm cu apă călduță până acoperim bine, să aibă în ce să fiarbă. Ridicăm focul până la clocot, apoi dăm focul la minim și gătim așa cam 50-60 de minute, iar cu câteva minute înainte de final năutul.

Cușcuș-ul se pregătește separat, urmând indicațiile de pe ambalaj, încorporând untul încet, amestecând cu o furculiță, pentru a afâna.

Tot separat, facem cârnații la grătar sau la tigaie, cum dorim.

Cam asta e tot.

Cea mai bună variantă de servire este să puneți pe platouri separate – sau separat pe un singur platou mare – cușcuș-ul, cărnurile, legumele și sosul rezultat într-o sosieră.

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece + șapte =

ACTUALITATE
ADEVĂR ŞI PROVOCARE. Împădurim Kogaionul împreună         AFACERI LÂNGĂ MORMÂNTUL LUI ARSENIE BOCA. De ce nu a dispărut talciocul de la Mănăstirea Prislop         Peste 140 de hectare în flăcări         Peste 250 de arbori plantați în Călan         Copil rănit grav într-un accident         Turiștii amendați pentru comportament indecent în Sarmizegetusa Regia „salvați” de magistrați         VIDEO Cea mai frumoasă stradă din Hunedoara a „înflorit”         Armăsar în agonie abandonat pe marginea unei străzi din Orăștie         De Ziua Poliției Române. Dacian Vonu, polițistul anului         Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural