Coq au vin

O rețetă clasică, întotdeauna perfectă pentru momentele când aveți oaspeți mai deosebiți. Deși nu pare prea complicată, rețeta are nevoie de toată atenția bucătarului.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane):
– un cocoș la aproape două kilograme, însoțit de propriul ficat
– 150 grame slăninuță afumată
– 250 grame ciuperci Champignon mici
– 12 cepe albe mici
– o lingură de făină albă
– 20 ml Cognac
– jumătate de litru de vin roșu
– jumătate de litru de supă de pui
– un cățel de usturoi
– un bouquet garni (am mai explicat, faceți o legătură cu fire de praz, tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină)
– sare și piper

PREPARARE:

Prima etapă este mai fioroasă, cocoșul fiind făcut bucăți (nu bucățele!), trecând carnea prin operațiunea de prăfuire cu sare și piper. Ficatul trebuie să fie pus deoparte.
Slăninuța se taie bucățele mici, ceapa numai se decojește, iar ciupercile le tăiem în două.
Într-o tigaie serioasă, topim cam 50 de grame de unt normal, aruncăm slăninuța deasupra și o prăjim ușurel cam 5-6 minute. Apoi adăugăm în tigaie ciupercile și ceapa. Se călește și așa amestec câteva minute – de obicei, 3-4 minute e suficient. Dăm tigaia deoparte și scoatem slăninuța, ceapa și ciupercile deoparte la odihnă.
Acum luăm bucățile de cocoș, le trecem ușor prin făină și le prăjim pe toate părțile în tigaia proaspăt eliberată, până facem cocoș auriu!
Stropim carnea cu Cognac, apoi adăugăm vinul (beuturile să nu fie reci!) și flambăm. ATENȚIE! Operațiunea e periculoasă! Acoperiți sau strângeți bine părul, luați din jur obiectele inflamabile, apoi ridicați ușor tigaia, înclinați-o, și apropiați de flacăra de la aragaz, să se aprindă vaporii de alcool! Pentru cei mai puțin îndemânatici, folosiți un chibrit lung aprins pe marginea tigăii. Scuturați ușor să ardă tot alcoolul.
Acum adăugăm și supa de pui. Ne amintim de slăninuță, ceapă și ciuperci și le adăugăm și pe ele. Pentru un gust magnific, mai punem în tigaia pântecoasă bouquet garni (verzăturile buchețel) și usturoiul tăiat mărunt.
Toată minunea asta se fierbe la foc mic, cu tigaia acoperită, spre o oră și jumătate.
Cât fierbe minunea, facem ficatul de cocoș pastă, cum știm mai bine.
După expirarea termenului de fierbere, se scot din tigaie toate, cu strecurătoarea, și se pun la cald, pe o tavă sau un platou.
Sosul din tigaie se trece printr-o sită, apoi se amestecă vioi cu ficatul pastă, la final turnându-se așa mândrețe de sos peste carnea de cocoș.
Mai trebuie pătrunjel proaspăt tocat aruncat deasupra și cartofi natur lângă.
Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

ACTUALITATE
L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara