Coq au vin

O rețetă clasică, întotdeauna perfectă pentru momentele când aveți oaspeți mai deosebiți. Deși nu pare prea complicată, rețeta are nevoie de toată atenția bucătarului.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane):
– un cocoș la aproape două kilograme, însoțit de propriul ficat
– 150 grame slăninuță afumată
– 250 grame ciuperci Champignon mici
– 12 cepe albe mici
– o lingură de făină albă
– 20 ml Cognac
– jumătate de litru de vin roșu
– jumătate de litru de supă de pui
– un cățel de usturoi
– un bouquet garni (am mai explicat, faceți o legătură cu fire de praz, tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină)
– sare și piper

PREPARARE:

Prima etapă este mai fioroasă, cocoșul fiind făcut bucăți (nu bucățele!), trecând carnea prin operațiunea de prăfuire cu sare și piper. Ficatul trebuie să fie pus deoparte.
Slăninuța se taie bucățele mici, ceapa numai se decojește, iar ciupercile le tăiem în două.
Într-o tigaie serioasă, topim cam 50 de grame de unt normal, aruncăm slăninuța deasupra și o prăjim ușurel cam 5-6 minute. Apoi adăugăm în tigaie ciupercile și ceapa. Se călește și așa amestec câteva minute – de obicei, 3-4 minute e suficient. Dăm tigaia deoparte și scoatem slăninuța, ceapa și ciupercile deoparte la odihnă.
Acum luăm bucățile de cocoș, le trecem ușor prin făină și le prăjim pe toate părțile în tigaia proaspăt eliberată, până facem cocoș auriu!
Stropim carnea cu Cognac, apoi adăugăm vinul (beuturile să nu fie reci!) și flambăm. ATENȚIE! Operațiunea e periculoasă! Acoperiți sau strângeți bine părul, luați din jur obiectele inflamabile, apoi ridicați ușor tigaia, înclinați-o, și apropiați de flacăra de la aragaz, să se aprindă vaporii de alcool! Pentru cei mai puțin îndemânatici, folosiți un chibrit lung aprins pe marginea tigăii. Scuturați ușor să ardă tot alcoolul.
Acum adăugăm și supa de pui. Ne amintim de slăninuță, ceapă și ciuperci și le adăugăm și pe ele. Pentru un gust magnific, mai punem în tigaia pântecoasă bouquet garni (verzăturile buchețel) și usturoiul tăiat mărunt.
Toată minunea asta se fierbe la foc mic, cu tigaia acoperită, spre o oră și jumătate.
Cât fierbe minunea, facem ficatul de cocoș pastă, cum știm mai bine.
După expirarea termenului de fierbere, se scot din tigaie toate, cu strecurătoarea, și se pun la cald, pe o tavă sau un platou.
Sosul din tigaie se trece printr-o sită, apoi se amestecă vioi cu ficatul pastă, la final turnându-se așa mândrețe de sos peste carnea de cocoș.
Mai trebuie pătrunjel proaspăt tocat aruncat deasupra și cartofi natur lângă.
Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 4 =

ACTUALITATE
Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci         Liviu Gabriel Dumitru va fi noul șef al Școlii de Agenți din Cluj – Napoca         Copil accidentat grav după ce s-a electrocutat pe un pod din Hunedoara         Intensificarea traficului de pasageri pe Aeroportul din centrul ţării         Ministrul Carmen Dan a convocat comisia tehnică centrală pentru alegerile parțiale din luna noiembrie         Un bărbat de 71 de ani s-a urcat băut la volan și a produs un accident         Hoți care au devastat calea ferată prinși de Poliție         O tânără s-a spânzurat în locuința ei din Deva