Coq au vin

O rețetă clasică, întotdeauna perfectă pentru momentele când aveți oaspeți mai deosebiți. Deși nu pare prea complicată, rețeta are nevoie de toată atenția bucătarului.

INGREDIENTE (pentru 6 persoane):
– un cocoș la aproape două kilograme, însoțit de propriul ficat
– 150 grame slăninuță afumată
– 250 grame ciuperci Champignon mici
– 12 cepe albe mici
– o lingură de făină albă
– 20 ml Cognac
– jumătate de litru de vin roșu
– jumătate de litru de supă de pui
– un cățel de usturoi
– un bouquet garni (am mai explicat, faceți o legătură cu fire de praz, tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină)
– sare și piper

PREPARARE:

Prima etapă este mai fioroasă, cocoșul fiind făcut bucăți (nu bucățele!), trecând carnea prin operațiunea de prăfuire cu sare și piper. Ficatul trebuie să fie pus deoparte.
Slăninuța se taie bucățele mici, ceapa numai se decojește, iar ciupercile le tăiem în două.
Într-o tigaie serioasă, topim cam 50 de grame de unt normal, aruncăm slăninuța deasupra și o prăjim ușurel cam 5-6 minute. Apoi adăugăm în tigaie ciupercile și ceapa. Se călește și așa amestec câteva minute – de obicei, 3-4 minute e suficient. Dăm tigaia deoparte și scoatem slăninuța, ceapa și ciupercile deoparte la odihnă.
Acum luăm bucățile de cocoș, le trecem ușor prin făină și le prăjim pe toate părțile în tigaia proaspăt eliberată, până facem cocoș auriu!
Stropim carnea cu Cognac, apoi adăugăm vinul (beuturile să nu fie reci!) și flambăm. ATENȚIE! Operațiunea e periculoasă! Acoperiți sau strângeți bine părul, luați din jur obiectele inflamabile, apoi ridicați ușor tigaia, înclinați-o, și apropiați de flacăra de la aragaz, să se aprindă vaporii de alcool! Pentru cei mai puțin îndemânatici, folosiți un chibrit lung aprins pe marginea tigăii. Scuturați ușor să ardă tot alcoolul.
Acum adăugăm și supa de pui. Ne amintim de slăninuță, ceapă și ciuperci și le adăugăm și pe ele. Pentru un gust magnific, mai punem în tigaia pântecoasă bouquet garni (verzăturile buchețel) și usturoiul tăiat mărunt.
Toată minunea asta se fierbe la foc mic, cu tigaia acoperită, spre o oră și jumătate.
Cât fierbe minunea, facem ficatul de cocoș pastă, cum știm mai bine.
După expirarea termenului de fierbere, se scot din tigaie toate, cu strecurătoarea, și se pun la cald, pe o tavă sau un platou.
Sosul din tigaie se trece printr-o sită, apoi se amestecă vioi cu ficatul pastă, la final turnându-se așa mândrețe de sos peste carnea de cocoș.
Mai trebuie pătrunjel proaspăt tocat aruncat deasupra și cartofi natur lângă.
Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 16 =

ACTUALITATE
Absolvire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva         Absolvire în sărbătoare, la Liceul Teoretic „Téglás Gábor”         Elevii de la Colegiul Național Decebal au celebrat absolvirea         Crimă urmată de sinucidere într-un teribil accident rutier (GALERIE FOTO)         Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat         Accident mortal pe DN 76         Cetatea Deva a fost ecologizată de elevi de la Colegiul Național Decebal         Pasionații de mașini sunt așteptați la Deva Auto Show 2018         CONTROVERSE. Războiul pe numele lui Arsenie Boca a continuat la Mănăstirea Prislop         Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu         Trofeul Micului Cititor         Poliţiştii au confiscat peste 80 de metri cubi de lemne         Zeci de oameni au căutat un bătrân dispărut în munți