Borș moldovenesc cu carne de porc

Ei, a venit timpul să poposim și pe plaiurile românești, pentru că bogăția culinară aici este demnă de comparație cu lumea mare. O să pregătim astăzi un borș în stil moldovenesc, sănătos și care pune burta la cale așa cum puține mâncăruri o pot face. Așa borș merge întotdeauna la inimă, fiind eficient și în procesul de revenire, după un chef de pomină.

INGREDIENTE: 500 g pulpă de porc, două felii de slănină afumată (așa, de-un deget grosime – nu prea multă), două cepe albe medii, 3 roșii de grădină, doi ardei grași, 2-3 morcovi, o rădăcină mică de pătrunjel, o țelină mică, sare, o cănuță de borş, 2-3 cartofi, piper negru măcinat, mărar, o ceșcuță de smântână

Operațiunile de pregătire și îndemnare, pentru un borș viteaz și demn, sunt simple.

Carnea de porc se spală, se curăță de pielițe și se aduce în formă de cuburi mici (la vreun centimetru jumătate latura – sau cum vă pică bine!). Slăninuța așijderea se taie, dar în bucățele mici-mici. Apoi dăm la fiert în apă multă, aruncând și o linguriță de sare, să-i meargă bine (mare grijă să dăm cu spumuitul, să rămână zeama limpede și curată ca o lacrimă de fată).

Ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina, ardeii dolofani și cartofii se taie mărunt.

În oala unde carnea a fiert bine, se aruncă mărunțitele dinainte, mai puțin ardeii dolofani și cartofii. Lăsăm la fiert la foc domol vreo 10-15 minute, apoi adăugăm cartofii și ardeii.

Între timp, zburdăm cu roșiile în apă clocotind, opărindu-le două minuțele, după care le scoatem, de eliberăm de coajă, le tocăm mărunt și apoi le strivim cum putem mai bine (evident e mai ușor cu un blender!).

Roșiile bine strivite le punem în oală abia atunci când suntem convinși – prin încercări repetate! – că ce-i deja înăuntru este fiert bine. În câteva minute am rezolvat și cu starea roșiilor, moment în care adăugăm borș (dacă nu faceți acasă, căutați un borș bun în piață – cel de pe la supermarket-uri nu e prea indicat) până iese gustul așa cum ne place.

Mai lăsăm minunea să fiarbă 4-5 minute și gata!

Pentru flămândul care suferă așteptând, așezați borșul în castron, puneți o lingură de smântână și presărați mărar deasupra – și l-ați rezolvat, o să vă binecuvânteze o viață!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei         Lansare de carte la Hunedoara         Simulator de incendiu prezentat, în premieră în România, la I.S.U. Hunedoara         ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei         Fotbalul, eterna poveste         Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „PRO PIANO –ROMÂNIA”