Borș moldovenesc cu carne de porc

Ei, a venit timpul să poposim și pe plaiurile românești, pentru că bogăția culinară aici este demnă de comparație cu lumea mare. O să pregătim astăzi un borș în stil moldovenesc, sănătos și care pune burta la cale așa cum puține mâncăruri o pot face. Așa borș merge întotdeauna la inimă, fiind eficient și în procesul de revenire, după un chef de pomină.

INGREDIENTE: 500 g pulpă de porc, două felii de slănină afumată (așa, de-un deget grosime – nu prea multă), două cepe albe medii, 3 roșii de grădină, doi ardei grași, 2-3 morcovi, o rădăcină mică de pătrunjel, o țelină mică, sare, o cănuță de borş, 2-3 cartofi, piper negru măcinat, mărar, o ceșcuță de smântână

Operațiunile de pregătire și îndemnare, pentru un borș viteaz și demn, sunt simple.

Carnea de porc se spală, se curăță de pielițe și se aduce în formă de cuburi mici (la vreun centimetru jumătate latura – sau cum vă pică bine!). Slăninuța așijderea se taie, dar în bucățele mici-mici. Apoi dăm la fiert în apă multă, aruncând și o linguriță de sare, să-i meargă bine (mare grijă să dăm cu spumuitul, să rămână zeama limpede și curată ca o lacrimă de fată).

Ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina, ardeii dolofani și cartofii se taie mărunt.

În oala unde carnea a fiert bine, se aruncă mărunțitele dinainte, mai puțin ardeii dolofani și cartofii. Lăsăm la fiert la foc domol vreo 10-15 minute, apoi adăugăm cartofii și ardeii.

Între timp, zburdăm cu roșiile în apă clocotind, opărindu-le două minuțele, după care le scoatem, de eliberăm de coajă, le tocăm mărunt și apoi le strivim cum putem mai bine (evident e mai ușor cu un blender!).

Roșiile bine strivite le punem în oală abia atunci când suntem convinși – prin încercări repetate! – că ce-i deja înăuntru este fiert bine. În câteva minute am rezolvat și cu starea roșiilor, moment în care adăugăm borș (dacă nu faceți acasă, căutați un borș bun în piață – cel de pe la supermarket-uri nu e prea indicat) până iese gustul așa cum ne place.

Mai lăsăm minunea să fiarbă 4-5 minute și gata!

Pentru flămândul care suferă așteptând, așezați borșul în castron, puneți o lingură de smântână și presărați mărar deasupra – și l-ați rezolvat, o să vă binecuvânteze o viață!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =

ACTUALITATE
Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia