Borș moldovenesc cu carne de porc

Ei, a venit timpul să poposim și pe plaiurile românești, pentru că bogăția culinară aici este demnă de comparație cu lumea mare. O să pregătim astăzi un borș în stil moldovenesc, sănătos și care pune burta la cale așa cum puține mâncăruri o pot face. Așa borș merge întotdeauna la inimă, fiind eficient și în procesul de revenire, după un chef de pomină.

INGREDIENTE: 500 g pulpă de porc, două felii de slănină afumată (așa, de-un deget grosime – nu prea multă), două cepe albe medii, 3 roșii de grădină, doi ardei grași, 2-3 morcovi, o rădăcină mică de pătrunjel, o țelină mică, sare, o cănuță de borş, 2-3 cartofi, piper negru măcinat, mărar, o ceșcuță de smântână

Operațiunile de pregătire și îndemnare, pentru un borș viteaz și demn, sunt simple.

Carnea de porc se spală, se curăță de pielițe și se aduce în formă de cuburi mici (la vreun centimetru jumătate latura – sau cum vă pică bine!). Slăninuța așijderea se taie, dar în bucățele mici-mici. Apoi dăm la fiert în apă multă, aruncând și o linguriță de sare, să-i meargă bine (mare grijă să dăm cu spumuitul, să rămână zeama limpede și curată ca o lacrimă de fată).

Ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina, ardeii dolofani și cartofii se taie mărunt.

În oala unde carnea a fiert bine, se aruncă mărunțitele dinainte, mai puțin ardeii dolofani și cartofii. Lăsăm la fiert la foc domol vreo 10-15 minute, apoi adăugăm cartofii și ardeii.

Între timp, zburdăm cu roșiile în apă clocotind, opărindu-le două minuțele, după care le scoatem, de eliberăm de coajă, le tocăm mărunt și apoi le strivim cum putem mai bine (evident e mai ușor cu un blender!).

Roșiile bine strivite le punem în oală abia atunci când suntem convinși – prin încercări repetate! – că ce-i deja înăuntru este fiert bine. În câteva minute am rezolvat și cu starea roșiilor, moment în care adăugăm borș (dacă nu faceți acasă, căutați un borș bun în piață – cel de pe la supermarket-uri nu e prea indicat) până iese gustul așa cum ne place.

Mai lăsăm minunea să fiarbă 4-5 minute și gata!

Pentru flămândul care suferă așteptând, așezați borșul în castron, puneți o lingură de smântână și presărați mărar deasupra – și l-ați rezolvat, o să vă binecuvânteze o viață!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − șapte =

ACTUALITATE
10 ani de la cel mai cumplit jaf armat din Hunedoara. Ce s-a întâmplat cu „echipa morții”         LEGILE JUSTIŢEI. Mircea Moloţ: „Şi magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor”         Firma omului de afaceri Emil Părău va achita 3.500 de lei Societăţii Române de Televizune         Mihai Mica a fost exclus din ALDE şi pierde postul de consilier local la Deva         Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara         Primii colindători la Primăria Deva         Bătrâni jefuiți în locuință, de falși instalatori         Spargere în cabinetul stomatologic         Accidentat pe o trecere de pietoni din Orăștie         UPDATE. Copila de nouă ani dată dispărută a fost găsită         11 utilaje de deszăpezire vor acționa în municipiul Deva         Bilete gratuite de călătorie pentru pensionari         Brazii de Crăciun vor fi aduși din Alba         Peste 7.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva în luna noiembrie         Aproape 500 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali în luna noiembrie         Primarul Gheorghe Ile va primi daune morale         Controale ample la exploatările forestiere         Autoturism incendiat de un om al străzii         Hunedorean lăsat fără aproape 3.000 de euro de tâlhari         Construirea statuii lui Michael Klein a fost scoasă la licitație