Borș moldovenesc cu carne de porc

Ei, a venit timpul să poposim și pe plaiurile românești, pentru că bogăția culinară aici este demnă de comparație cu lumea mare. O să pregătim astăzi un borș în stil moldovenesc, sănătos și care pune burta la cale așa cum puține mâncăruri o pot face. Așa borș merge întotdeauna la inimă, fiind eficient și în procesul de revenire, după un chef de pomină.

INGREDIENTE: 500 g pulpă de porc, două felii de slănină afumată (așa, de-un deget grosime – nu prea multă), două cepe albe medii, 3 roșii de grădină, doi ardei grași, 2-3 morcovi, o rădăcină mică de pătrunjel, o țelină mică, sare, o cănuță de borş, 2-3 cartofi, piper negru măcinat, mărar, o ceșcuță de smântână

Operațiunile de pregătire și îndemnare, pentru un borș viteaz și demn, sunt simple.

Carnea de porc se spală, se curăță de pielițe și se aduce în formă de cuburi mici (la vreun centimetru jumătate latura – sau cum vă pică bine!). Slăninuța așijderea se taie, dar în bucățele mici-mici. Apoi dăm la fiert în apă multă, aruncând și o linguriță de sare, să-i meargă bine (mare grijă să dăm cu spumuitul, să rămână zeama limpede și curată ca o lacrimă de fată).

Ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina, ardeii dolofani și cartofii se taie mărunt.

În oala unde carnea a fiert bine, se aruncă mărunțitele dinainte, mai puțin ardeii dolofani și cartofii. Lăsăm la fiert la foc domol vreo 10-15 minute, apoi adăugăm cartofii și ardeii.

Între timp, zburdăm cu roșiile în apă clocotind, opărindu-le două minuțele, după care le scoatem, de eliberăm de coajă, le tocăm mărunt și apoi le strivim cum putem mai bine (evident e mai ușor cu un blender!).

Roșiile bine strivite le punem în oală abia atunci când suntem convinși – prin încercări repetate! – că ce-i deja înăuntru este fiert bine. În câteva minute am rezolvat și cu starea roșiilor, moment în care adăugăm borș (dacă nu faceți acasă, căutați un borș bun în piață – cel de pe la supermarket-uri nu e prea indicat) până iese gustul așa cum ne place.

Mai lăsăm minunea să fiarbă 4-5 minute și gata!

Pentru flămândul care suferă așteptând, așezați borșul în castron, puneți o lingură de smântână și presărați mărar deasupra – și l-ați rezolvat, o să vă binecuvânteze o viață!

Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × cinci =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat