Boeuf bourguignon clasic

Ca să nu vă păcălească unii și alții, cu combinații de gulaș date drept celebrul Boeuf bourguignon francez, astăzi prezentăm rețeta clasică ce poartă acest nume. Sigur, ea poate fi peticită, îndesată, alergată și cu alte ingrediente și tehnici, dar rezultă altceva.

Pentru patru pofticioși aveți nevoie de vreo 8-900 de grame de carne de vită (de gulaș, bucăți), vreo patru cepe dodoloațe, vreo cinci morcovi onești, un „bouquet garni”, cum îi spun franțujii (legați laolaltă cu sforicică două-trei fire de praz, 7-8 tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină), 100 de grame de unt normal, sare, piper și, mai ales, o butelcă de vin roșu mai de calitate.

Asaltul începe cu mărunțitul cepelor și călirea lor în unt, până se dau transparente. Apoi, țuști cu ele într-un ceaun sănătos.

Carnea va fi pusă să se rumenească bine în unt (nu faceți economie), în aceeași tigaie. Nu aruncați toată carnea, claie peste grămadă, într-o tigaie prea mică, ci rumeniți pe rând, adăugând unt, să iasă brici fiecare bucată de carne. Carnea rumenită bine țuști și ea în ceaun.

Atenție! Nu spălați tigaia unde ați rumenit, ci puneți un pahar cu trei sferturi vin și un sfert apă și muiați „arsura” de pe tigaie, fierbeți și râcâiți vioi fundul tigăii, să nu se piardă nimic – iese bază dumnezeiască de sos. Mai adăugați piper, sare și turnați și sosul în ceaun.
Morcovii tăiați rondele – țuști în ceaun cu ele -, adăugați și buchețelul de frunze („bouquet garni”), acoperiți cu vin și un păhăruț de apă și puneți la fiert la foc mărunt vreo trei ore, având grijă să fie suficient lichid (păstrați pentru completare un castron cu apă fierbinte, nu folosiți apă rece).

Prima zi se încheie, dar Boeuf bourguignon nu e gata.

A doua zi, se fierbe mâncarea cel puțin încă două ore, în reprize de câte o oră, cu o pauză de hodinit mâncarea de o jumătate de oră între reprize. Acum folosiți și vinul păstrat. La finețe, cele două ore de fierbere ar trebui împărțite în patru reprize, cu un sfert de ceas – douăzeci de minute hodinit, dar nu vreau să-l boscorodiți pe Gourmandel lângă ceaun, leșinați de foame!

Puneți lângă cartofi natur și pâine prăjită. Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

ACTUALITATE
Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci         Liviu Gabriel Dumitru va fi noul șef al Școlii de Agenți din Cluj – Napoca         Copil accidentat grav după ce s-a electrocutat pe un pod din Hunedoara         Intensificarea traficului de pasageri pe Aeroportul din centrul ţării         Ministrul Carmen Dan a convocat comisia tehnică centrală pentru alegerile parțiale din luna noiembrie         Un bărbat de 71 de ani s-a urcat băut la volan și a produs un accident         Hoți care au devastat calea ferată prinși de Poliție         O tânără s-a spânzurat în locuința ei din Deva         Profesorul Eli Androne Petru a câștigat procesul cu primăria         Situația celor două mari proiecte de infrastructură derulate în Hunedoara prin POR 2014 – 2020         Zeci de angajați ai fabricii Terpena au de suferit de pe urma dezastrului. S-au plâns la ITM Hunedoara         Concert de muzică populară în Piața Cetății         Copil de 12 ani rănit în accident         Au furat două motofierăstraie         Persoane bănuite de furt depistate de poliţiştii hunedoreni         ȘI TU POȚI DEVENI SALVATOR!         Evaziune de peste 22 de miliaone de lei. Români și chinezi implicați în afacerile ilegale         Ascensoare noi în Spitalui municipal Hunedoara         Noi mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia         Fitness în aer liber la poalele Cetății