Boeuf bourguignon clasic

Ca să nu vă păcălească unii și alții, cu combinații de gulaș date drept celebrul Boeuf bourguignon francez, astăzi prezentăm rețeta clasică ce poartă acest nume. Sigur, ea poate fi peticită, îndesată, alergată și cu alte ingrediente și tehnici, dar rezultă altceva.

Pentru patru pofticioși aveți nevoie de vreo 8-900 de grame de carne de vită (de gulaș, bucăți), vreo patru cepe dodoloațe, vreo cinci morcovi onești, un „bouquet garni”, cum îi spun franțujii (legați laolaltă cu sforicică două-trei fire de praz, 7-8 tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină), 100 de grame de unt normal, sare, piper și, mai ales, o butelcă de vin roșu mai de calitate.

Asaltul începe cu mărunțitul cepelor și călirea lor în unt, până se dau transparente. Apoi, țuști cu ele într-un ceaun sănătos.

Carnea va fi pusă să se rumenească bine în unt (nu faceți economie), în aceeași tigaie. Nu aruncați toată carnea, claie peste grămadă, într-o tigaie prea mică, ci rumeniți pe rând, adăugând unt, să iasă brici fiecare bucată de carne. Carnea rumenită bine țuști și ea în ceaun.

Atenție! Nu spălați tigaia unde ați rumenit, ci puneți un pahar cu trei sferturi vin și un sfert apă și muiați „arsura” de pe tigaie, fierbeți și râcâiți vioi fundul tigăii, să nu se piardă nimic – iese bază dumnezeiască de sos. Mai adăugați piper, sare și turnați și sosul în ceaun.
Morcovii tăiați rondele – țuști în ceaun cu ele -, adăugați și buchețelul de frunze („bouquet garni”), acoperiți cu vin și un păhăruț de apă și puneți la fiert la foc mărunt vreo trei ore, având grijă să fie suficient lichid (păstrați pentru completare un castron cu apă fierbinte, nu folosiți apă rece).

Prima zi se încheie, dar Boeuf bourguignon nu e gata.

A doua zi, se fierbe mâncarea cel puțin încă două ore, în reprize de câte o oră, cu o pauză de hodinit mâncarea de o jumătate de oră între reprize. Acum folosiți și vinul păstrat. La finețe, cele două ore de fierbere ar trebui împărțite în patru reprize, cu un sfert de ceas – douăzeci de minute hodinit, dar nu vreau să-l boscorodiți pe Gourmandel lângă ceaun, leșinați de foame!

Puneți lângă cartofi natur și pâine prăjită. Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × unu =

ACTUALITATE
SCĂLDĂTOAREA DEVEI. Aqualand, patria politrucilor mufaţi la banul public         Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă         Hoţii îşi fac de cap în „ţara comandantului Mocanu”. Farmacii şi magazine prădate la Lupeni         Alin Simota se află pe lista interlopilor fugari de un an         Proiect pentru un parc tematic în jurul Castelului Corvinilor         Reparații pe șoseaua Deva – Lugoj         Asigurații nu mai au nevoie de adeverințe de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de servicii medicale         Trei incendii au avut loc în Hunedoara         Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva         TRADIŢII UITATE: Săptămâna de mijloc și „Trecerile Mari”         Tânărul care a abuzat sexual șase fete s-a arătat nemulțumit de condamnare         Spărgători de case prinși de polițiști         Cum au explicat drumarii mizeria din refugiile Autostrăzii Deva – Orăștie         Recorduri la Castelul Corvinilor: 10.000 de euro pentru trei zile de filmări         Cinci incendii au avut loc în weekend         REACŢIA OPOZIŢIEI. Liberalii cer eliminarea impozitului la toate pensiile şi salarii majorate la primari         VIOREL ARION A PIERDUT ŞI ŞEFIA PARTIDULUI. Vasilică Potecă preia organizaţia municipală PNL Hunedoara