Boeuf bourguignon clasic

Ca să nu vă păcălească unii și alții, cu combinații de gulaș date drept celebrul Boeuf bourguignon francez, astăzi prezentăm rețeta clasică ce poartă acest nume. Sigur, ea poate fi peticită, îndesată, alergată și cu alte ingrediente și tehnici, dar rezultă altceva.

Pentru patru pofticioși aveți nevoie de vreo 8-900 de grame de carne de vită (de gulaș, bucăți), vreo patru cepe dodoloațe, vreo cinci morcovi onești, un „bouquet garni”, cum îi spun franțujii (legați laolaltă cu sforicică două-trei fire de praz, 7-8 tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină), 100 de grame de unt normal, sare, piper și, mai ales, o butelcă de vin roșu mai de calitate.

Asaltul începe cu mărunțitul cepelor și călirea lor în unt, până se dau transparente. Apoi, țuști cu ele într-un ceaun sănătos.

Carnea va fi pusă să se rumenească bine în unt (nu faceți economie), în aceeași tigaie. Nu aruncați toată carnea, claie peste grămadă, într-o tigaie prea mică, ci rumeniți pe rând, adăugând unt, să iasă brici fiecare bucată de carne. Carnea rumenită bine țuști și ea în ceaun.

Atenție! Nu spălați tigaia unde ați rumenit, ci puneți un pahar cu trei sferturi vin și un sfert apă și muiați „arsura” de pe tigaie, fierbeți și râcâiți vioi fundul tigăii, să nu se piardă nimic – iese bază dumnezeiască de sos. Mai adăugați piper, sare și turnați și sosul în ceaun.
Morcovii tăiați rondele – țuști în ceaun cu ele -, adăugați și buchețelul de frunze („bouquet garni”), acoperiți cu vin și un păhăruț de apă și puneți la fiert la foc mărunt vreo trei ore, având grijă să fie suficient lichid (păstrați pentru completare un castron cu apă fierbinte, nu folosiți apă rece).

Prima zi se încheie, dar Boeuf bourguignon nu e gata.

A doua zi, se fierbe mâncarea cel puțin încă două ore, în reprize de câte o oră, cu o pauză de hodinit mâncarea de o jumătate de oră între reprize. Acum folosiți și vinul păstrat. La finețe, cele două ore de fierbere ar trebui împărțite în patru reprize, cu un sfert de ceas – douăzeci de minute hodinit, dar nu vreau să-l boscorodiți pe Gourmandel lângă ceaun, leșinați de foame!

Puneți lângă cartofi natur și pâine prăjită. Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − nouăsprezece =

ACTUALITATE
PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia         EXCLUSIV. Alpiniştii daţi dispăruţi: “Cea mai mare problemă a noastră a fost că nu am putut să comunicăm cu nimeni”         ANGAJAŢII DE MEDIU, PROTEST SPONTAN. Aroganţa Guvernului PSD dinamitează atragerea de fonduri europene         Asigurare de sănătate UE