Boeuf bourguignon clasic

Ca să nu vă păcălească unii și alții, cu combinații de gulaș date drept celebrul Boeuf bourguignon francez, astăzi prezentăm rețeta clasică ce poartă acest nume. Sigur, ea poate fi peticită, îndesată, alergată și cu alte ingrediente și tehnici, dar rezultă altceva.

Pentru patru pofticioși aveți nevoie de vreo 8-900 de grame de carne de vită (de gulaș, bucăți), vreo patru cepe dodoloațe, vreo cinci morcovi onești, un „bouquet garni”, cum îi spun franțujii (legați laolaltă cu sforicică două-trei fire de praz, 7-8 tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină), 100 de grame de unt normal, sare, piper și, mai ales, o butelcă de vin roșu mai de calitate.

Asaltul începe cu mărunțitul cepelor și călirea lor în unt, până se dau transparente. Apoi, țuști cu ele într-un ceaun sănătos.

Carnea va fi pusă să se rumenească bine în unt (nu faceți economie), în aceeași tigaie. Nu aruncați toată carnea, claie peste grămadă, într-o tigaie prea mică, ci rumeniți pe rând, adăugând unt, să iasă brici fiecare bucată de carne. Carnea rumenită bine țuști și ea în ceaun.

Atenție! Nu spălați tigaia unde ați rumenit, ci puneți un pahar cu trei sferturi vin și un sfert apă și muiați „arsura” de pe tigaie, fierbeți și râcâiți vioi fundul tigăii, să nu se piardă nimic – iese bază dumnezeiască de sos. Mai adăugați piper, sare și turnați și sosul în ceaun.
Morcovii tăiați rondele – țuști în ceaun cu ele -, adăugați și buchețelul de frunze („bouquet garni”), acoperiți cu vin și un păhăruț de apă și puneți la fiert la foc mărunt vreo trei ore, având grijă să fie suficient lichid (păstrați pentru completare un castron cu apă fierbinte, nu folosiți apă rece).

Prima zi se încheie, dar Boeuf bourguignon nu e gata.

A doua zi, se fierbe mâncarea cel puțin încă două ore, în reprize de câte o oră, cu o pauză de hodinit mâncarea de o jumătate de oră între reprize. Acum folosiți și vinul păstrat. La finețe, cele două ore de fierbere ar trebui împărțite în patru reprize, cu un sfert de ceas – douăzeci de minute hodinit, dar nu vreau să-l boscorodiți pe Gourmandel lângă ceaun, leșinați de foame!

Puneți lângă cartofi natur și pâine prăjită. Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =

ACTUALITATE
Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara         Camionetă cu butelii implicată într-un accident rutier         MODELUL ORADEA. Poliţie locală fără ifose, turism fără vedetism politic         Eminesciana 2018         DOSARELE SECRETE ALE HUNEDOAREI. Cum a fost şters regele Mihai din tradiţia păstrată de femeile din Ținutul Pădurenilor