Boeuf bourguignon clasic

Ca să nu vă păcălească unii și alții, cu combinații de gulaș date drept celebrul Boeuf bourguignon francez, astăzi prezentăm rețeta clasică ce poartă acest nume. Sigur, ea poate fi peticită, îndesată, alergată și cu alte ingrediente și tehnici, dar rezultă altceva.

Pentru patru pofticioși aveți nevoie de vreo 8-900 de grame de carne de vită (de gulaș, bucăți), vreo patru cepe dodoloațe, vreo cinci morcovi onești, un „bouquet garni”, cum îi spun franțujii (legați laolaltă cu sforicică două-trei fire de praz, 7-8 tulpini de pătrunjel, o frunză mare de dafin, o crenguță de cimbru și câteva frunze de țelină), 100 de grame de unt normal, sare, piper și, mai ales, o butelcă de vin roșu mai de calitate.

Asaltul începe cu mărunțitul cepelor și călirea lor în unt, până se dau transparente. Apoi, țuști cu ele într-un ceaun sănătos.

Carnea va fi pusă să se rumenească bine în unt (nu faceți economie), în aceeași tigaie. Nu aruncați toată carnea, claie peste grămadă, într-o tigaie prea mică, ci rumeniți pe rând, adăugând unt, să iasă brici fiecare bucată de carne. Carnea rumenită bine țuști și ea în ceaun.

Atenție! Nu spălați tigaia unde ați rumenit, ci puneți un pahar cu trei sferturi vin și un sfert apă și muiați „arsura” de pe tigaie, fierbeți și râcâiți vioi fundul tigăii, să nu se piardă nimic – iese bază dumnezeiască de sos. Mai adăugați piper, sare și turnați și sosul în ceaun.
Morcovii tăiați rondele – țuști în ceaun cu ele -, adăugați și buchețelul de frunze („bouquet garni”), acoperiți cu vin și un păhăruț de apă și puneți la fiert la foc mărunt vreo trei ore, având grijă să fie suficient lichid (păstrați pentru completare un castron cu apă fierbinte, nu folosiți apă rece).

Prima zi se încheie, dar Boeuf bourguignon nu e gata.

A doua zi, se fierbe mâncarea cel puțin încă două ore, în reprize de câte o oră, cu o pauză de hodinit mâncarea de o jumătate de oră între reprize. Acum folosiți și vinul păstrat. La finețe, cele două ore de fierbere ar trebui împărțite în patru reprize, cu un sfert de ceas – douăzeci de minute hodinit, dar nu vreau să-l boscorodiți pe Gourmandel lângă ceaun, leșinați de foame!

Puneți lângă cartofi natur și pâine prăjită. Poftă mare!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 14 =

ACTUALITATE
Imagini de poveste realizate pe un traseu dificil din Retezat         Sărbătoarea Greco-Catolicilor din Orăștie         Fii satului Văleni s-au strâns laolaltă         De jale și dor la Capela din Orăștie         FOTOGALERIE. Autostrada Lugoj – Deva: peste 170 de utilaje și 500 de municitori au fost mobilizați pe Lotul IV         Cine este tânărul condamnat pentru incendierea mașinilor șefilor din penitenicar         Motociclist rănit după ce a evitat un biciclist         Două femei rănite într-un accident rutier         A incendiat gospodăria vecinilor         FOTO. Carla’s Dreams a concertat în Hunedoara         DACFEST. „Sub semnul lupului” pentru a opta oară         DEZVOLTARE URBANĂ. Deva a primit bani europeni la mica înţelegere         JOCURI DE CULISE LA DEVA. Ovidiu Moş (PSD) a „premiat” consilierii PSRo care l-au făcut primar         Persoană rătăcită Pasul Vâlcan         Șeful Poliției Hunedoara despre cazul polițistului ucis în gara suceveană         Traian Berbeceanu, despre cazul șocant al polițistului ucis în gara suceveană         Accident pe Calea Zarandului         Adolescentă înșelată pe stradă         Prins la furat de cărbune         Căutări în noapte. O tânără s-a rătăcit în Masivul Retezat