Bătrânul rege Béchamel

Astăzi ne ocupăm de o vedetă internațională de sorginte franțuzească (cu ceva stră-rădăcini italienești): Sauce Béchamel, ușor de tradus românește ca sos Béchamel. Un sos care merge cu scoici, cu andive, cu pește și care poate fi extins cu brânzeturi uscate sau cu ciupercuțe mignone.

Ingrediente:

500 ml de lapte

nucșoară, un vârf de cuțit

sare

piper

Rântaș:

30 grame unt

30 grame făină

Vom descoperi modalitatea simplă, elegantă de a executa grijuliu acest sos ce pare fioros doar puturoșilor care cred că sosurile îmborcănate de la supermarket sunt mai bune.

În prima etapă, de încălzire, preparăm „le roux blanc”, adică un rântaș, un soi de rumenire subtilă de făină în unt.

Așadar, luăm una bucată oliță (vine de la oală, e mai mică și îi spunem așa de drag, nu pentru că ar folosi la ce vă duce gândul din prima!) în care topim cu extremă finețe untul prevăzut în rețetă. À feu doux!!! Nu alergați focul sub unt, că iese altceva! Ușurel, ca atunci când dai cu pudră fundulețul bebelușului, încorporăm făina, amestecând fără exces de violență domestică. Se gătește finețea asta cam trei minute la foc firav, să nu apuce să se schimbe la față, în culoare. Și gata. Punem rezultatul delicatelor noastre mângâieri culinare la răcit.

Separat, laptele necesar trebuie ridicat în rang, de la temperatura camerei, la o temperatură care îl face vioi, să dea în clocot. Cu laptele înviorat la flacără și numai bun de dus la plimbare în parc facem amestecul suprem: îl turnăm ușurel-ușurel peste rântașul răcit, amestecând – cum se amestecă vântul sprințar cu firele de iarbă, toamna, adică ceva mai vioi – cu telul din dotare (dacă nu aveți, legați câteva crenguțe cu o batistă și puteți încerca varianta super-bio, numai să strecurați după!!!). Tot amestecând blânduț, fierbeți finuț amestecul nu mai mult de cinci minuțele întregi, apoi dă-i cu sare, dă-i cu piper, dă-i cu nucșoară, până se bucură inima lui de sos și limba noastră de poficioși.

Observația de mare maestru este aceea că, în timp ce amestecați plini de pufoșenie, sosul se îngroașă treptat, până e e durduliu de untos. Inima vă va spune când e gata, sunt sigur!

Varianta puțin mai dodoloață a sosului este cu inserție de ceapă și cuișoare, dar eu o recomand pe asta.

GRIJĂ MARE: Nu vă jucați cu focul! Pentru a nu păți nepățita, respectați, tovărășește, indicația de a pune laptele cald peste rântașul rece (merge și invers, adică lapte rece peste rântaș cald, dar atunci munciții ceva mai mult, cu emoții mai mari, și pierdeți serialul preferat).

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 6 =

ACTUALITATE
ÎN ZONA ORĂŞTIE. Un absolvent din zece schimbă şcoala cu şomajul         Accident rutier grav provocat de o tânără de 21 de ani         Doi adolescenți de 16 ani au furat mașina unei tinere și au plecat la plimbare         Soarta tristă a faimoasei biserici de marmură din Alun         Fotograful care merge sute de kilometri pe jos pentru a promova Hunedoara         Vineri, Primăria Municipiului Deva nu încasează taxe și impozite locale!         CÂT VOR PLĂTI DEVENII? Preţul gunoaielor e la mâna primarului Ovidiu Moş         Traian Berbeceanu îi dă replica fostului său anchetator         Percheziții în Hunedoara, într-un dosar privind acordarea ilegală a diplomelor de studii         Furtunile au făcut pagube însemnate în nordul județului         Furtuna a distrus un drum din Retezat         TRAI PE VÂTRAI. Lefuri de opt ori mai mari decât plebea la Consiliul Judeţean         O VACANŢĂ ALTFEL. „E vremea cititului la Mărtinești”         DIPLOME DE EXCELENŢĂ. Elevele de 10 la Bacalaureat, recompensate de Consiliul Judeţean         Accident rutier pe o trecere de pietoni din Hunedoara         Misiune spectaculoasă de salvare a unui urs, prins într-un laț pus de braconieri         MOMENT SOLEMN. Subprefectul Dorel Bretean a depus jurământul de onoare         Apa Prod S.A. a lansat aplicaţia ApaProd pentru telefonul mobil         Imagini de poveste realizate pe un traseu dificil din Retezat         Sărbătoarea Greco-Catolicilor din Orăștie