Termen pentru contestaţie. Pentru un prejudiciu de peste 4 milioane de lei vrea DIICOT arest preventi în cazul lui Simota

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca marţi contestaţia formulată de procurorii de crimă organizată faţă de sentinţa Tribunalului Hunedoara privind stabilirea areestului la domiciliu pentru Alin Simota. Prejudiciul calculat în acest dosar depăşeşte 4 milioane de lei.

simota.diicotDIICOT a solicitat măsura arestului preventiv atât pentru Alin Simota, cât şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din acest dosar, Gheorghe Dragomir şi Ioan Tocilă. În schimb, magistraţii Tribunalului Hunedoarai au decis ca Simota să rămână în arest la domiciliu, în timp ce pentru Gheorghe Dragomir şi Ioan Tocilă. Procurorii DIICOT au depus, însă, o contestaţie împotriva hotărârii Tribunalului,care va fi analizată de magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 12 asugust.

Reamintim că, în data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist, în dosarul aflat pe masa de lucru al procurorilor de Crimă Organizată. Potrivit DIICOT, începând cu anul 2007, Alin Simota, împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L. – toate firme controlate de Simota-, precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale. „În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani”, spun anchetatorii.

 

Grupare structurată pe paliere

 

Aceştia precizează că, din probatoriul administrat, Simota era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate. “Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: Preda Mihaela (juristă), Panduru Natalia Mariana, Drăghici Flavia (angajată ca economist la firmele lui Simota Alin) – (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de Simota Alin, pe durata comiterii  faptelor), Dragomir Gheorghe şi Pintilie Gheorghe Raul (oameni de încredere ai lui Simota Alin, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme). La această grupare infracţională au aderat ulterior Grozea Mihai Andrei şi Smădoi Dorin”, au ăprecizat oficial procurorii DIICOT care cercetează cauza. Prejudiciul, spun anchetatorii,a  fost calculat la 3.453.402,88 de lei plus accesorii, suma totală prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei RON.

Anchetatorii vorbesc despre clasice operaţiuni de spălare de bani, sumele fiidn de ropdinul milioanelor, dar şi de operaţiuni financiare fictive, furnizori neplătiţi ori viramente bancare de scurtă durată, pentru ca la final banii să ajugnă tot în buzunarele lui Alin Simota.

Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au dispus, în data de 5 august, reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Alin Simota, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și instigare la spălare de bani, instigare la înşelăciune.  Aceeași măsură a fost luată și față de inculpații Dragomir Gheorghe și Tocilă Ion.  Totodată, față de alți șase membri ai grupării – Preda Mihaela, Panduru Natalia Mariana, Draghici Flavia, Smădoi Florin, Grozea Mihai Andrei și Pintilie Gheorghe Raul  –  procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar.

În data de 6 august, cei trei au fost prezentați instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, dar Tribunalul Alba Iulia a dispus măsura arestului la domiciliu față de Simota Alin, iar pentru ceilalți doi reținuți a dispus măsura controlului judiciar.    Procurorii DIICOT – ST Alba Iulia au contestat soluția dispusă de instanță, menținându-și astfel cererea de arestare preventivă a celor trei persoane reținute.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
APEL UMANITAR. Doi frați au rămas pe drumuri după o tragedie cumplită         Elevii de la școlile din Deva au ales Poliția Locală de ,,Ziua meseriilor”         Sărbătoare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara         Fântâna muzicală din centrul Devei – în pregătire pentru conservare         Simpozion științific la Muzeul din Deva         Deva24 are peste 1000 de utilizatori         Accident rutier în Bănița         Hunedorean prins după o tâlhărie comisă în Franța         Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Hunedoara         Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă