Ştirile BBC, manipulare în această ordine…

sandu BBC Londra, la asta vă gândiţi, nu?

Ei bine, de acestă dată BBC reprezintă iniţialele celor trei condamnaţi în dosarul schimbului de terenuri de la Ministerul Apărării Naţionale – respectiv cel cunoscut sub denumirea generică de „finanţatorul Stelei”, Becali, Gigi, fostul ministru al Apărării, Babiuc, Victor, şi fostul şef al Marelui Stat Major General, Cioflină, Dumitru, general şi el, precum statul major al cărui şef era. Mi se atrage atenţia că toată lumea e cu ochii ţintă pe Gigi Becali, vedeta mediatică incontestabilă a ultimilor ani, din toate punctele de vedere – politic, sportiv, monden, bisericesc, şi adăugaţi dvs. restul, că mai sunt. Becali era tot ce se dorea de la el – generosul de serviciu, constructor şi donator de case, şofer al lui Paulo Coehlo pe post de războinicul luminii, expert în discuţii care trebuia să se încheie cu momente conflictuale regizate, că „asta cere publicul”. Arestarea precedentă, petrecută înainte de Paşte, i-a adus valuri de simpatie – prea nu se ia aşa omul de acasă… Arestarea de acum l-a păstrat sub luminile reflectoarelor. S-a pomenit şi de ceilalţi doi, Babiuc şi Cioflină, dar arestarea lor s-a pierdut pur şi simplu în tam-tam-ul (sau pac-pac-ul, vorba lui Becali) pricinuit de condamnarea finanţatorului.

De ani de zile, armata se menţine pe primele locuri în ceea ce priveşte încrederea populaţiei, alături de Biserică, Jandarmerie, mai nou SMURD, care a şi urcat pe primul loc. S-o fi petrecut totul în urmă cu 12 ani – ceea ce nu este totuşi atât de demult, trecusem de anul 2000! – însă relevanţa comportamentului celor doi, a lui Babiuc şi a lui Cioflină – rămâne chiar mai mare decât a lui Becali. La urma urmei, nu-i prost cine cere, e prost cine dă. Becali era un om de afaceri cu ciudăţeniile sale, însă ceilalţi doi reprezentau la vârf una dintre puţinele structuri în care românii aveau şi mai au încredere. Noblesse oblige, se spune. O fi, pe la alţii. În timp ce semnau ordine prin care militari români plecau prin teatrele de operaţii (să nu ne iluzionăm, nu doar din patriotism şi spirit de sacrificiu, oamenii ăia aveau familii, erau şi soldele ceva mai mari în joc), în timp ce acceptau onoruri militare acordate de regulă celor care respectau onoarea de a fi militar, Ministrul Apărării şi şeful Marelui Stat Major General, adică primii doi oameni la comandă, se pretau la schimburi de terenuri cu… Gigi Becali. Vina lor nu este doar una strict materială, ci şi una simbolică. Nu este vorba despre plutonierul Georgică, traficantul de ciorapi al plutonului, ci de primii doi oameni ai structurilor militare ale unui stat care la acea oră tocmai era primit în NATO. Asta e vina lor. Şi nu am încetat să ne mirăm de ce suntem priviţi cu neîncredere, de ce persoanele presupuse a fi garante ale seriozităţii de tip cazon nu sunt privite precum odinioară acei comandanţi de oşti care împărţeau cu soldaţii lor totul, gloria sau moartea. Acum, nu era împărţit nici măcar terenul pentru viitorul „dezvoltator imobiliar”, o meschină afacere pentru cei puşi să vegheze la ceea ce pompos şi sforăitor se numeşte oficial „securitatea ţării”.

Presa, în schimb, s-a dus tot pe căile ştiute, complăcându-se în fanfaronada becaliană, ba plângându-i de milă finanţatorului, ba bucurându-se că intră la zdup. Am navigat mai bine de o oră pe Internet, căutând vreo analiză a aspectelor de profunzime ale cazului, pentru că este vorba despre un caz serios. Cum era cântecul ăla care se cântă pe la manifestări menite a stimula spiritul combativ al neamului – nu vom ceda o palmă de pământ/chiar de vom intra-n mormânt…? Hilar, nu? Câte hectare au cedat ministrul şi şeful statului major?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 17 =

ACTUALITATE
PERFORMANȚE. Stele fotbalului la Gala Sportului Simerian 2017         Accident rutier cu șase răniți în Petroșani         Cu ce se laudă conducerea CNAIR în 2017         Bărbaţi surprinşi de poliţiştii locali în timp ce furau deşeuri metalice         Accident rutier pe șoseaua Călan – Hațeg         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Explicațiile CNAIR pentru întârzierile de pe Autostrada Lugoj – Deva         Au furat cupru din curtea S.E. Paroșeni         Pradă de mistreți, de 180 de kilograme, confiscată de polițiști         Razii la afacerile cu brazi de Crăciun         Dănuț Mocanu a ajuns adjunct la Poliția Petroșani         Mesajul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului şi a Anului Nou         Colecția SENSE pentru ocazii speciale         Accident mortal în Simeria         Falşi angajaţi ai unei firme de deratizare au obţinut 128 de lei, în urma unei „lucrări” la domiciliu         Angajata unui magazin non-stop a fost tâlhărită         Profesorul care le-a ținut elevilor săi o lecție despre famlia Ridzi a fost „achitat”         Patru monede antice au fost recuperate de Poliție         O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României         Colindători la primărie