Speranţă pentru tineretul românesc: Cu două facultăţi şi un doctorat, ai şomajul asigurat!

                  sanduDin considerente evidente, numele personajelor au fost deliberat omise. Situaţia este reală şi din păcate deloc singulară.

            Cadrul I. O zi frumoasă de toamnă, această toamnă, în această parte de ţară. O tânără profesoară suplinitoare şi-a susţinut teza de doctorat. La o universitate serioasă, cu profesori veritabili, adevărate repere culturale în profesia lor. Flori, felicitări, zâmbete. Fata şi-a adăugat doctoratul studiilor precedente, adică alte două facultăţi absolvite cu examen de licenţă.

                 Perspectiva ei este acum şomajul. Netitularizată în învăţământ, că nu sunt posturi, într-o ţară în care opţiunile sunt extrem de limitate, nu are unde se duce şi aşteaptă să treacă termenul regulamentar pentru a se putea înscrie pentru ajutorul de şomaj – că în timpul studiilor nu ai voie să primeşti. Într-o ţară plină de facultăţi din ultimul cătun până la Bucureşti, numărul locurilor de muncă disponibile pentru cei cu studii superioare este insignifiant. Vreo două clic-uri şi vedeţi opţiunile pe pagina AJOFM Hunedoara. Sigur, şi fata a greşit – ce-i trebuia ei două facultăţi, doctorat, la cules căpşuni în Spania nu-i nevoie de toate astea. În fond, e normal ca o parte din absolvenţi să ajungă şomeri.

Oare…?

Cadrul II. Multă lume a fost îndemnată să-şi facă fel de fel de studii. Că vor fi daţi afară cei rămaşi fără ele, că e necesar, că ne cere UE, mă rog, pretexte cu duiumul. Şi tot atâtea motive pentru fel de fel de IDD (pentru necunoscători – Învăţământ Deschis la Distanţă) să desanteze pe unde au apucat, prin spaţii închiriate în clădiri de birouri, prin examene date prin corespondenţă, prin amenajarea de ghişee… Absolut real, acum câţiva ani, la o astfel de secţie în Deva, şpaga pentru unul din examene era de fix 30 de lei/student. Un examen cu 30 de studenţi îi aducea norocosului profesor frumoasa suma de 900 de lei (nouă milioane, pe stil vechi) în exact trei ore. Nu conta cât ştiai, evident.

        Sigur că mulţi se vor supăra – dacă printre ei sunt cititori ai acestui text. Doar că aceşti „licenţiaţi” au ocupat mai apoi (sau doar păstrat, de la caz la caz) posturi pentru oameni care aveau studii sau competenţe pentru aceele posturi. Nu zic că toate posturile – dar destule…

          Dar cum România este o ţară care are tineri străluciţi, olimpici de toate tipurile, în cantităţi excedentare, natalitatea în creştere, emigraţia în scădere abruptă, nu este cazul să intrăm deloc în panică. Viitorul de aur ne este asigurat.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj         Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale în Valea Jiului         Construcția artezienelor din centrul Hunedoarei poate începe         PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box         Accident cu motocicleta, pe Transalpina         Accident pe autostrada A1, la Orăștie