(Noua) politică şi ochelarii de cal

             sanduUn minim efort de documentare ne arată că politica este ştiinţa şi arta de a guverna un stat.  O fi fost, nu zic, mai ales că îmi place şi faptul că în definiţie intră cuvântul arta. Arta de a guverna, deci şi asta este o artă…

            Mă întâlnesc cu un amic – amic fiind, în sensul pe care-l dau eu cuvântului, cineva nu chiar prieten, dar oricum mai mult decât un cunoscut. Ne salutăm, ne bucurăm de întâlnire, nu discutasem de multişor. Avem – sau aşa credeam – destule puncte comune, între care la loc de cinste se numără pasiunea pentru lectură şi cărţi bune, muzică şi spectacole de calitate, proiecte interesante, în special culturale, şi enumerarea ar mai putea continua. Din vorbă în vorbă, îi spun de mini-festivalul de muzică clasică şi jazz pe care l-am iniţiat, în calitatea mea de director al Centrului Cultural „Drăgan Muntean”.

Mda, primesc de la el o replică aşa, cam evazivă, în orice caz lipsită de entuziasmul pe care-l cunoşteam şi, recunosc, aşteptam.

Nu vii? îl întreb.

Nu ştiu, răspunde, evident încurcat de postura în care singur se pusese. Păi nu-ţi place?

Te ştiam pasionat, insist eu.

Ba da, dar ştii, aş intra puţin în contradicţie… lasă el fraza în aer.

În contradicţie cu cine? Întreb curios în ce contradicţie ar putea intra el venind la un spectacol, mai ales că nu-l ştiam atât de… contradictoriu.

Nu cu cine, cu ce… pare el să se lase înduplecat să povestească. M-am înscris de curând într-un partid, şi nu cred că e corect să apreciez ce fac ceilalţi, îşi dă amicul meu drumul, lăsându-mă, recunosc, nu atât perplex, cât dezamăgit. Începeam să intuiesc. Dar l-am ascultat în continuare, curios să-i urmăresc raţionamentul. (Redau din memorie dialogul): Vreau să fac politică, îmi spune el cu semi-convingere, şi cred că va trebui să respect nişte principii de partid. Adică a aprecia ce fac potenţialii noştri adversari înseamnă să le dăm apă la moară, să le creăm posibile avantaje electorale. E o chestie de consecvenţă, încearcă el să mă convingă, acum, dacă sunt cu ei, e corect să fiu cu ei până la capăt. Teoretic, apreciez ceea ce faci, dar n-o mai pot spune chiar cu detaşare.

            Dar eu nu candidez, nu fac politică, am simpatii, ce-i drept, iar implicarea de până acum a fost tehnică, în campanii electorale, ştii foarte bine, nu am făcut deloc un secret din asta, i-am spus la rândul meu, nevenindu-mi să cred ce a făcut „politica” din el. Un festival, un spectacol nu se adresează doar unora sau altora dintre membrii unui partid, ci tuturor, indiferent dacă au sau nu simpatii politice sau sunt membri de partid.

            Ştiu asta, dar vezi, eşti susţinut de oameni care fac politică, şi ei vor fi adversarii noştri, devine el aproape agresiv, încrâncenat de-a dreptul. Hai, acceptă şi tu, dacă noi am aprecia ceea ce se întâmplă, că eşti tu sau altul implicat, asta înseamnă că le-am transmite oamenilor un semnal pozitiv în ceea ce vă priveşte. Cine pierde – noi, nu? Doar ştii foarte bine că aşa e în politică – nu te apuci să apreciezi ceea ce face adversarul.

            Deci eu sunt acum adversarul tău? vreau eu să mă conving că am înţeles bine.

            Într-un fel, da, eşti, prin ceea ce faci poţi atrage simpatie, dacă nu pentru tine, pentru ei, mi-o retează el, scurt şi cuprinzător.

Îmi devine de-a dreptul antipatic. Dar omule, nu candidez, postul pe care îl ocup e tranzitoriu, mă interesează aproape exclusiv partea culturală. În logica ta, mai bine nu fac nimic, ca să nu-ţi deranjez partidul, mă revolt eu.

Poţi spune şi aşa, mă aprobă el satisfăcut, doar ştii foarte bine – politica e dură, care pe care…

Bine, dar sunt oameni care doresc aşa ceva, cărora le place, cărora le pasă prea puţin cine organizează, vor doar să aibă ocazia să-şi coloreze viaţa cu evenimente de calitate… Mă opresc, pentru că risc să devin patetic, mai ales că figura lui este deja a unui om pe linie. Pe linia partidului, fireşte.

            Ei, lasă oamenii, aici e vorba de putere, ce ştiu ei…

            Ne luăm la revedere. Sec şi rece. Îl degradez de la amic la cunoscut. În sinea mea, însă, ştiu că aşa se gândeşte. Ştiu că are dreptate, dar îmi este şi milă de el. Este doar un altul prins într-o capcană ideologică.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “(Noua) politică şi ochelarii de cal

  1. deveanu

    Din pacate, putini sunt cei ce pricep ca exista posturi care sunt (ar trebui sa fie) ocupate de profesionisiti, indiferent de simpatiile politice. Vorbim chiar si de institutii centrale, de regii nationale, etc., dar cu atat mai mult institutiile culturale si de arta. Politizarea vietii economice si culturale a fost (si continua sa fie) una din greselile majore al Romaniei post-decembriste, si una din cauzele (poate efectele?) coruptiei din tara.
    Asa ca va doresc succes in activitate, putere de munca si sa avem – in fine – cultura adevarata in Deva, indiferent de partidul aflat la putere !!!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + nouă =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat