Nevoia de consecvenţă, onestitate şi inteligenţă anticipativă în politică. Cum se poate recâştiga încrederea în politicianul român?

Încrederea în omul politic român. Una din problemele majore a cărei rezolvare cu celeritate se impune înainte ca situaţia să devină prea complicată. Întrebarea care se pune acum este ce trebuie să facă genericul om politic. Deputatul USL, Carmen Hărău, crede că drumul recuperării încrederii trece prin consecvenţă, onestitate şi inteligenţă anticipativă.

nevoia de consecventa

–          Am văzut ce uşor se poate obţine o probă de inconsecvenţă în politică atât în cazul Roşia Montană, cât şi în cel al câinilor maidanezi. Cum ar fi trebuit gestionate cele două teme?

Carmen Hărău : E adevărat, în ultima vreme, noi, politicienii, am fost chemaţi să gestionăm două teme de interes naţional care, mutându-se în stradă,  produc o radicalizare a opiniilor pro şi contra. Societatea, incluzând şi lumea politică,  se găseşte împărţită între grupul proexploatare Roşia Montană şi cel contra exploatare Roşia Montană. Ca şi când n-ar fi fost destul, moartea tragică a lui Ionuţ Anghel, un băieţel sfâşiat de câini fără stăpân lăsaţi liberi pe străzile Bucureştiului a presat Legislativul să ia o atitudine asumată politic public de către fiecare membru în parte, în timp ce în stradă se confruntă, din fericire paşnic, iubitorii de câini şi iubitorii de ordine. În acest context, am tras nişte concluzii pe care doresc să le împărtăşesc public, în speranţa că vor fi de o oarecare utilitate.

Din punctul meu de vedere, subsumat punctului de vedere liberal, este de necontestat faptul că, noi, liberalii, am dat o dovadă de consecvenţă şi nu ne-am întors de la ceea ce am declarat încă din campania electorală. USL s-a declarat împotriva proiectului Roşia Montană înainte de a ajunge la putere. Trebuie să învăţăm cu toţii, noi, cei din clasa politică, dar şi electoratul, că promisiunile de campanie nu trebuie să rămână vorbe în vânt. Atunci nici absenteismul la vot nu ar mai fi atât de mare şi nici reţinerea unor oameni oneşti de a face pasul spre politică n-ar mai exista, spre beneficiul tuturor. Noi, liberalii, nu am exclus exploatarea aurului în sine, dar nu susţinem acest proiect legislativ. El este o colecţie de facilităţi acordate de statul român companiei RMGC, printr-o înşiruire de excepţii de la legislaţia europeană şi românească şi nu compensează, în niciun caz pericolele pe care exploatarea aurului cu această tehnologie le prezintă pentru întreaga zonă.

–          Vă întreb, pentru că aveţi posibilitatea exprimării unei opinii din interior, dacă această lipsă de încredere în omul politic de la noi are acoperire de sută la sută în fapte, atitudini şi gesturi reprobabile ale acestuia?

Carmen Hărău: Contribuie la ea foarte mult şi lejeritatea cu care oameni importanţi în stat aruncă acuzaţii grave la adresa adversarilor politici, fără a considera normal să furnizeze dovezi. Această bălăcăreală iresponsabilă este şi ea de natură să dinamiteze încrederea pe care populaţia o are în întreaga clasă politică. Aparenţa care s-a creat în legătură cu proiectul Roşia Montană este aceea că politicienii aflaţi la putere au tentaţia de a demara acest proiect din interese oculte, personale sau de grup restrâns, care nu au nimic de a face cu interesul naţional. Iată premisa ratării unui proiect economic care, îndată ce va fi aşezat pe baze certe de satisfacere a intereselor României, în prezent şi în perspectivă, ar putea contribui la îmbunătăţirea vieţii românilor! Remarc cu satisfacţie faptul că preşedintele Crin Antonescu nu s-a “aruncat” în astfel de polemici descalificante şi hazardate care, iată, se pot întoarce împotrivă, ca în cazul schimbului de replici Ponta-Băsescu.

–          Aţi pomenit de inteligenţă anticipativă,  ca aptitudine recomandată pentru ca un politician să emane încredere în jurul său. Este aşadar, obiceiul “trăitului clipei” una din tarele care ţine lumea politică pe cartonaşul roşu al românilor?

Carmen Hărău:  Între “trăitul clipei” şi inteligenţa anticipativă diferenţa seamănă cu cea existentă între o politică defensivă, de reacţie şi una de acţiune şi planificare, prin excelenţă câştigătoare când se pune problema implementării unei strategii de dezvoltare coerente. Din cauza politicii defensive, a “trăitului clipei”,  de prea multe ori politicienii lipsiţi de simţul anticipării nu ştiu ce au de făcut când dau peste probleme şi această şovăială, stângăcia lor omoară încrederea .  Cazul Roşia Montană ar trebui studiat în cursurile de politologie în viitor, ca o lecţie despre costurile la care sunt supuşi politicienii ca persoane şi ca partide, dar, din păcate, şi naţiunile pe care le conduc, atunci când actul politic este lipsit de onestitate, consecvenţă şi inteligenţă anticipativă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ovidiu Drîngă a fost pus în libertate după trei ani de la uciderea a două femei         Zimbrii care atrag toate privirile oaspeţilor de la Zoo Hunedoara         Dragobete la Castelul Corvinilor         Foștii șefi ai Minei Petrila ar vrea să reaudieze martorii din dosarul tragediei din 2012         Polițiștii caută două hoațe de tablouri         O nouă amendă pentru neridicarea gunoiului în Deva         Un preot hunedorean s-a implicat în achiziționarea unei case pentru o familie nevoiașă         Spitalul din Deva a scos la licitație serviciul de pază a unității medicale         Telecabina Devei rămâne oprită chiar și după reparațiile de la începutul lunii         Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani