8.7 C
Deva
joi, martie 28, 2024

Nevoia de consecvenţă, onestitate şi inteligenţă anticipativă în politică. Cum se poate recâştiga încrederea în politicianul român?

Încrederea în omul politic român. Una din problemele majore a cărei rezolvare cu celeritate se impune înainte ca situaţia să devină prea complicată. Întrebarea care se pune acum este ce trebuie să facă genericul om politic. Deputatul USL, Carmen Hărău, crede că drumul recuperării încrederii trece prin consecvenţă, onestitate şi inteligenţă anticipativă.

nevoia de consecventa

–          Am văzut ce uşor se poate obţine o probă de inconsecvenţă în politică atât în cazul Roşia Montană, cât şi în cel al câinilor maidanezi. Cum ar fi trebuit gestionate cele două teme?

Carmen Hărău : E adevărat, în ultima vreme, noi, politicienii, am fost chemaţi să gestionăm două teme de interes naţional care, mutându-se în stradă,  produc o radicalizare a opiniilor pro şi contra. Societatea, incluzând şi lumea politică,  se găseşte împărţită între grupul proexploatare Roşia Montană şi cel contra exploatare Roşia Montană. Ca şi când n-ar fi fost destul, moartea tragică a lui Ionuţ Anghel, un băieţel sfâşiat de câini fără stăpân lăsaţi liberi pe străzile Bucureştiului a presat Legislativul să ia o atitudine asumată politic public de către fiecare membru în parte, în timp ce în stradă se confruntă, din fericire paşnic, iubitorii de câini şi iubitorii de ordine. În acest context, am tras nişte concluzii pe care doresc să le împărtăşesc public, în speranţa că vor fi de o oarecare utilitate.

Din punctul meu de vedere, subsumat punctului de vedere liberal, este de necontestat faptul că, noi, liberalii, am dat o dovadă de consecvenţă şi nu ne-am întors de la ceea ce am declarat încă din campania electorală. USL s-a declarat împotriva proiectului Roşia Montană înainte de a ajunge la putere. Trebuie să învăţăm cu toţii, noi, cei din clasa politică, dar şi electoratul, că promisiunile de campanie nu trebuie să rămână vorbe în vânt. Atunci nici absenteismul la vot nu ar mai fi atât de mare şi nici reţinerea unor oameni oneşti de a face pasul spre politică n-ar mai exista, spre beneficiul tuturor. Noi, liberalii, nu am exclus exploatarea aurului în sine, dar nu susţinem acest proiect legislativ. El este o colecţie de facilităţi acordate de statul român companiei RMGC, printr-o înşiruire de excepţii de la legislaţia europeană şi românească şi nu compensează, în niciun caz pericolele pe care exploatarea aurului cu această tehnologie le prezintă pentru întreaga zonă.

–          Vă întreb, pentru că aveţi posibilitatea exprimării unei opinii din interior, dacă această lipsă de încredere în omul politic de la noi are acoperire de sută la sută în fapte, atitudini şi gesturi reprobabile ale acestuia?

Carmen Hărău: Contribuie la ea foarte mult şi lejeritatea cu care oameni importanţi în stat aruncă acuzaţii grave la adresa adversarilor politici, fără a considera normal să furnizeze dovezi. Această bălăcăreală iresponsabilă este şi ea de natură să dinamiteze încrederea pe care populaţia o are în întreaga clasă politică. Aparenţa care s-a creat în legătură cu proiectul Roşia Montană este aceea că politicienii aflaţi la putere au tentaţia de a demara acest proiect din interese oculte, personale sau de grup restrâns, care nu au nimic de a face cu interesul naţional. Iată premisa ratării unui proiect economic care, îndată ce va fi aşezat pe baze certe de satisfacere a intereselor României, în prezent şi în perspectivă, ar putea contribui la îmbunătăţirea vieţii românilor! Remarc cu satisfacţie faptul că preşedintele Crin Antonescu nu s-a „aruncat” în astfel de polemici descalificante şi hazardate care, iată, se pot întoarce împotrivă, ca în cazul schimbului de replici Ponta-Băsescu.

–          Aţi pomenit de inteligenţă anticipativă,  ca aptitudine recomandată pentru ca un politician să emane încredere în jurul său. Este aşadar, obiceiul “trăitului clipei” una din tarele care ţine lumea politică pe cartonaşul roşu al românilor?

Carmen Hărău:  Între “trăitul clipei” şi inteligenţa anticipativă diferenţa seamănă cu cea existentă între o politică defensivă, de reacţie şi una de acţiune şi planificare, prin excelenţă câştigătoare când se pune problema implementării unei strategii de dezvoltare coerente. Din cauza politicii defensive, a “trăitului clipei”,  de prea multe ori politicienii lipsiţi de simţul anticipării nu ştiu ce au de făcut când dau peste probleme şi această şovăială, stângăcia lor omoară încrederea .  Cazul Roşia Montană ar trebui studiat în cursurile de politologie în viitor, ca o lecţie despre costurile la care sunt supuşi politicienii ca persoane şi ca partide, dar, din păcate, şi naţiunile pe care le conduc, atunci când actul politic este lipsit de onestitate, consecvenţă şi inteligenţă anticipativă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/