Istoria dacilor, reînviată în mijlocul Orăştiei

O expoziţie despre civilizaţia dacilor reîntoarce turistul în urmă cu două milenii la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie

ISTORIE PE VIU. Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie poate fi vizitat zilnic, de marţi până duminică, între orele 10-18 (în perioada 1 mai-30 septembrie) şi între orele 9-17 (în perioada 1 octombrie-30 aprilie). Preţul biletelor este 10 lei (adulţi) şi 2 lei (elevi, studenţi, pensionari) / FOTO: CRISTI VATAVU

ISTORIE PE VIU. Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie poate fi vizitat zilnic, de marţi până duminică, între orele 10-18 (în perioada 1 mai-30 septembrie) şi între orele 9-17 (în perioada 1 octombrie-30 aprilie). Preţul biletelor este 10 lei (adulţi) şi 2 lei (elevi, studenţi, pensionari) / FOTO: CRISTI VATAVU

 

 

Interiorul unei locuinţe dacice, ateliere de fierărie, de bijuterii, ceramică sau monentărie, arme, unelte şi vase din vremea dacilor, celebrul „draco”, cu cap de lup şi trup de şarpe, dar şi machete ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei sunt doar câteva dintre piesele de rezistenţă ale unei expoziţii care-l ajută pe orice turist să înţeleagă mai bine ce a însemnat civilizaţia dacică din această zonă a ţării.

Expoziţia este organizată la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, iar la intrare, vizitatorul e întâmpinat de replici fidele după scenele de pe Columna lui Traian – o carte deschisă, care istoriseşte confruntările dintre daci şi romani. Sigur, sunt „scrise” din perspectiva învingătorilor, dar rămân totuşi suficient de sugestive pentru cei interesaţi de istoria străbunilor.

 

Unelte şi podoabe de 2.000 de ani

Obiecte folosite în agricultură, vase din ceramică sau obiecte de iluminat – toate, originale, descoperite de arheologi în zona Orăştiei – sunt expuse privitorului într-o încercare de reprezentare a locuinţei dacice: o construcţie din lemn izolată pe interior cu un strat subţire de lut, aplicat peste nişte şipci din lemn de brad.

Un atelier de fierărie combină piese originale dacice cu piese de fierărie de început de secol XX. Fierul brut, prelucrat cândva aici, era transformat de meşterii daci – cu ajutorul focului şi prin batere – în arme ori în unelte pe care le foloseau în agricultură şi construcţii”, explică Iustina Bogdan, conservator la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie.

În expoziţie este reconstituit inclusiv un atelier de bijuterie, cu tot cu unelte – compas, ciocănele şi nicovale pentru baterea metalului preţios şi creuzete pentru topirea lui, dar şi obiectele de podoabă.

Pisele de rezistenţă ale expoziţiei sunt câteva monede de tip Hunedoara-Răduleşti – monede din argint, cu formă concavă, la fel ca a unei farfurii, obţinute prin batere.

[wzslider autoplay=”true”]

Punct de plecare spre cetăţile dacilor

O copie fidelă a stindardului dacic – celebrul „draco” – este expusă în faţa unei replici după un zid dacic.

Putem vedea astfel cum erau construite zidurile cetăţilor dacice – printr-o tehnică aparte, folosindu-se piatră, pământ, piatră sfărâmată de apa râurilor şi lemn. O combinaţie interesantă, care asigura o rezistenţă deosebită. Un asemenea zid era cu mult mai greu de dărâmat decât unul realizat în totalitate din piatră”, explică specialistul muzeului.

Machete ale cetăţilor dacice de la Costeşti şi Blidaru, dar şi macheta a zonei centrale a Munţilor Orăştiei – pe care sunt marcate locurile celor mai importante descoperiri arheologice din perioada dacică – completează expoziţia.

Sunt semnalate 25 de locuri din această zonă în care se regăsesc construcţii de apărare (de pildă, la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie), turnuri de supraveghere (la Prihodişte), aşezări dacice, amplasate în zone greu accesibile în zilele noastre (la Târsa sau Vârtoape) şi locuri în care s-au făcut descoperiri întâmplătoare (pe Dealul cu Galbeni). Fiecare loc are povestea lui, iar întreg ansamblul te ajută să-ţi faci o imagine completă despre cum arătau cetăţile din Munţii Orăştiei. De astfel, expoziţia a fost gândită ca un preambul al unei vizite la cetăţile dacice din zonă”, spune Iustina Bogdan.

 

Colecţie etnografică2796

În fiecare an, Muzeul din Orăştie organizează şi expoziţii de etnografie. Turistul are astfel ocazia să admire peste 1.500 de piese valoroase, aflate în colecţiile instituţiei. Cele mai vechi datează din anii 1870-1880.

„Colecţia de textile este cea mai bogată. Ponderea o constituie cătrinţele şi textilele de decorare a interiorului – ştergare şi chindeie. Turiştii pot vedea şi cum arăta îmbrăcămintea localnicilor de la începutul anilor 1900. Piesele nu sunt valoroase doar prin vechime, ci şi datorită materialului din care sunt confecţionate şi a tehnicii de lucuru, care respectă întocmai modelul trandiţional”, mai spune specialistul muzeului.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste         Ucigașul celor două femei din Balomir adus în instanță. Detaliile crimelor înfiorătoare săvârșite de tânăr         Ședință la Prefectură pe tema drumurilor din județ         Accident rutier grav în Deva         (P) We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România         Retrocedarea terenurilor din Retezat a dus la închiderea complexului Pietrele         Accident grav în Deva, produs la beție         Ambasadorul SUA a primit cheia municipiului Hunedoara         Telecabina de la Cetatea Devei rămâne oprită         Primarul Florin Oancea propune Deva în „Alianța Vestului”         Reabilitarea centrului istoric al Devei – fază finală de aprobare a PUZ         Motivarea sentinței în dosarul comorilor dacice. Cum a scăpat de închisoare interlopul sârb care a traficat brățările de aur         VIDEO Momente groaznice la meciul de kick-boxing dintre Endre și Tolea Ciumac         Topul petrecerilor „de sezon” pe bani publici: tocana împărțită de primar și recitaluri costisitoare         Capră neagră braconată în Parâng de doi cetățeni străini și doi români!         Cu softul în probe. Recalcularea pensiilor mai așteaptă încă o săptămână         Învățământ ”european”. Foi xerocopiate și mape de plastic în loc de Abecedare!         Două noi telescaune în Straja         Conducta de transport gaz Mintia – Brad poate intra în șantier         Portofel cu bani găsit de un jandarm și predat proprietarului