ZIUA ÎNTÂI. “Iepuraşul” lui Ponta. Hunedorenii forţaţi să postească şi la combustibil VIDEO

Noua majorare de preţuri pentru benzină şi motorină a fost primită de hunedoreni cu resemnare. Oamenii speră că banii colectaţi din acciză vor fi folosiţi într-adevăr la construcţia de drumuri şi autostrăzi

mare

Preţul combustibilului a explodat marţi dimineaţă în majoritatea staţiilor de alimentare din judeţ, odată cu majorarea cu 41 de bani pe litru pentru toate sortimentele, după ce Guvernul a decis aplicarea unei taxe suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, banii colectaţi urmând să meargă pentru marile proiecte de infrastructură. Preţul unui litru de benzină standard a ajuns la 6,16 lei, iar cel al motorinei standard la 6,28 lei,trecând de pragul psihologic de şase lei. În schimb, sortimentele Premium se aproprie de şapte lei.

Ce spun hunedorenii? “Dacă-i musai, îi musai!”

Afectaţi în mod direct sunt posesorii de autoturisme personale, care de voie, de nevoie scot acum mai mulţi bani din buzunar după scumpire, cea mai importantă de până acum.

S-a scumpit transportul în comun

Unele firme de transport local, care au trasee  în localităţile învecinate reşedinţei de judeţ au crescut deja preţurile biletelor cu câţiva bani, de la data de 1 aprilie. “Avem un adaos extrem de mic, de 30 de bani sau 50 de bani, suntem chiar la limita cotei de subzistenţă. Şi nu e vorba doar de carburanţi, ci de toate cele necesare circulaţiei maşinilor de transport. Toate se vor scumpi şi atunci nu ştiu cum ne vom descurca”, spune Dan Burla, administrator al unei firme de transport. La rândul lor taximetriştii se plâng că nu pot ridica tariful, dar nici nu pot face economie la combustibil la traficul din oraşe. “Nu ne permitem să majorăm tariful, chiar dacă preţul carburanţilor creşte, deoarece oamenii circulă tot mai puţin cu taxiul, pentru că au mai puţini bani. Despre condus economic în oraş, nici nu poate fi vorba, mai ales într-un oraş cum e Deva, destul de aglomerat şi cu aşa multe semafoare.Tot cu piciorul pe frână, este imposibil să faci economia de care avem nevoie”, spune Emil.

Gazul lichefiat, la jumătate de preţ

O variantă mai economică pentru şoferi este trecerea maşinii pe combustubil tip GPL al cărui litru se menţine la preţul de 3,22 lei. “Economia reală pe care o produce o instalaţie GPL este undeva la 45 la sută din cheltuielile cu combustibilul. Investiţia se amortizează undeva între 10.000 şi 15.000 de kilometri. Preţul unei instalaţii diferă în funcţie de tipul motorului, numărul de cilindri şi tipul rezervorului şi porneşte de la 1.400 de lei”, spune Sorin Mane, administrator al unei staţii de gaz lichefiat. Giani Pop, a trecut de doi ani pe instalaţie GPL, deoarece călătoreşte foarte mult, iar acum spune că investiţia este foarte avantajoasă. “La un drum de 1.300 de kilometri pe care îl făceam cu 250 de euro preţul benzinei, acum îmi ajunge la 160 de euro, pe gaz”, spune şoferul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + unu =

ACTUALITATE
Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva         Nereguli la transportatorii de lemne         Tâlharii din Vulcan, capturați de Poliție         Primarul Florin Oancea a cerut din nou schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș         Spitalul din Hunedoara s-a dotat cu cinci ascensoare de ultimă generație         ANALIZĂ. Pe fondul războiului Mareș-Oancea, se schimbă jocul puterii în Consiliul Local Deva         Consilierii ALDE și PSRo au format grup politic în CL Deva         Lista drumurilor județene pentru care CJ Hunedoara va aloca bani în 2018         Tragedie inexplicabilă în Petroșani         Minora dispărută de patru zile a fost găsită         S-au branșat ilegal la rețeaua electrică         Prins la furat pe vagon         Inspectorii de muncă au amendat CEH după tragedia din Mina Lupeni         Angajatul unei benzinării din Deva a adus la poliție un portmoneu plin cu bani         Extaz și agonie pe Strada palatelor din Hunedoara         DEZVĂLUIRI. Noaptea de coșmar a hoțului care a spart Castelul Corvinilor