ZIUA ÎNTÂI. “Iepuraşul” lui Ponta. Hunedorenii forţaţi să postească şi la combustibil VIDEO

Noua majorare de preţuri pentru benzină şi motorină a fost primită de hunedoreni cu resemnare. Oamenii speră că banii colectaţi din acciză vor fi folosiţi într-adevăr la construcţia de drumuri şi autostrăzi

mare

Preţul combustibilului a explodat marţi dimineaţă în majoritatea staţiilor de alimentare din judeţ, odată cu majorarea cu 41 de bani pe litru pentru toate sortimentele, după ce Guvernul a decis aplicarea unei taxe suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, banii colectaţi urmând să meargă pentru marile proiecte de infrastructură. Preţul unui litru de benzină standard a ajuns la 6,16 lei, iar cel al motorinei standard la 6,28 lei,trecând de pragul psihologic de şase lei. În schimb, sortimentele Premium se aproprie de şapte lei.

Ce spun hunedorenii? “Dacă-i musai, îi musai!”

Afectaţi în mod direct sunt posesorii de autoturisme personale, care de voie, de nevoie scot acum mai mulţi bani din buzunar după scumpire, cea mai importantă de până acum.

S-a scumpit transportul în comun

Unele firme de transport local, care au trasee  în localităţile învecinate reşedinţei de judeţ au crescut deja preţurile biletelor cu câţiva bani, de la data de 1 aprilie. “Avem un adaos extrem de mic, de 30 de bani sau 50 de bani, suntem chiar la limita cotei de subzistenţă. Şi nu e vorba doar de carburanţi, ci de toate cele necesare circulaţiei maşinilor de transport. Toate se vor scumpi şi atunci nu ştiu cum ne vom descurca”, spune Dan Burla, administrator al unei firme de transport. La rândul lor taximetriştii se plâng că nu pot ridica tariful, dar nici nu pot face economie la combustibil la traficul din oraşe. “Nu ne permitem să majorăm tariful, chiar dacă preţul carburanţilor creşte, deoarece oamenii circulă tot mai puţin cu taxiul, pentru că au mai puţini bani. Despre condus economic în oraş, nici nu poate fi vorba, mai ales într-un oraş cum e Deva, destul de aglomerat şi cu aşa multe semafoare.Tot cu piciorul pe frână, este imposibil să faci economia de care avem nevoie”, spune Emil.

Gazul lichefiat, la jumătate de preţ

O variantă mai economică pentru şoferi este trecerea maşinii pe combustubil tip GPL al cărui litru se menţine la preţul de 3,22 lei. “Economia reală pe care o produce o instalaţie GPL este undeva la 45 la sută din cheltuielile cu combustibilul. Investiţia se amortizează undeva între 10.000 şi 15.000 de kilometri. Preţul unei instalaţii diferă în funcţie de tipul motorului, numărul de cilindri şi tipul rezervorului şi porneşte de la 1.400 de lei”, spune Sorin Mane, administrator al unei staţii de gaz lichefiat. Giani Pop, a trecut de doi ani pe instalaţie GPL, deoarece călătoreşte foarte mult, iar acum spune că investiţia este foarte avantajoasă. “La un drum de 1.300 de kilometri pe care îl făceam cu 250 de euro preţul benzinei, acum îmi ajunge la 160 de euro, pe gaz”, spune şoferul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri