Deva vrea împrumut de 50 de milioane de lei

Primăria Deva cere 50 de milioane de lei împrumut, pentru acoperi mai multe investiţii

Municipalitatea din Deva va solicita un împrumut de până la 50 de milioane de lei, pentru următorii 20 de ani, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliul Local, care va fi dezbătut în şedinţa de vineri, 31 august.

Fondurile ar urma să fie folosite pentru susţinerea financiară a peste 20 de investiţii pe care administraţia locală le derulează sau intenţionează să le realizeze în Deva.

Printre acestea sunt construirea a două blocuri de locuinţe sociale în cartierul Grigorescu, studii de fezabilitate pentru introducerea reţelei de gaz metan în satul Bârcea Mică şi a reţelei de apă şi canalizare pe ai multe străzi, modernizarea mai multor străzi, a căminului cultural din satul Cristur şi reabilitarea unor blocuri de locuinţe.

În prezent, gradul de îndatorare al bugetului local al municipiului Deva este de 13,64 la sută.

Primăria a precizat de ce intenționează să se împrumute:

„Acest împrumut (mai exact linie de credit) NU ESTE UNUL DE CONSUM, iar dacă va fi aprobat, din el urmează a fi finanțate doar cheltuieli aferente obiectivelor de investiții preconizat a fi realizate în anul 2019.

Mai mult decât atât, utilizarea banilor din acest împrumut se face sub stricta supraveghere a Ministerului Finanțelor Publice şi conform reglementărilor în vigoare, care stabilesc un plafon al împrumuturilor publice la nivel de țară în sumă de 1.200 mld de lei pe an. Când respectivul plafon este atins, unitățile administrativ teritoriale (UAT), care au contractat împrumuturi, nu mai au voie să facă trageri (plăți) din acele împrumuturi şi liniile de credit se blochează până când plafonul revine la suma reglementată. UAT-urile sunt trecute pe o listă de aşteptare, urmând a li se debloca respectivele linii de credit în măsura în care acestea se plătesc, astfel încât plafonul admis al datoriei sa nu fie depăşit.

În continuare, am dori sa precizăm că gradul de îndatorare permis UAT – urilor este de 30% din veniturile proprii. Cu acest nou împrumut pe care Municipalitatea Deva doreşte să-l contracteze pentru anul 2019, gradul de îndatorare al Municipiului Deva nu va depăşi procentul de 15%.

Motivația care stă la baza contractării acestei linii de credit o constituie necesitatea realizării unor obiective de investiții pentru populație, investiții pentru care nu există fonduri suficiente la buget. Dorim să facem cunoscut devenilor că din încasările din taxe şi impozite sunt acoperite cheltuielile de funcționare ale Primariei, Consiliului Local şi unităților din subordine, iar suma care rămâne pentru investiții nu reprezintă nici 10% din necesar.
Practica aceasta a liniilor de credit este una firească la nivelul administrației locale. Ea a fost practicată în Deva şi de administrațiile trecute, fie pentru co-finanțări, fie pentru realizarea unor obiective de investiții în folosul populației”, se arată în comunicatul primăriei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Elevă accidentată de microbuz, în Deva         Hoții de pe calea ferată         Tânăr reţinut de poliţişti, după ce a comis mai multe infracţiuni de furt         A fost semnat contractul de modernizare a străzilor din Hunedoara         Soarta Drumului Național 7 A Petroșani – Obârșia Lotrului         Primăria Deva susține învățământul dual în școli         CETATEA NIMĂNUI. Monument UNESCO, Feţele Albe, răvăşit de un incendiu. „Culturnicii” judeţului, absenţi şi birocraţi la eveniment         Avize și studii de fezabilitate pentru noua rețea de transport public ecologic din Deva         A început montarea pavajelor pe noul centru pietonal din Hunedoara         Calvarul șoferilor de pe DN 7 continuă. Restricțiile de pe autostradă s-au prelungit         O nouă tranșă de disponibilizări. Numărul celor care pleacă, în funcție de rectificarea de la Ministerul Finanțelor         Sens giratoriu în locul trecerii de pietoni mortale de pe DN 7         Incendiu la Fețele Albe         Transport public local pentru Cartierul Grigorescu – de miercuri, 14 noiembrie 2018         FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad         Violență într-un cartier al Devei         Razii la depozitele de lemne. Ce amenzi au dat polițiștii