Deva vrea împrumut de 50 de milioane de lei

Primăria Deva cere 50 de milioane de lei împrumut, pentru acoperi mai multe investiţii

Municipalitatea din Deva va solicita un împrumut de până la 50 de milioane de lei, pentru următorii 20 de ani, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliul Local, care va fi dezbătut în şedinţa de vineri, 31 august.

Fondurile ar urma să fie folosite pentru susţinerea financiară a peste 20 de investiţii pe care administraţia locală le derulează sau intenţionează să le realizeze în Deva.

Printre acestea sunt construirea a două blocuri de locuinţe sociale în cartierul Grigorescu, studii de fezabilitate pentru introducerea reţelei de gaz metan în satul Bârcea Mică şi a reţelei de apă şi canalizare pe ai multe străzi, modernizarea mai multor străzi, a căminului cultural din satul Cristur şi reabilitarea unor blocuri de locuinţe.

În prezent, gradul de îndatorare al bugetului local al municipiului Deva este de 13,64 la sută.

Primăria a precizat de ce intenționează să se împrumute:

„Acest împrumut (mai exact linie de credit) NU ESTE UNUL DE CONSUM, iar dacă va fi aprobat, din el urmează a fi finanțate doar cheltuieli aferente obiectivelor de investiții preconizat a fi realizate în anul 2019.

Mai mult decât atât, utilizarea banilor din acest împrumut se face sub stricta supraveghere a Ministerului Finanțelor Publice şi conform reglementărilor în vigoare, care stabilesc un plafon al împrumuturilor publice la nivel de țară în sumă de 1.200 mld de lei pe an. Când respectivul plafon este atins, unitățile administrativ teritoriale (UAT), care au contractat împrumuturi, nu mai au voie să facă trageri (plăți) din acele împrumuturi şi liniile de credit se blochează până când plafonul revine la suma reglementată. UAT-urile sunt trecute pe o listă de aşteptare, urmând a li se debloca respectivele linii de credit în măsura în care acestea se plătesc, astfel încât plafonul admis al datoriei sa nu fie depăşit.

În continuare, am dori sa precizăm că gradul de îndatorare permis UAT – urilor este de 30% din veniturile proprii. Cu acest nou împrumut pe care Municipalitatea Deva doreşte să-l contracteze pentru anul 2019, gradul de îndatorare al Municipiului Deva nu va depăşi procentul de 15%.

Motivația care stă la baza contractării acestei linii de credit o constituie necesitatea realizării unor obiective de investiții pentru populație, investiții pentru care nu există fonduri suficiente la buget. Dorim să facem cunoscut devenilor că din încasările din taxe şi impozite sunt acoperite cheltuielile de funcționare ale Primariei, Consiliului Local şi unităților din subordine, iar suma care rămâne pentru investiții nu reprezintă nici 10% din necesar.
Practica aceasta a liniilor de credit este una firească la nivelul administrației locale. Ea a fost practicată în Deva şi de administrațiile trecute, fie pentru co-finanțări, fie pentru realizarea unor obiective de investiții în folosul populației”, se arată în comunicatul primăriei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Comunicat de presă: Mărțișor PNL pentru copiii României: alocații mai mari!         TREI BAZINE ÎNCHISE TEMPORAR. Aqualand Deva anunță lucrări de igienizare         Două femei au fost lovite de un camion         Pe 3 martie, la Deva, o comedie la care râzi cu lacrimi         TRADIŢIA MERGE ŞNUR. Asta înseamnă „pentru toate gusturile”: Mărţişoare comestibile la Deva         Sentință definitivă pentru violatorul din Hunedoara         Jaf într-un tren care circula pe ruta Deva – Simeria         Copil lovit de mașină în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni         Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara         Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului         Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei