Deva nu are vedete…? Mă-ntreb şi eu…

             sanduExistă vedete şi vedete. În Românica se bucură de mare trecere vedetele. Pentru adevăratele vedete este aproape jenant să fie denumite astfel, cuvântul fiind demonetizat – riscă să fie transportate cu viteze cosmice în stratosfera în care evoluează de ani buni toată pleiada de piţiponci şi piţipoance care au devenit idolii unei întregi generaţii – cea a bac-ului ratat. Emisiunile care trăiesc din aranjarea scandalurilor între vedete au proliferat şi obţin audienţe record – ceea ce demonstrează că gustul publicului este din ce în ce mai pervertit. Ştiu că societatea românească are încă optimişti de serviciu, care vorbesc de olimpicii noştri, de tinerii noştri minunaţi, încearcă să scoată talente autentice din anonimat. Mai un Dan Terteci cu „Premianţii fără premii” (apropo: aţi văzut că majoritatea celor care vin sunt 35+, 40+, nu se prea înghesuie aşa-numitul tineret; dacă dl. Terteci ar premia-o pe Bianca Drăguşanu, Piaţa Victoriei ar deveni neîncăpătoare; sunt însă sigur că n-o s-o facă, spre satisfacţia multora…), mai alte câteva iniţiative civice, la care tineretul participant este exclusiv cel care a primit din familie o educaţie comme il faut. Pe cale de dispariţie. Să nu mi se aducă iar în discuţie excepţiile.

            În tot acest peisaj sinistru al vedetelor, există totuşi un aspect demn de remarcat şi oarecum îmbucurător. Şi care s-ar putea dezvolta spre oarecare studii sociologice, dacă cineva ar avea răbdarea. Este vorba despre faptul că oraşele de provincie, mai mari sau mai mici, au reuşit să se sustragă valului de vedetisme. Ziarele locale, care încă supravieţuiesc mai bine în print decât cele centrale, nu sunt pline de vedete. Televiziunile locale nu cochetează cu emisiuni bune pentru retardaţi, în care cupluri invitate se bălăcăresc spre deliciul celor care se râd la televizor. Există subtile legături sociologice, psihologice, politice şi culturale între acest mod de a înţelege entertainment-ul şi modul în care votează naţia – dar nu este scopul acestui text să le evidenţieze. Cei care ştiu, ştiu şi gata, o parte se întristează, iar o parte este perfect adaptată, pentru că de fapt asta îşi doreşte, conform modelului Lăpuşneanu: „… da’mulţi!”

            Deci am reuşit să scăpăm. Încă. Poate suntem prea provinciali, oraşele sunt prea mici şi vedetele ar ajunge nu neapărat admirate, ci supuse oprobriului public. Nu pot extinde, mă gândesc provincial şi regional că o mai exista vreun organ pentru bun-simţ ardelenesc, pe cale de a se atrofia şi el (dacă ar fi să luăm în calcul alte aspecte, circulaţia de exemplu). Pe de altă parte, vă rog să observaţi că spre deosebire de Germania (mereu model de seriozitate), la noi vedetismele vin mereu de la televiziunile naţionale. Nemţii nu-şi concentrează toate televiziunile în Berlin, mai au pe la Köln, Hamburg, Mainz. Deci la ei lumina vine şi de prin alte locuri, nu toată din capitală. La noi, nici o televiziune regională nu a reuşit să se impună – poate nu au bani, poate nu vor, poate nu deţin know-how-ul necesar. Poate că o televiziune cu adevărat regională, emiţând de la Cluj sau de la Timişoara ar reuşi să se abţină de la promovarea nulităţilor. În orice caz, cum spuneam şi cu alte ocazii, presa hunedoreană rămâne decentă.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Deva nu are vedete…? Mă-ntreb şi eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
150 de ani de activitate corală neîntreruptă în Orăștie         Autobuz implicat într-un accident mortal pe DJ 687 Hunedoara – Deva         ZILELE MAGHIARE DIN JUDEŢUL HUNEDOARA. Au fost decernate premiile ”Barcsay Ákos” 2018         FOTO: Accident grav pe autostradă. Șase mașini au fost implicate, iar șapte oameni au fost răniți         Probleme mari pe listele “Fără penali”. Sute de semnături anulate în Valea Jiului. Primarul Uricaniului, ameninţat cu o plângere penală!         Liga a treia. Victorie pentru CS Hunedoara, eșec pentru Deva         Mai multe drumuri județene devin drumuri forestiere         Amenzi pentru tăieri ilegale de lemne         Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018         Episcopia Devei și Hunedoarei a câștigat procesul pentru numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca         Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor         Copilă de 10 ani, rănită pe trecerea de pietoni         Accident grav în Deva         Nicio speranță pentru gara Hunedoarei și pentru calea ferată spre Simeria, la șase luni de la închidere         CEH furnizează servicii de sistem de cel puţin 400 MW până în 2020         O seară de astronomie, airsoft pe timp de noapte și concert rock în Cetatea Devei         Expoziție la muzeu: „Frumusețea neconvențională. Arta tatuajului”.         Mircea Nistor a fost propus cetățean de onoare al județului Hunedoara