Deva nu are vedete…? Mă-ntreb şi eu…

             sanduExistă vedete şi vedete. În Românica se bucură de mare trecere vedetele. Pentru adevăratele vedete este aproape jenant să fie denumite astfel, cuvântul fiind demonetizat – riscă să fie transportate cu viteze cosmice în stratosfera în care evoluează de ani buni toată pleiada de piţiponci şi piţipoance care au devenit idolii unei întregi generaţii – cea a bac-ului ratat. Emisiunile care trăiesc din aranjarea scandalurilor între vedete au proliferat şi obţin audienţe record – ceea ce demonstrează că gustul publicului este din ce în ce mai pervertit. Ştiu că societatea românească are încă optimişti de serviciu, care vorbesc de olimpicii noştri, de tinerii noştri minunaţi, încearcă să scoată talente autentice din anonimat. Mai un Dan Terteci cu „Premianţii fără premii” (apropo: aţi văzut că majoritatea celor care vin sunt 35+, 40+, nu se prea înghesuie aşa-numitul tineret; dacă dl. Terteci ar premia-o pe Bianca Drăguşanu, Piaţa Victoriei ar deveni neîncăpătoare; sunt însă sigur că n-o s-o facă, spre satisfacţia multora…), mai alte câteva iniţiative civice, la care tineretul participant este exclusiv cel care a primit din familie o educaţie comme il faut. Pe cale de dispariţie. Să nu mi se aducă iar în discuţie excepţiile.

            În tot acest peisaj sinistru al vedetelor, există totuşi un aspect demn de remarcat şi oarecum îmbucurător. Şi care s-ar putea dezvolta spre oarecare studii sociologice, dacă cineva ar avea răbdarea. Este vorba despre faptul că oraşele de provincie, mai mari sau mai mici, au reuşit să se sustragă valului de vedetisme. Ziarele locale, care încă supravieţuiesc mai bine în print decât cele centrale, nu sunt pline de vedete. Televiziunile locale nu cochetează cu emisiuni bune pentru retardaţi, în care cupluri invitate se bălăcăresc spre deliciul celor care se râd la televizor. Există subtile legături sociologice, psihologice, politice şi culturale între acest mod de a înţelege entertainment-ul şi modul în care votează naţia – dar nu este scopul acestui text să le evidenţieze. Cei care ştiu, ştiu şi gata, o parte se întristează, iar o parte este perfect adaptată, pentru că de fapt asta îşi doreşte, conform modelului Lăpuşneanu: „… da’mulţi!”

            Deci am reuşit să scăpăm. Încă. Poate suntem prea provinciali, oraşele sunt prea mici şi vedetele ar ajunge nu neapărat admirate, ci supuse oprobriului public. Nu pot extinde, mă gândesc provincial şi regional că o mai exista vreun organ pentru bun-simţ ardelenesc, pe cale de a se atrofia şi el (dacă ar fi să luăm în calcul alte aspecte, circulaţia de exemplu). Pe de altă parte, vă rog să observaţi că spre deosebire de Germania (mereu model de seriozitate), la noi vedetismele vin mereu de la televiziunile naţionale. Nemţii nu-şi concentrează toate televiziunile în Berlin, mai au pe la Köln, Hamburg, Mainz. Deci la ei lumina vine şi de prin alte locuri, nu toată din capitală. La noi, nici o televiziune regională nu a reuşit să se impună – poate nu au bani, poate nu vor, poate nu deţin know-how-ul necesar. Poate că o televiziune cu adevărat regională, emiţând de la Cluj sau de la Timişoara ar reuşi să se abţină de la promovarea nulităţilor. În orice caz, cum spuneam şi cu alte ocazii, presa hunedoreană rămâne decentă.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Deva nu are vedete…? Mă-ntreb şi eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată         Vremea rea anulează traseul din Petroșani pentru permisele de conducere         Șeful de la Permise Auto a fost agresat în plină stradă de o gașcă de tineri