Deva nu are vedete…? Mă-ntreb şi eu…

             sanduExistă vedete şi vedete. În Românica se bucură de mare trecere vedetele. Pentru adevăratele vedete este aproape jenant să fie denumite astfel, cuvântul fiind demonetizat – riscă să fie transportate cu viteze cosmice în stratosfera în care evoluează de ani buni toată pleiada de piţiponci şi piţipoance care au devenit idolii unei întregi generaţii – cea a bac-ului ratat. Emisiunile care trăiesc din aranjarea scandalurilor între vedete au proliferat şi obţin audienţe record – ceea ce demonstrează că gustul publicului este din ce în ce mai pervertit. Ştiu că societatea românească are încă optimişti de serviciu, care vorbesc de olimpicii noştri, de tinerii noştri minunaţi, încearcă să scoată talente autentice din anonimat. Mai un Dan Terteci cu „Premianţii fără premii” (apropo: aţi văzut că majoritatea celor care vin sunt 35+, 40+, nu se prea înghesuie aşa-numitul tineret; dacă dl. Terteci ar premia-o pe Bianca Drăguşanu, Piaţa Victoriei ar deveni neîncăpătoare; sunt însă sigur că n-o s-o facă, spre satisfacţia multora…), mai alte câteva iniţiative civice, la care tineretul participant este exclusiv cel care a primit din familie o educaţie comme il faut. Pe cale de dispariţie. Să nu mi se aducă iar în discuţie excepţiile.

            În tot acest peisaj sinistru al vedetelor, există totuşi un aspect demn de remarcat şi oarecum îmbucurător. Şi care s-ar putea dezvolta spre oarecare studii sociologice, dacă cineva ar avea răbdarea. Este vorba despre faptul că oraşele de provincie, mai mari sau mai mici, au reuşit să se sustragă valului de vedetisme. Ziarele locale, care încă supravieţuiesc mai bine în print decât cele centrale, nu sunt pline de vedete. Televiziunile locale nu cochetează cu emisiuni bune pentru retardaţi, în care cupluri invitate se bălăcăresc spre deliciul celor care se râd la televizor. Există subtile legături sociologice, psihologice, politice şi culturale între acest mod de a înţelege entertainment-ul şi modul în care votează naţia – dar nu este scopul acestui text să le evidenţieze. Cei care ştiu, ştiu şi gata, o parte se întristează, iar o parte este perfect adaptată, pentru că de fapt asta îşi doreşte, conform modelului Lăpuşneanu: „… da’mulţi!”

            Deci am reuşit să scăpăm. Încă. Poate suntem prea provinciali, oraşele sunt prea mici şi vedetele ar ajunge nu neapărat admirate, ci supuse oprobriului public. Nu pot extinde, mă gândesc provincial şi regional că o mai exista vreun organ pentru bun-simţ ardelenesc, pe cale de a se atrofia şi el (dacă ar fi să luăm în calcul alte aspecte, circulaţia de exemplu). Pe de altă parte, vă rog să observaţi că spre deosebire de Germania (mereu model de seriozitate), la noi vedetismele vin mereu de la televiziunile naţionale. Nemţii nu-şi concentrează toate televiziunile în Berlin, mai au pe la Köln, Hamburg, Mainz. Deci la ei lumina vine şi de prin alte locuri, nu toată din capitală. La noi, nici o televiziune regională nu a reuşit să se impună – poate nu au bani, poate nu vor, poate nu deţin know-how-ul necesar. Poate că o televiziune cu adevărat regională, emiţând de la Cluj sau de la Timişoara ar reuşi să se abţină de la promovarea nulităţilor. În orice caz, cum spuneam şi cu alte ocazii, presa hunedoreană rămâne decentă.

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Deva nu are vedete…? Mă-ntreb şi eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × patru =

ACTUALITATE
Tragedie pe DN 7: impact frontal între două mașini la Sântuhalm         Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva         Nereguli la transportatorii de lemne         Tâlharii din Vulcan, capturați de Poliție         Primarul Florin Oancea a cerut din nou schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș         Spitalul din Hunedoara s-a dotat cu cinci ascensoare de ultimă generație         ANALIZĂ. Pe fondul războiului Mareș-Oancea, se schimbă jocul puterii în Consiliul Local Deva         Consilierii ALDE și PSRo au format grup politic în CL Deva         Lista drumurilor județene pentru care CJ Hunedoara va aloca bani în 2018         Tragedie inexplicabilă în Petroșani         Minora dispărută de patru zile a fost găsită         S-au branșat ilegal la rețeaua electrică         Prins la furat pe vagon         Inspectorii de muncă au amendat CEH după tragedia din Mina Lupeni         Angajatul unei benzinării din Deva a adus la poliție un portmoneu plin cu bani         Extaz și agonie pe Strada palatelor din Hunedoara