Despre creştinism, România şi Europa, altfel

sanduAveam cam 11 ani, sub influenţa unor lecturi şi mai ales după ce am citit o carte numită „Biblia hazlie”, am încercat să-mi conving bunicul – preot! – că nu există Dumnezeu. Bunica mea, auzindu-mă, m-a certat în conformitate cu specificul greşelii – ceva de genul „ieşi afară, păgânule, eşti într-o casă creştină!” Bunicul meu a râs copios, m-a luat protector şi am ieşit împreună pe balcon, spunându-mi: „hai să-i povesteşti tu bunicului cum nu există Dumnezeu…” Vreau să spun că ceea ce voi scrie nu se adresează celor care scuipă cu frică în sân şi se grăbesc să afurisească. Nu va fi vorba nici despre homosexuali, nici despre BOR şi nici despre ortodoxie, din ce în ce mai des confundată cu ortodoxismul (am auzit în urmă cu două zile o comentatoare de la Radio România Cultural vorbind minute în şir despre dreapta noastră credinţă, ortodoxismul).

Admirator declarat al istoricului Lucian Boia, citesc ultima sa carte, intitulată „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine”. Simplificând, se poate spune că Boia nu prea este de acord cu eliminarea referinţelor la originea creştină a Europei, în numele unei corectitudini politice caracteristice postmodernismului. Personal, mă poziţionez destul de critic când este vorba de credinţă, icoane în şcoli sau obligativitatea orelor de religie, altundeva decât în spaţiul confesional al fiecărui cult. Apar însă nişte nuanţe. Ceea ce vă propun acum este mai mult un exerciţiu cognitiv şi argumentativ – bazat pe argumente pro şi contra, în spaţiul redus pe care-l am la dispoziţie.

O să pornesc de la o evidenţă istorică – democraţia conţine în ea germenele propriei distrugeri. Concret, Hitler a venit la putere prin mijloace absolut democratice, prin alegeri (manipulate, influenţate) dar în esenţă, libere. După ce a venit la putere, primul său gând a fost să desfiinţeze mecanismele care au permis accederea sa la putere. Cu alte cuvinte, a înlocuit democraţia cu dictatura.

Civilizaţia de tip occidental, în opinia istoricului Lucian Boia, se bazează inclusiv pe morala şi valorile introduse de creştinism (că ar fi fost şi alte religii care le aveau, cultul zeului Mithra de exemplu, or fi fost, dar nu ele au avut câştig de cauză). Postulată de Isus Christos, egalitatea dintre oameni, ajunsă în modernitate, este interpretată în cea mai exhaustivă şi generoasă formă a sa – nu dorim să lezăm pe nimeni cu credinţa noastră, prin urmare noi nu spunem ce suntem, spre a nu se simţi ceilalţi prost. Absolut corect. Doar că principiile celorlalte religii (nu discutăm dacă sunt corecte sau nu), pe de o parte, precum şi datele culturale ale celor care vin în Europa din alte spaţii, pe de altă parte, nu includ nici corectitudinea politică şi nici aceleaşi valori, ba chiar dimpotrivă. Inechităţile flagrante, replicarea propriului mod de organizare familială, dorinţa de a trăi în Occident confortabil economic, dar conform principiilor religioase şi culturale caracteristice spaţiului din care provin. Iau astfel naştere contradicţii grave şi uneori ireconciliabile, pentru că (nu numai, dar inclusiv…) sub umbrela creştinismului au luat naştere principiile Europei moderne, accentuate de Renaştere, epoca Luminilor şi secolul al XX-lea, al unei emancipări generale şi al apariţiei corectitudinii politice cu excesele de rigoare.

Personal, eu sunt pentru statul laic. Cum spuneam, vă propun doar un exerciţiu speculativ, pornit de la lecturarea unei cărţi, probabil prematur, însă de luat în calcul pe fondul scăderii demografice şi acceptării unui din ce în ce mai mare număr de emigranţi, veniţi cu tot cu obiceiuri, mai mult sau mai puţini dispuşi să se plieze pe tipul european de civilizaţie. Sper că nu se aşteaptă nimeni să închei dându-mi cu părerea despre soluţii – habar nu am care sunt, dacă sunt şi dacă vor fi aplicate. Probabil că totul ţine de dreapta măsură.

 

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “Despre creştinism, România şi Europa, altfel

 1. Alex Gruian

  Absolut corect. Religia poate – si zic eu ca trebuie privita – inclusiv ca mit fondator, in acest caz al Europei. Trimiterile subintelese erau atat catre Toynbee – multumesc pentru treimiterea explicita – cat si spre o lucrare a lui Neagu Djuvara, Civilizatii si tipare istorice.

  Răspuns
 2. nefertika

  Interesant… Aș completa, cu permisiunea dumneavoastră, propunând un citat exemplar, care este și sugestie de lectură a unei lucrări fundamentale.
  „Perspectiva decadenței religiilor superioare, care ar urma, ireversibil, să‐şi piardă orice înrâurire asupra omenirii este de rău augur. Căci religia constituie una din facilitățile esențiale ale firii omeneşti. Atunci când oamenii sunt lipsiți de consolarea religiei, ei ajung să se zbată în strădanii deznădăjduite şi se văd siliți să‐şi caute licoare de mângâiere religioasă în cele mai puțin prielnice izvoare. …
  În lumea în curs de occidentalizare a secolului al XX‐lea, liniamentele unei metamorfoze similare, de data aceasta privind filozofia materialistă a marxismului, se pot discerne în sufletele ruşilor, care au fost lipsiți de sprijinul lor religios tradițional. …Dacă s‐ar întâmpla să fie înlăturate toate religiile, ne putem aştepta, cu teamă, ca vidul astfel realizat să fie ocupat de anumite religii inferioare. În anumite țări, oamenii s‐au convertit la ideologii lumeşti, cum ar fi fascismul, comunismul, național‐socialismul şi altele asemănătoare. Astfel convertiți, ei s‐au dovedit suficient de puternici ca să controleze guvernele respective şi să‐şi impună doctrinele şi metodele practice de persecuție nemiloasă, dar aceste pilde flagrante de recrudescență a străvechiului cult al omului pentru el însuşi, în cadrul panopliei puterii lui trupeşti, nu ne dau încă deplina măsură a primejdiei reale a unei asemenea maladii.” (Arnold J. Toynbee, Studiu asupra Istoriei. Sinteză a volumelor I‐VI de D.C. Somervell, Humanitas, Bucureşti, 1997, II, 140)

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − zece =

ACTUALITATE
Șoferul implicat într-un accident grav la ieșirea din Deva a murit         La Costești. Țurcana – Regina Munților – 2017 (FOTO + VIDEO)         Eveniment cultural. Un dar oferit celor mici         Cartierul ridicat în comunism pe muntele de fier primește o nouă șansă         Portofel pierdut, restituit păbugaşului de poliţiştii locali         Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni