Cine are nevoie de Galeriile de artă Forma din Deva…?

sanduChiar, cine…?

Se poate trăi fără ele? O, desigur. Se poate trăi fără multe. În satele din jurul Devei şi de oriunde nu sunt nici galerii de artă, nici teatre, nici festivaluri de operă sau mai ştiu eu ce. A murit cineva din cauza asta? Nimeni. Nici măcar de plictis. În plus, ăia care merg la galeriile de artă mai şi fac greşeala să gândească. Capitală greşeală – am auzit eu cu urechile mele un politician (fost) pe val care a spus că cei din centrul Devei nu merită să le faci nimic, că se gândesc când pun ştampila. Recunosc, e pragmatism. Condamnabil sau nu, rămâne pragmatism. Şi să ne întoarcem la oile noastre. Sau la vacile noastre. Sau la pajiştea noastră. Chiar, ştiţi poanta aia cu tabloul intitulat Vacile şi pajiştea? Care tablou era de fapt o pânză albă. Unde este pajiştea? întreabă un curios. Cum unde, răspunde autorul, au mâncat-o vacilePăi care vaci? Vacile unde sunt? continuă cu întrebările curiosul. Dumneata eşti prost? se stropşeşte autorul. Unde ai mai văzut vaci să stea acolo unde nu mai au ce mânca…?

Dacă deci Galeriile de artă din Deva ar dispărea din peisaj, pe post de pajişte, ar pleca şi artiştii. Sau s-ar da la fund – că de ce ar mai crea…? Şi, nu-i aşa, noi am trăi la fel şi fără ei, căci la ce bun să ai artişti plastici la Deva – oraşul e mic, piaţa de artă este practic inexistentă, prea puţini le cumpără tablourile şi destul de puţini trec pragul galeriilor de artă.

Cinic, nu? Sunt de acord. Aşa se judecă în termenii economiei de piaţă şi capitalismului de tip sud-american, existent la această oră în România. Se vând tablouri? Nu! Deci piaţa nu cere. Exact aşa am vorbit şi eu cu Torino Bocăniciu, pe care l-am întâlnit întâmplător în holul Primăriei Deva. Venise să ceară ajutor – sponsori nu sunt, că oraşul e mic. Universitate nu avem, deci intelectualitatea potenţial amatoare de artă se numără pe degete (şi în definitiv la ce dracu’ mai sunt buni şi intelectualii ăştia, cârcotesc tot timpul, că de ce aşa, că de ce pe dincolo, că de ce nu aia, că de ce nu ailaltă…). În plus, arta modernă este greu de priceput – ce să vezi, de fapt? Pete de culoare, tablouri la care nu ştii cum să te uiţi, nu tu acolo oameni, muncitori, cosaşi odihnindu-se, peisaje cu munţi înalţi şi ape limpezi, cum e de fapt România noastră cea dragă. Şi la vernisaje, mereu şi mereu aceiaşi oameni – puţini, şi nici măcar elevii de la clasele de arte plastice nu vin – asta am remarcat de mult, vin profesorii (o parte, care nu sunt rivali de-ai artistului…), dar elevii nu vin, dovadă a interesului de care dau dovadă şi care evident li se inoculează în doze microscopice, să nu cumva să devină amatori de frumos (mă rog, frumos în parametri explicaţi anterior, nu tu peisaje, oameni, nuduri, ceva pricepibil acolo…).

Doar că…

Un oraş care îşi pierde galeriile de artă mai face un pas înapoi spre condiţia de orăşel. Eventual de sat cu pretenţii. De loc în care nu se întâmplă nimic. De localitate în care ăia puţini care simt că se tâmpesc primind exclusiv mici şi bere se adună clandestin pe la casele prietenilor asemeni lor, tânguindu-se patetic şi inutil. Pentru ei, partida este pierdută. Deva nu ar face decât să-şi continue alunecarea spre statutul amintit. Se sparie gândul, vorba ardeleanului…

Să mi se spună orice, dar am sperat că Torino va primi ceva mai mult decât vorbe de încurajare. Mi-a telefonat după o oră. Primarul i-a spus că prin Centrul Cultural ar putea să ajute galeriile de artă Forma. Că se poate face o rectificare bugetară, nu cu sume exorbitante, dar se poate. Idee nu aveţi cât m-am bucurat. Avem deci posibilitatea să facem ceva, pentru că eu cred că cei puţini merită să fie băgaţi în seamă la fel ca cei mulţi.

Ehei, şi de aici poate începe o cu totul altă discuţie.

Comentarii FB

comentarii
5 Răspunsuri la “Cine are nevoie de Galeriile de artă Forma din Deva…?

 1. Andrei C

  Nu ar fi o premiera. Se numea parca Amfiteatrul Artelor. Doar ca in traditia acestor intalniri participau doar elevii de la arte pentru care era “o ora in plus”. Ar fi de vazut daca pot fi capacitati elevi din mai multe licee. Si de ce nu la Forma? Sunt si alte oportunitati. Pare-se ca liceul de arte va avea in curand un spatiu expozitional la Moisil. Colegiul Decebal are deja un calendar de evenimente in care vizualul are un loc al lui. Mai greu este sa nu starnesti orgoliile institutionale (teoretic aceste institutii nu sunt concurente, fiind de stat). daca te implici prea mult intr-o parte esti luat la ochi in cealalta. Daca organizezi prea multe cu liceenii, devi un soi de amator pentru unii din colegii artisti. Ma intreb insa cat de sarace ar fi fost experimentele celor de la Sigma fara liceul din Timisoara. Sa nu invoc Bauhaus-ul sau altele…

  Răspuns
  1. Alex. Gruian

   Desigur ca la Forma ar fi mai bine. Cred ca se poate face un parteneriat, pentru a “rentabiliza” galeriile…

   Răspuns
 2. Adrian

  Sandu, ce ar fi daca la Centrul Cultural, in sala mica, ati invita elevi de la toate liceele din Deva la discutii despre arta si artistii locali?

  O intilnire pe luna, un artist, lucrarile sale, intrebari si raspunsuri. Colaborare cu UAP.

  Poate elevii vor vedea apoi si peisaje in unele din petele acelea la care faci referire…

  Răspuns
 3. Andrei C

  Galeria de artă merită susţinută. E departe orizontul de timp în care ne-am putea permite galerii de artă private. Nu mă refer la galerii comerciale, acestea ar sfârşi urgent în magazine de suveniruri cu vagi nostalgii după mărţişoarele şi artefactele comercializate cândva la Fondul Plastic. Forma rămâne singurul spaţiu din Deva (poate si foaierul teatrului, fie) în care pot fi organizate expoziţii decente de artă contemporană. Galerii private (cu portofolii de artişti şi participări costisitoare la targuri internationale) sunt cateva in tara, le numeri pe degete. Deva nu pare sa isi permita curand asa ceva. Ne ramane inca vechea ecuatie a institutiilor de stat. In aceasta ecuatie liceul de arte si galeria au fost strans legate. La asta mai au de lucrat si profesorii de la arte, dar si conducerea UAP.

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − 4 =

ACTUALITATE
Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Cea mai frumoasă dumbravă cu ghiocei sălbatici de trezește la viață         ALDE insistă pe tema industriei energetice hunedorene. Mircea Moloț: „Voi discuta cu ministrul Energiei despre problemele de la Mintia”         Zeci de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat