Bacalaureat cu nota doi / Țara are nevoie de noi!

             sanduAm făcut un drum spre Anglia, să-mi instalez fiica la Leeds. Universitatea din acel oraș îndepărtat de România, aflat la 2400 de kilometri, i-a acordat o bursă pentru doctorat – altfel nu mi-aș fi permis să o întrețin acolo pentru studii. Cele trei zile petrecute la Leeds îmi oferă prilejul unor reflecții – pe care le împărtășesc cu dumneavoastră, nu fără o undă de tristețe.

            Desigur că mă bucur pentru reușita fiicei mele – care a fost admisă la studiile doctorale și a primit bursa pe puterile ei, fără pile, cunoștințe, relații (vă amintiți – PCR…). Tristețea survine atunci când mă gândesc la România – fără să fiu eu neapărat mândru că sunt român, mai ales dacă veți citi ceea ce vă voi spune.

            Leeds este al treilea oraș ca mărime din Marea Britanie. La cei 750.000 de locuitori – câți are cu tot cu suburbiile – se adaugă anual 250.000 de studenți. Practic, la început de toamnă, orașul este luat cu asalt de tineri care revin pentru studii la Leeds, se informează, se cazează, bântuie prin hypermarketuri după tot ceea ce îi trebuie de obicei unui student căminist (folosesc o terminologie clasică, student căminist, în fond asta sunt și ei acolo). Părinții vin cu mașinile încărcate cu haine, lenjerie de pat și alte multe accesorii casnice, la fel ca și cele cărate de noi de la 2400 de km distanță.

            Totul este pus la punct cu precizie de ceasornic. Campusul universitar – mă refer la spațiul ocupat doar de clădirile universității, fără grupurile de cămine, împrăștiate prin tot orașul – are întinderea unui cartier, cu clădiri moderne și lucrări de modernizare la tot pasul. Fiicei mele i s-a propus deja ca din semestrul II să predea studenților din ani mai mici. Evident, cu recompensă financiară corespunzătoare.

            Nu o fi totul perfect – ceea ce vă spun sunt primele impresii. Revin însă la bursă, care este consistentă, include atât taxele școlare cât și costurile de cămin și viață cotidiană. O bursă de cercetare – fiica mea va deveni deci unul dintre specialiștii britanici, de care până nu de mult râdeam și eu. Ei bine, specialiștii britanici chiar există. Sunt atât de multe specializări, atât de multe domenii de cercetare încât practic se formează specialiști în domenii de nișă. Se investește în acești specialiști.

            Statul românesc, deși a fost șefă de promoție, nu i-a oferit nimic pentru continuarea studiilor. A investit cât a investit, după care, când să culeagă roadele, a renunțat – oare de ce mă mai mir? – cu totală lipsă de viziune. La noi, ocuparea posturilor se face pe cu totul alte criterii, nicidecum pe cele bazate pe meritocrație. Sistemul de partid ucide competența. Iar mediocritățile ajunse pe posturi de conducere nu de competențe au nevoie, asta e la mintea cocoșului.

            Așa că în timp ce absolvenții dotați părăsesc pe capete țara, ministerul de resort pare foarte preocupat cum să asigure continuarea studiilor pentru cei care au ratat bacalaureatul, obținând rezultate glorioase de 2, 3 și 4. Pentru ei, toate eforturile, bursele, colegiile. Ăilalți să se descurce, că doar de aia au mai multă minte. Și se descurcă. Doar că nu aici.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 15 =

ACTUALITATE
Sentință definitivă în dosarul lui Costel Alic, după opt ani de procese         Hoți de buzunare prinși în Deva         Tragedie lângă Orăștie         Deva și Brad alese pentru celebrarea Zilei Poliței Române         Birou de audiențe la Petroșani al CJ Hunedoara         Amendat pentru transport ilegal de lemne         Nici bine nu au dispărut trenurile de persoane de pe calea ferată Hunedoara – Simeria, că au și apărut hoții         Șefii din Mina Lupeni cercetați pentru ucidere din culpă         Ziua Porților Deschise la Centrul Teritorial Deva al ASE București         Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara