Bacalaureat cu nota doi / Țara are nevoie de noi!

             sanduAm făcut un drum spre Anglia, să-mi instalez fiica la Leeds. Universitatea din acel oraș îndepărtat de România, aflat la 2400 de kilometri, i-a acordat o bursă pentru doctorat – altfel nu mi-aș fi permis să o întrețin acolo pentru studii. Cele trei zile petrecute la Leeds îmi oferă prilejul unor reflecții – pe care le împărtășesc cu dumneavoastră, nu fără o undă de tristețe.

            Desigur că mă bucur pentru reușita fiicei mele – care a fost admisă la studiile doctorale și a primit bursa pe puterile ei, fără pile, cunoștințe, relații (vă amintiți – PCR…). Tristețea survine atunci când mă gândesc la România – fără să fiu eu neapărat mândru că sunt român, mai ales dacă veți citi ceea ce vă voi spune.

            Leeds este al treilea oraș ca mărime din Marea Britanie. La cei 750.000 de locuitori – câți are cu tot cu suburbiile – se adaugă anual 250.000 de studenți. Practic, la început de toamnă, orașul este luat cu asalt de tineri care revin pentru studii la Leeds, se informează, se cazează, bântuie prin hypermarketuri după tot ceea ce îi trebuie de obicei unui student căminist (folosesc o terminologie clasică, student căminist, în fond asta sunt și ei acolo). Părinții vin cu mașinile încărcate cu haine, lenjerie de pat și alte multe accesorii casnice, la fel ca și cele cărate de noi de la 2400 de km distanță.

            Totul este pus la punct cu precizie de ceasornic. Campusul universitar – mă refer la spațiul ocupat doar de clădirile universității, fără grupurile de cămine, împrăștiate prin tot orașul – are întinderea unui cartier, cu clădiri moderne și lucrări de modernizare la tot pasul. Fiicei mele i s-a propus deja ca din semestrul II să predea studenților din ani mai mici. Evident, cu recompensă financiară corespunzătoare.

            Nu o fi totul perfect – ceea ce vă spun sunt primele impresii. Revin însă la bursă, care este consistentă, include atât taxele școlare cât și costurile de cămin și viață cotidiană. O bursă de cercetare – fiica mea va deveni deci unul dintre specialiștii britanici, de care până nu de mult râdeam și eu. Ei bine, specialiștii britanici chiar există. Sunt atât de multe specializări, atât de multe domenii de cercetare încât practic se formează specialiști în domenii de nișă. Se investește în acești specialiști.

            Statul românesc, deși a fost șefă de promoție, nu i-a oferit nimic pentru continuarea studiilor. A investit cât a investit, după care, când să culeagă roadele, a renunțat – oare de ce mă mai mir? – cu totală lipsă de viziune. La noi, ocuparea posturilor se face pe cu totul alte criterii, nicidecum pe cele bazate pe meritocrație. Sistemul de partid ucide competența. Iar mediocritățile ajunse pe posturi de conducere nu de competențe au nevoie, asta e la mintea cocoșului.

            Așa că în timp ce absolvenții dotați părăsesc pe capete țara, ministerul de resort pare foarte preocupat cum să asigure continuarea studiilor pentru cei care au ratat bacalaureatul, obținând rezultate glorioase de 2, 3 și 4. Pentru ei, toate eforturile, bursele, colegiile. Ăilalți să se descurce, că doar de aia au mai multă minte. Și se descurcă. Doar că nu aici.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 5 =

ACTUALITATE
Șoferul implicat într-un accident grav la ieșirea din Deva a murit         La Costești. Țurcana – Regina Munților – 2017 (FOTO + VIDEO)         Eveniment cultural. Un dar oferit celor mici         Cartierul ridicat în comunism pe muntele de fier primește o nouă șansă         Portofel pierdut, restituit păbugaşului de poliţiştii locali         Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni