AFACERI CU (IN)SALUBRITATEA. Gunoierul Devei a curăţat Primăria de acţiuni printr-un offshore din Cipru

Salubritate SA („gunoierul Devei”) a pus mâna pe serviciul de salubrizare fără licitaţie, pe considerentul că municipalitatea era acţionar semnificativ, cu o cotă de aproape 17 la sută din acţiuni. Deşi a negat vehement legăturile cu Cipru, patronul George Mara şi-a înstrăinat acţiunile (pentru doar câteva luni) unui offshore din Cipru care a scos Consiliul Local din afacere, Deva rămânând cu o cotă infimă (2 la sută). La câteva luni după această manevră, Mara şi-a redobândit pachetul majoritar şi Salubritate SA a prins aripi. În anul următor, profitul a crescut de zece ori. Basilicata Ltd – firma din Cipru sub patronajul căreia s-a consumat ingineria – a avut o viaţă foarte scurtă. Ea a fost înfiinţată cu un an înainte de a intra în afacerea cu gunoaie de la Deva şi desfiinţată la un an după ce a părăsit (scriptic) oraşul.

Mara George (în acte Gheorghe Dumitru, născut în comuna Piatra, Teleorman) a negat violent şi vehement că Salubritate SA – firma la care este acţionar majoritar – ar avea un „trecut cipriot”. Recent, Mara a prezentat în susţinerea vorbelor sale „probe” (certificat constatator) cu structura acţionariatului pentru anii anteriori, dar s-a oprit la anul 2013. Fix la timp. Dacă ar fi coborât un an mai jos, în 2012, apărea offshore-ul prin care şi-a trecut acţiunile dus-întors.

Divina Basilicata din Cipru

Potrivit datelor înregistrate la registrul comerţului din Republica Cipru, firma cu care a făcut afaceri Mara se numeşte Basilicata Limited, are sediul social la etajul şase la unei clădiri de birouri din Nicosia, a fost înfiinţată în 17 noiembrie 2011 – puţin înainte de a acţiona la Deva – şi dizolvată la 15 septembrie 2014, la câteva luni după ce şi-a încheiat misiunea de gunoier în reşedinţa judeţului Hunedoara. Basilicata Ltd era administrată de Thalia Konstantinous şi Maria Sava (de naţionalitate cipriotă), dar, la Deva, a fost reprezentată de un oarecare Andrade Gonzalez Manuel Valentin din Costa Rica.

Afacerea cu gunoaie. Începuturi fără licitaţie

SC Salubritate SA Deva a devenit gunoierul oraşului în noiembrie 2009, printr-un contract de concesiune. N-a existat nicio licitaţie fiindcă o parte consistentă din acţiunile firmei aparţinea Consiliului Local. Era, cum ar veni, o firmă a devenilor în proporţie de 16,9665 la sută şi adeseori la majorarea tarifelor, consilierii locali au folosit acest argument pentru a justifica ataşamentul faţă de gunoier. (Vezi procesul verbal al şedinţei CL din 21 septembrie 2010.) Din 2009 până în primăvara anului 2012, Salubritatea SA a fost deţinută de George Mara şi CL Deva. Primele „învârteli” la structura acţionariatului au apărut în 20 aprilie 2012, când Mara a înstrăinat pachetul său de acţiuni (83,0335 la sută) spre un offshore din Cipru. La acea vreme, oraşul era condus de Mircia Muntean care se pregătea să ia cu asalt şefia Consiliului Judeţean Hunedoara. Deocamdată nu am găsit nici un document din care să reiese că şefii administraţiei locale ar fi reacţionat în vreun fel la transferul acţiunilor în Cipru, deşi Primăria Deva avea un interes legitim în afacere.

Cerc închis, pierde Deva

În vara anului 2012, când politicienii noştri erau încă într-o mahmureala post electorală, cetăţeanul din Costa Rica Andrade Gonzalez Manuel Valentin se instalase (în acte) ca administrator la SC Salubritate SA şi a finalizat capitalizarea firmei până la 31 august. Astfel, Andonie Ioan a luat de la Consiliul Local Deva 14,9426 la sută din acţiuni, lăsând municipalitatea cu o cotă de 2,0238 %. Câteva luni mai târziu, la data de 31 ianuarie 2013, Andrade Gonzalez Manuel Valentin şi-a retras Basilicata Ltd din Deva şi i-a dat îndărăt aceluiaşi George Mara pachetul de acţiuni în cotă de 83,0335 %. După combinaţia ce s-a derulat pe parcursul a nouă luni, municipalitatea a fost scoasă, practic, din afacerea cu gunoaie. O afacere care a devenit, după aceea, din ce în ce mai profitabilă, de la un an la altul. La finalul anului 2012, ultimul an în care Primăria Deva a încasat dividende ca acţionar semnificativ, SC Salubritate SA a înregistrat un profit de 427.705 lei. În anul următor, profitul a crescut de zece ori, la 4.679.517 lei. În 2016, gunoierul Devei a declarat un profit brut de peste 9,1 milioane lei (cam două milioane de euro). Acesta ar fi, pe scurt, „trecutul cipriot” al firmei SC Salubritate SA, însă povestea nu e epuizată nici pe departe. Afacerea cu gunoaie ascunde încă multe mizerii pe care o să le scoatem, rând pe rând, la suprafaţă.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “AFACERI CU (IN)SALUBRITATEA. Gunoierul Devei a curăţat Primăria de acţiuni printr-un offshore din Cipru

  1. Ionut

    Ce bine va sta cand scrieti articole la comanda pentru Petre dar asa e cand ai bani si seful ziarului este pe mana cu candidatul psd.Las ca vine el Petre inapoi si mai umfla buzunarele ziaristilor de carton

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
APEL UMANITAR. Doi frați au rămas pe drumuri după o tragedie cumplită         Elevii de la școlile din Deva au ales Poliția Locală de ,,Ziua meseriilor”         Sărbătoare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” Hunedoara         Fântâna muzicală din centrul Devei – în pregătire pentru conservare         Simpozion științific la Muzeul din Deva         Deva24 are peste 1000 de utilizatori         Accident rutier în Bănița         Hunedorean prins după o tâlhărie comisă în Franța         Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Hunedoara         Petiție pentru eliberarea ursului Baloo, aflat de aproape 20 de ani în stațiunea Straja         Recordul de turiști la Ulpia Traiana Sarmizegetusa: mulți încă o confundă cu Sarmizegetusa Regia         Alunecare de teren pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva         Hotărâre. Drumuri județene închise pe perioada iernii         Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă