65 de ani de la “Răsună valea!”

Manifestări emoţionante cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la darea în folosinţă a căii ferate Bumbeşti – Livezeni. Autorităţile locale şi judeţene din Gorj şi Hunedoara şi-au unit eforturile pentru a  marca aşa cum se cuvine acest moment extrem de important.

cale.vecheTimp de două zile, la Petroşani va poposi trenul de epocă Moldoviţa, ce va putea fi vizitat de oricine doreşte. Dar acesta nu este decât un punct din programul manifestărilor ample pregătite de autorităţile din Gorj, în colaborare cu Primăria Municipiului Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Manifestările debutează în data de 9 septembrie, la ora 10.00, la  Târgu Jiu, acolo unde se vor strânge toate oficialităţile implicate. La 10.40 toată lumea se va îmbarca în trenul de epocă Moldoviţa, care face primul popas la Lainici. După o slujbă de pomenire, urmată de vizitarea unei expoziţii de artă fotografică, precum şi acordarea de distincţii celor care au lucrat la realizarea acestei căi ferate, oficialii vor pleca spre Petroşani, de asemenea cu trenul Moldoviţa. La Petroşani este programată vizionarea filmului documentar de propagandă „Răsună valea”, din 1949, în regia lui Paul Călinescu. Filmul va fi proiectat, de la ora 15.00, al Teatrul „I.D. Sîrbu” şi va fi urmat de o masă rotundă.

Construcţia liniei de cale ferată a început în martie 1924. Până în anul 1931 au fost construiţi 4 kilometri de linie între Bumbeşti-Jiu şi primul pod peste Jiu de la Pleşa, la ieşirea din staţia Valea Sadului. Ceremonia de inaugurare a căii ferate Bumbeşti-Jiu-Livezeni a fost organizată la 1 noiembrie 1948, în ajunul sărbătoririi Marii Revoluţii Socialiste de la 25 octombrie/7 noiembrie 1917 după o activitate susţinută a ”şantierului tineretului”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 5 =

ACTUALITATE
Risc de avalanșă în munți         Vânătoare ilegală         Povestea aeroportului InternaŢional sibiu continuă alături de voi         Lista drumurilor județene din Hunedoara modernizate în 2017         „Crăciunul Vienez” deschide sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”         Polițiștii din Lupeni și-au reclamat șeful, întors la lucru după nouă luni de concediu medical         Bilațul investițiilor în spitalele din județul Hunedoara         A încărcat mai mult lemn decât trebuia         Transport ilegal de lemne         Bătaie cu urmări grave         Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național         Miner rănit grav la Mina Lupeni         Accident grav în Bălata         10 ani de la cel mai cumplit jaf armat din Hunedoara. Ce s-a întâmplat cu „echipa morții”         LEGILE JUSTIŢEI. Mircea Moloţ: „Şi magistraţii trebuie să răspundă pentru greşelile lor”         Firma omului de afaceri Emil Părău va achita 3.500 de lei Societăţii Române de Televizune         Mihai Mica a fost exclus din ALDE şi pierde postul de consilier local la Deva         Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara         Primii colindători la Primăria Deva