65 de ani de la “Răsună valea!”

Manifestări emoţionante cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la darea în folosinţă a căii ferate Bumbeşti – Livezeni. Autorităţile locale şi judeţene din Gorj şi Hunedoara şi-au unit eforturile pentru a  marca aşa cum se cuvine acest moment extrem de important.

cale.vecheTimp de două zile, la Petroşani va poposi trenul de epocă Moldoviţa, ce va putea fi vizitat de oricine doreşte. Dar acesta nu este decât un punct din programul manifestărilor ample pregătite de autorităţile din Gorj, în colaborare cu Primăria Municipiului Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Manifestările debutează în data de 9 septembrie, la ora 10.00, la  Târgu Jiu, acolo unde se vor strânge toate oficialităţile implicate. La 10.40 toată lumea se va îmbarca în trenul de epocă Moldoviţa, care face primul popas la Lainici. După o slujbă de pomenire, urmată de vizitarea unei expoziţii de artă fotografică, precum şi acordarea de distincţii celor care au lucrat la realizarea acestei căi ferate, oficialii vor pleca spre Petroşani, de asemenea cu trenul Moldoviţa. La Petroşani este programată vizionarea filmului documentar de propagandă „Răsună valea”, din 1949, în regia lui Paul Călinescu. Filmul va fi proiectat, de la ora 15.00, al Teatrul „I.D. Sîrbu” şi va fi urmat de o masă rotundă.

Construcţia liniei de cale ferată a început în martie 1924. Până în anul 1931 au fost construiţi 4 kilometri de linie între Bumbeşti-Jiu şi primul pod peste Jiu de la Pleşa, la ieşirea din staţia Valea Sadului. Ceremonia de inaugurare a căii ferate Bumbeşti-Jiu-Livezeni a fost organizată la 1 noiembrie 1948, în ajunul sărbătoririi Marii Revoluţii Socialiste de la 25 octombrie/7 noiembrie 1917 după o activitate susţinută a ”şantierului tineretului”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − patru =

ACTUALITATE
La Costești. Țurcana – Regina Munților – 2017 (FOTO + VIDEO)         Eveniment cultural. Un dar oferit celor mici         Cartierul ridicat în comunism pe muntele de fier primește o nouă șansă         Portofel pierdut, restituit păbugaşului de poliţiştii locali         Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril