65 de ani de la “Răsună valea!”

Manifestări emoţionante cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la darea în folosinţă a căii ferate Bumbeşti – Livezeni. Autorităţile locale şi judeţene din Gorj şi Hunedoara şi-au unit eforturile pentru a  marca aşa cum se cuvine acest moment extrem de important.

cale.vecheTimp de două zile, la Petroşani va poposi trenul de epocă Moldoviţa, ce va putea fi vizitat de oricine doreşte. Dar acesta nu este decât un punct din programul manifestărilor ample pregătite de autorităţile din Gorj, în colaborare cu Primăria Municipiului Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Manifestările debutează în data de 9 septembrie, la ora 10.00, la  Târgu Jiu, acolo unde se vor strânge toate oficialităţile implicate. La 10.40 toată lumea se va îmbarca în trenul de epocă Moldoviţa, care face primul popas la Lainici. După o slujbă de pomenire, urmată de vizitarea unei expoziţii de artă fotografică, precum şi acordarea de distincţii celor care au lucrat la realizarea acestei căi ferate, oficialii vor pleca spre Petroşani, de asemenea cu trenul Moldoviţa. La Petroşani este programată vizionarea filmului documentar de propagandă „Răsună valea”, din 1949, în regia lui Paul Călinescu. Filmul va fi proiectat, de la ora 15.00, al Teatrul „I.D. Sîrbu” şi va fi urmat de o masă rotundă.

Construcţia liniei de cale ferată a început în martie 1924. Până în anul 1931 au fost construiţi 4 kilometri de linie între Bumbeşti-Jiu şi primul pod peste Jiu de la Pleşa, la ieşirea din staţia Valea Sadului. Ceremonia de inaugurare a căii ferate Bumbeşti-Jiu-Livezeni a fost organizată la 1 noiembrie 1948, în ajunul sărbătoririi Marii Revoluţii Socialiste de la 25 octombrie/7 noiembrie 1917 după o activitate susţinută a ”şantierului tineretului”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină         Târgul de fete de pe Muntele Găina         Momente cumplite pentru tânăra care se prostitua în garsoniera pe care o împărţea cu iubitul ei         Mall-ul de servicii al Primăriei Deva a fost inaugurat         Carmen Hărău (PNL): Nu batjocoriți speranța a 5 milioane de pensionari!         Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva