65 de ani de la “Răsună valea!”

Manifestări emoţionante cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la darea în folosinţă a căii ferate Bumbeşti – Livezeni. Autorităţile locale şi judeţene din Gorj şi Hunedoara şi-au unit eforturile pentru a  marca aşa cum se cuvine acest moment extrem de important.

cale.vecheTimp de două zile, la Petroşani va poposi trenul de epocă Moldoviţa, ce va putea fi vizitat de oricine doreşte. Dar acesta nu este decât un punct din programul manifestărilor ample pregătite de autorităţile din Gorj, în colaborare cu Primăria Municipiului Petroşani şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Manifestările debutează în data de 9 septembrie, la ora 10.00, la  Târgu Jiu, acolo unde se vor strânge toate oficialităţile implicate. La 10.40 toată lumea se va îmbarca în trenul de epocă Moldoviţa, care face primul popas la Lainici. După o slujbă de pomenire, urmată de vizitarea unei expoziţii de artă fotografică, precum şi acordarea de distincţii celor care au lucrat la realizarea acestei căi ferate, oficialii vor pleca spre Petroşani, de asemenea cu trenul Moldoviţa. La Petroşani este programată vizionarea filmului documentar de propagandă „Răsună valea”, din 1949, în regia lui Paul Călinescu. Filmul va fi proiectat, de la ora 15.00, al Teatrul „I.D. Sîrbu” şi va fi urmat de o masă rotundă.

Construcţia liniei de cale ferată a început în martie 1924. Până în anul 1931 au fost construiţi 4 kilometri de linie între Bumbeşti-Jiu şi primul pod peste Jiu de la Pleşa, la ieşirea din staţia Valea Sadului. Ceremonia de inaugurare a căii ferate Bumbeşti-Jiu-Livezeni a fost organizată la 1 noiembrie 1948, în ajunul sărbătoririi Marii Revoluţii Socialiste de la 25 octombrie/7 noiembrie 1917 după o activitate susţinută a ”şantierului tineretului”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + șapte =

ACTUALITATE
Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea