Ziua Pompierilor

Pompierii hunedoreni au sărbătorit, pe 13 septembrie, împlinirea a 167 de ani de la luptele din Dealul Spirii, moment care coincide cu aniversarea pompierilor din România.

Cu această ocazie toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara au organizat ziua porţilor deschise iar la sediul inspectoratului a avut loc un ceremonial militar. Deschiderea momentului aniversar a fost marcată de înaintarea în grad înainte de termen a cadrelor ISU Hunedoara care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă. Cei mai destoinici şi dedicaţi pompieri au fost celebraţi în cadrul premierilor anului 2015, devenite deja tradiţie, în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Echipajul de prim ajutor al anului 2015
Titlul “Echipajul de prim ajutor al anului 2015” s-a atribuit echipajului de la Secţia Ilia, format din plutonierul Ovidiu Flore şi paramedicii Cosmin Şoman şi Cosmin Stancovici. Echipajul de prim-ajutor premiat s-a remarcat prin îndeplinirea cu succes a nenumărate intervenţii de prim-ajutor. Cei trei s-au remarcat în data de 24 aprilie, când au acordat asistenţă medicală unei femei însărcinate, care avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale în urma unui grav accident rutier produs pe DN 7, unde autoturismul în care se afla tânăra a intrat în coliziune cu un autotren.

Paramedicul anului 2015
Premiul „Paramedicul anului 2015” s-a atribuit plutonierului major Daniel Mihonesc, de la Detaşamentul de Pompieri Hunedoara. Titlul s-a acordat pentru participarea la numeroase intervenţii dificile dintre care nominalizăm acţiunea de resuscitare a unei persoane căzute în lacul Cinciş, din data de 29 iunie, şi operaţiunea de salvare a trei victime rezultate în urma unui grav accident de circulaţie, produs la sfârşitul lunii aprilie în zona barajului Cinciş.

Cel mai bun echipaj de descarcerare în anul 2015
Pentru cele mai dificile intervenţii de descarcerare, premiul pentru cel mai bun echipaj în acest domeniu s-a oferit atât echipei Detaşamentului Orăştie formată din plutonier adjutant şef Mihai Achim şi plutonierii majori Graţian Dîncşorean, Marcel Ungheanu, Mihai Stărp, Darius Nistor şi Radu Bercea, cât şi celei de la Secţia Brad, compusă din plutonier adjutant Viorel Matieş şi plutonierii majori Cristian Clej, Flaviu Dâlv, Cosmin Vlad, Iulian Duşan şi Mircea Simedrea. Echipajul de descarcerare al Detaşamentului din Orăştie a intervenit, din păcate, şi în acest an, la accidente rutiere deosebit de grave, dintre care se evidenţiază o intervenţie de descarcerare determinată de producerea unui accident pe DN 7, în dreptul localităţii Şibot, în care au fost implicate două autoturisme. Intervenţia de descarcerare a fost una dificilă din cauza faptului că unul dintre autoturisme se afla pe cupeu, pe marginea şanţului în instabilitate, accesul până la cele patru victime, grav politraumatizate, realizându-se prin folosirea unor tehnici complexe. Echipa de descarcerare a Staţiei de Pompieri Brad a acţionat decisiv şi inspirat, utilizând pernele pneumatice din dotarea autospecialei de descarcerare, pentru salvarea, unei persoane prinse sub un tractor răsturnat pe un drum judeţean din localitatea Podele, comuna Luncoiu de Jos.

Echipajul de pompieri al anului 2015
Titlul, „Echipajul de pompieri al anului 2015”, s-a conferit unei echipe a Detaşamentului Deva, formată din plutonierii majori Florin Rusanda, Alin Cătălina, Ovidiu Miheţ, Florin Gavrilă şi Petre Podariu. Pompierii Detaşamentului Deva au acţionat hotărât pentru limitarea propagării şi lichidarea unui incendiu izbucnit în noaptea de 18 martie, la o fabrică de cherestea situată în localitatea Chimindia. Amplorea şi intensitatea incendiului, inflamabilitatea materialelor aflate în incinta fabricii, fumul care a inundat spaţiile de producţie a dus la îngreunarea intervenţiei şi la solicitarea accentuată şi de lungă durată a personalului participant. Şi în aceste condiţii, pompierii deveni au reuşit să limiteze pagubele materiale şi extinderea incendiului la celelalte secţii.

Subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2015
Premiul pentru subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2015 s-a atribuit Detaşamentului de Pompieri Petroşani. Pregătirea profesională şi curajul pompierilor petroşăneni au fost testate în situaţii limită, cum ar fi incendii de proporţii la instituţii sau case particulare, operaţiuni de extragere a victimelor din autoturisme implicate în accidente rutiere, şi mai ales în acţiunea de stingere a incendiului produs la acoperişul unui bloc din oraşul Uricani. Pompierii petroşăneni au acţionat în condiţii de pericol permanent, într-un mediu ostil caracterizat de temperaturi ridicate, fum şi gaze toxice, exitând riscul prăbuşirii elementelor de construcţie, în orice moment. În acest context, pompierii au reuşit evacuarea unui număr de 32 de persoane din blocul afectat.

Premii speciale
Şi în acest an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara acordat două premii special. Unul dintre acestea a revenit echipajul Detaşamentului Hunedoara, format din plutonierul adjutant şef Dorel Doleanu şi plutonierii majori Cristinel Sălăşan, Ştefan Datcu, Dan Lazăr, Ioan Lucaci şi Daniel Mihonesc, pentru pentru modul în care cei şase pompieri au reprezentat ISU Hunedoara la faza zonală a concursului de descarcerare şi acordarea ajutorului medical calificat, unde au ocupat locul III. Celălalt premiu special i-a fost acordat plutonierului major Daniel Călin pentru reprezentarea ISU Hunedoara la Campionatele Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, unde a obţinut pentru a patra oară consecutiv titlul de campion mondial la tir cu arcul.

Pompierul anului 2015
Câştigătorul trofeului “Pompierul anului 2015” a fost plutonierul major Pavel Adelin Solomon, de la Detaşamentul de Pompieri Petroşani. Pompierul a participat în decursul acestui an la un număr de peste 17 intervenţii, iar în data de 8 iunie a intrat în infern pentru a încerca să salveze viaţa unui copil surprins în incendiul izbucnit la un bloc de locuinţe din Uricani. Pompierul care are doi copii ce îl aşteptau acasă, a pătruns în apartamentul inundat de flăcări şi fum asumându-şi un risc enorm.

Diplomele “Agenda Pompierului”
Unul dintre colaboratorii fideli ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, din spaţiul media, publicaţia de specialitate “Agenda Pompierului” şi-a arătat consideraţia pentru munca depusă în cursul acestui an de pompierii hunedoreni, acordând diplome de onoare angajaţilor din cadrul Detaşamentelor Petroşani, Hunedoara şi Deva pentru implicarea, timp de şase zile, în dificilele operaţiuni de stingere a incendiului de pădure din masivul Retezat, în luna august a anului 2015. De asemenea, diplome de onoare au mai fost conferite plutonierului major Daniel Mihonesc, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în timpul intervenţiei de resuscitare a unei victime căzute în lacul Cinciş, în data de 29 iunie 2015, plutonierului major Robert Kulcsar, pentru seriozitatea şi implicarea în educarea exemplară a câinelui de serviciu, din cadrul ISU Hunedoara, ce s-a remarcat cu ocazia unor operaţiuni în teren, exerciţii şi sesiuni de pregătire, plutonierului major Raul Vasiu, pentru conştiinciozitatea, inteligenţa şi comportamentul echilibrat demonstrate în timpul gestionării situaţiilor de urgenţă şi plutonierului adjutant Traian Bec, pentru munca deosebită depusă în procesul de elaborare al însemnului heraldic şi drapelului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − 1 =

ACTUALITATE
Echipa morții își află sentința la Tribunalul Hunedoara         Amenzi de 5.800 de lei date de ISU Hunedoara         Misiune de salvare în Masivul Vâlcan         Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță