Ziua minelor deschise, la Petrila

De 1 Mai, mina Petrila, închisă din 2015, şi-a deschis porţile pentru oaspeţi din ţară şi chiar din afara ei. Oamenii au fost invitaţi de membrii Asociaţiei Planeta Petrila să participe la un tur ghidat prin clădirile pline de istorie ale fostei exploatări miniere. Primul popas a fost Muzeul Salvatorului Minier, inaugurat în 15 noiembrie 2018, la zece ani de la cel mai cumplit accident petrecut în Valea Jiului în ultimele decenii. În 15 noiembrie 2008, două explozii produse în mina Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, au dus la moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15. Peste 300 de mineri au murit în urma accidentelor petrecute de-a lungul timpului în mina Petrila.

Oaspeţii minei au putut afla informaţii despre istoria şi întinderea exploatării şi despre cum erau instruiţi ortacii la locul de muncă, în Şcoala de calificare şi în Mina şcoală. Un alt punct de atracţie al minei din Valea Jiului a fost Puţul Central, vechi de peste şapte decenii. Deşi a fost salvată de la demolare, clădirea puţului a rămas fără acoperiş, prăbuşit în mare parte după ninsorile din iarna trecută. Şi alte locuri cu istorie din vechea mină Petrila se află într-o situaţie asemănătoare.

Fostele săli de întâlnire ale conducerii exploatării şi ale salariaţilor au pereţii deterioraţi şi plini de igrasie, deşi au rămas împodobiţi cu fresce uriaşe care ilustrau artistic munca ortacilor. Alte spaţii au fost inundate parţial sau au rămas fără geamuri, iar singurele măsuri de conservare luate au fost punerea lor sub lacăt. Vagonetele abandonate în trecut în curtea minei au dispărut la fier vechi, însă movilele de cărbune de pe marginea căilor ferate industriale, acum dezafectate, mai amintesc încă de vremurile în care „aurul negru” atrăgea mii de oameni în oraşul de pe malul Jiului de Est.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ziua minelor deschise, la Petrila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare