1.7 C
Deva
marți, martie 19, 2024

Vladimir (Nunu) Brilinsky, de la Dacul Rău la Excelenţa Sa

Malus Dacus (Dacul Rău) a fost împins să devină, în urmă cu câţiva ani, dregătorul bun Vladimir Brilinsky de la Sarmizegetusa Regia. N-a avut de ales, nu era loc de refuz. Şi e bine că a fost aşa. De vineri, 4 martie 2016, urbaniştii din regiune îi pun în spinare un nou apelativ: Excelenţa Sa. O povară pentru Nunu, om dintr-o bucată care nu se poticneşte în politeţuri când vine vorba de Sarmizegetusa lui dragă şi moştenirea Regatului Dac. Dragă Nunu, domnule Brilinsky, Excelenţa Voastră Vladimir (Nunu) Brilinsky, chiar dacă uneori o să vă încurce „eticheta”, distincţia o meritaţi din plin pentru că vă datorăm în foarte mare măsură schimbarea la faţă a Sarmizegetusei Regia.

Urbaniştii din Regiunea de Vest, în acord cu conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, îi acordă Diplomă de Excelenţă în Urbanism Participativ lui Vladimir Brilinsky „pentru contribuţia sa individuală la salvarea, conservarea şi punerea în valoare a PARCULUI ISTORIC şi ARHEOLOGIC „CETĂŢILE DACICE din MUNŢII ORĂŞTIEI”, contribuţie ce a atras după ea implicarea comunităţii locale în acest proiect”, după cum notează prof. dr. arh. Radu Radoslav, preşedintele Registrului Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest.

Motivaţia urbaniştilor

În motivarea lor, urbaniştii aduc în atenţia publică o parte din isprăvile „ultimului dac” de la Sarmizegetusa Regia. Aproape că uitasem de politicienii numiţi (şi plătiţi) să poarte de grijă monumentelor din judeţul Hunedoara, deşi ei habar nu aveau că există două cetăţi ce poară în nume Sarmizegetusa. Pe bună dreptate spun urbaniştii că „Domnul Vladimir Brilinsky a fost printre puţinii care au reuşit să disipe confuzia şi să aducă clar în memoria colectivă faptul că există două Samizegetusa, una dacică şi una romană.” Apoi, despre Nunu ni se reaminteşte că „A elaborat proiecte de legi pentru reglementarea statutului juridic al zonei. A atras atenţia asupra neconcordanţei dintre legea silvică şi legea de protecţie a patrimoniului naţional cultural. A contribuit esenţial la aprobarea hotărârii de guvern prin care Sarmizegetusa Regia a fost trecută în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. A curăţat, la propriu, zona de tonele de gunoaie lăsate de turiştii necivilizaţi, reuşind să transforme locaţia într-un „Parc Istoric şi Arheologic” vizitat anual de peste 30.000 de turişti. A reuşit să recupereze zeci de piese de o deosebită valoare istorică, lui datorându-i-se şi descoperirea şi recuperarea unei matriţe din bronz pentru turnat bijuterii, considerată de unii autori, cea mai importantă descoperire de la Cloşca cu Puii de Aur”, scriu în motivarea lor arhitecţii care acordă Diploma de Excelenţă.

Ce semnifică diploma acordată

Potrivit prof. dr. arh. Radu Radoslav, acţiunea Registrului Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, face parte dintr-un program lansat în urmă cu şase ani prin care se recompensează în mod simbolic „BUNELE PRACTICI” ale unor întreprinzători locali independenţi care contribuie la creşterea competitivităţii regiunii noastre. Judeţul Hunedoara este parte semnificativă a acestui program pentru că are oportunităţi imense de regenerare prin punerea în valoare a potenţialului său în domenii diverse, de la turism montan, la turism cultural, datorat vestigiilor sale dacice, medievale, chiar industriale, ce formează o axă strategică prioritară de acţiune.

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/