Vladimir Brilinsky, despre acuzațiile care i-au fost aduse în Sarmizegetusa Regia: „A fost picătura care a umplut paharul”

Vladimir Brilinsky a avut în grijă din 2013 situl UNESCO Sarmizegetusa Regia, însă a demisionat, acuzând conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara că a vrut să „pesedizeze” Sarmizegetusa Regia.

„Am făcut, în acestă perioadă, tot ce este omeneşte posibil şi mai mult decât atât, pentru ca normalitatea să se instaleze la Sarmizegetusa Regia şi am dat acestui loc întreaga mea dragoste şi iubire. Nu doresc, însă, să fiu complice la politizarea şi mai ales la pesedizarea acestui loc, nu doresc să fiu complice la punerea în pericol a vieţii vizitatorilor, datorită neglijării riscurilor existente şi nu doresc să fiu complice la rezultatele dezastruoase ale deciziilor luate de vicepreşedintele Vasilescu. Am luat această decizie sătul de şantaje, şicane şi ameninţări permanente, exprimate direct sau venite pe diferite căi, din partea conducerii politice a judeţului, din ultimii doi ani”, a precizat Brilinsky.

Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a răspuns acuzaţiilor fostului administrator din Sarmizegetusa Regia, afirmând că neînţelegerile dintre cei doi, care au dus la demisia lui Brilinsky, au pornit după ce reprezentanţii Direcţiei de Cultură au constatat existenţa unei construcţii ridicate ilegal în Sarmizegetusa Regia.
„Totul a plecat de la construcţia unui adăpost în Sarmizegetusa Regia, în perioada în care situl a fost afectat de calamităţi. Direcţia de Cultură a constatat că este o construcţie ilegală şi ne-a pus să îl demolăm. Nu spun că nu era necesar, dar trebuia făcut legal. Eu i-am solicitat să respecte legea, atât în sit, cât şi în ce priveşte folosirea maşinii de serviciu”, a susţinut vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Declararea adăpostului din Sarmizegetusa Regia drept o construcţie ilegală a fost făcută cu rea intenţie, spune Brilinsky, într-un drept la replică.

„Ea nu este mărul discordiei, ci picătura care a umplut paharul. În realitate acolo nu a existat nicio construcţie, conform dicţionarului limbii române, ci un simplu acoperiş, susţinut de şase pari. Din carton gudronat, cumpărat din banii proprii, fără pereţi laterali, fără fundaţie, şi mobil, amplasat discret, la limita pădurii. În raport se scria, mincinos, că s-a ridicat o construcţie neautorizată, cu acoperiş de tablă. Când o marionetă de la Bucureşti, din minister, citeşte aşa ceva într-un birou îşi închipuie, ca toţi ceilalţi, o casă cu pereţi, cu fundaţie, cu acoperiş de tablă ondulată, ridicată în sit. Total eronat.. Am ridicat acel acoperiş pentru că în acea perioadă căderile masive de ploaie au afectat grav integritatea unor turişti care nu au beneficiat de niciun loc de refugiu. Din păcate, dacă o lege de patrimoniu prevede reguli stricte, un cumul de alte legi te obligă la protecţia turiştilor într-un loc administrat. La fel ca şi în cazul conflictului dintre monumente şi vegetaţie. Totdeauna, între copac şi monument am ales, fără ezitare, monumentul. Dar între monument şi om, tot fără ezitare, am ales omul”, a precizat Vladimir Brilinsky.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ÎN APĂRAREA ŞEFULUI. Actori din Petroşani, cu jalba la „Împărăţie”         Incendiu în Deva         Accident grav pe DN 76, produs de o tânără de 19 ani         După 2.000 de ani… A apărut asfaltul până la poalele cetății dacice Piatra Roșie         Piatra romană descoperită sub cea mai veche biserică a Hunedoarei         Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii         Tragedie lângă șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva         Părintele Crăciun Opre a fost pomenit la 7 ani de la trecerea la cele veșnice         Crucea de Flori, tradiția de Florii din Hunedoara         Paștele la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara         Prima fântână arteziană de pe noua pietonală a intrat în probe         O APRECIERE OFICIALĂ. Sarmizegetusa Regia, model de bună guvernare a monumentelor UNESCO         Cât a mai rămas de executat din Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva, după cinci ani de lucrări         ALDE HUNEDOARA. Michael Meltzer: „Viitorul termocentralei Mintia este pe gaz”         Femeie înșelată de o necunoscută         Centrul pietonal din Hunedoara va fi inaugurat de Ziua Europei         Cea mai vârstnică femeie din Deva a împlinit 105 ani         DESCOPERĂ FACULTATEA DE DREPT ȘI ȘTIINȚE SOCIALE A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA – Reușită prin vocație!         Complexul Aqualand Deva se redeschide sâmbătă         Se închide provizoriu circulația rutieră în dreptul pasajului de cale ferată de pe str. Hărăului din Deva