Vladimir Brilinsky, despre acuzațiile care i-au fost aduse în Sarmizegetusa Regia: „A fost picătura care a umplut paharul”

Vladimir Brilinsky a avut în grijă din 2013 situl UNESCO Sarmizegetusa Regia, însă a demisionat, acuzând conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara că a vrut să „pesedizeze” Sarmizegetusa Regia.

„Am făcut, în acestă perioadă, tot ce este omeneşte posibil şi mai mult decât atât, pentru ca normalitatea să se instaleze la Sarmizegetusa Regia şi am dat acestui loc întreaga mea dragoste şi iubire. Nu doresc, însă, să fiu complice la politizarea şi mai ales la pesedizarea acestui loc, nu doresc să fiu complice la punerea în pericol a vieţii vizitatorilor, datorită neglijării riscurilor existente şi nu doresc să fiu complice la rezultatele dezastruoase ale deciziilor luate de vicepreşedintele Vasilescu. Am luat această decizie sătul de şantaje, şicane şi ameninţări permanente, exprimate direct sau venite pe diferite căi, din partea conducerii politice a judeţului, din ultimii doi ani”, a precizat Brilinsky.

Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a răspuns acuzaţiilor fostului administrator din Sarmizegetusa Regia, afirmând că neînţelegerile dintre cei doi, care au dus la demisia lui Brilinsky, au pornit după ce reprezentanţii Direcţiei de Cultură au constatat existenţa unei construcţii ridicate ilegal în Sarmizegetusa Regia.
„Totul a plecat de la construcţia unui adăpost în Sarmizegetusa Regia, în perioada în care situl a fost afectat de calamităţi. Direcţia de Cultură a constatat că este o construcţie ilegală şi ne-a pus să îl demolăm. Nu spun că nu era necesar, dar trebuia făcut legal. Eu i-am solicitat să respecte legea, atât în sit, cât şi în ce priveşte folosirea maşinii de serviciu”, a susţinut vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Declararea adăpostului din Sarmizegetusa Regia drept o construcţie ilegală a fost făcută cu rea intenţie, spune Brilinsky, într-un drept la replică.

„Ea nu este mărul discordiei, ci picătura care a umplut paharul. În realitate acolo nu a existat nicio construcţie, conform dicţionarului limbii române, ci un simplu acoperiş, susţinut de şase pari. Din carton gudronat, cumpărat din banii proprii, fără pereţi laterali, fără fundaţie, şi mobil, amplasat discret, la limita pădurii. În raport se scria, mincinos, că s-a ridicat o construcţie neautorizată, cu acoperiş de tablă. Când o marionetă de la Bucureşti, din minister, citeşte aşa ceva într-un birou îşi închipuie, ca toţi ceilalţi, o casă cu pereţi, cu fundaţie, cu acoperiş de tablă ondulată, ridicată în sit. Total eronat.. Am ridicat acel acoperiş pentru că în acea perioadă căderile masive de ploaie au afectat grav integritatea unor turişti care nu au beneficiat de niciun loc de refugiu. Din păcate, dacă o lege de patrimoniu prevede reguli stricte, un cumul de alte legi te obligă la protecţia turiştilor într-un loc administrat. La fel ca şi în cazul conflictului dintre monumente şi vegetaţie. Totdeauna, între copac şi monument am ales, fără ezitare, monumentul. Dar între monument şi om, tot fără ezitare, am ales omul”, a precizat Vladimir Brilinsky.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități