Viscolul a făcut pagube în Sarmizegetusa Regia. Un simbol al sit-ului UNESCO s-a prăbușit

Viscolul a făcut pagube în Sarmizegetusa Regia. Cel mai mare brad din incinta aşezării dacice s-a prăbuşit sub puterea vântului.

Arborele fusese plantat în urmă cu şapte decenii şi devenise un simbol al sit-ului UNESCO. „Astăzi e mai trist la Sarmizegetusa Regia. Bradul cel falnic s-a prăpădit. Stătea acolo, înfipt alături de un fag bătrân, de mai bine de 70 de ani. Stăteau la taclale, izolaţi de pădure şi se protejau unul pe celălalt. De primăvara până toamna, fagul cu frunzele lui bogate îl proteja pe brad. Iar iarna, bradul cu ramurile sale încărcate de nea, stătea în calea urgiilor, ferind fagul desfrunzit. Împreună, dacă ar fi putut vorbi, ar fi putut depăna istoria Sarmizegetusei din ultima jumătate de veac, iar lumea s-ar fi cutremurat de atâta nedreptate făcută acelui loc. N-au mai apucat, pentru că o vijelie l-a pus la pământ. Păcat”, anunţă Vladimir Brilinsky, administrator al Sarmizegetusei Regia, pe pagina sa de Facebook. Va fi plantat un alt brad, mai spune Vladimir Brilinsy.

 

FOTO: Sorin Zgăvîrdean

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase + opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare