VIDEO. SĂRBĂTOARE ÎN ȚINUTUL AURULUI. Fii Săcărâmbului, ziua dedicată comunității din vechiul „El Dorado” al Europei

Ziua de sămbătă a fost specială pentru localnicii din Săcărâmb și pentru cei care se simt apropiați de vechea așezare minieră din Munții Metaliferi. A avut loc sărbătoarea „Fii Săcărâmbului”, un eveniment dedicat tradițiilor și istoriei fostului orășel cosmopolit, din secolele trecute.

Ediția din 2016 a festivalului „Fii Săcărâmbului” a implicat întreaga comunitate în activitățile ei. Sâmbătă dimineața, Căminul cultural Bergschule a fost loc de întâlniri al localnicilor cu artiștii. Oamenii au venit să vadă operele prezentate la atelierul de carte, expoziția de pictură, de gravură și sculptură. „Am avut o mulțime de personalități invitate, părintre care aș enumera pe profesorul universitar dr. Traian Stănciulescu, poeta Shanti Nilaya, sculptorul Constantin Sandu Milea, pictorul Mihai Coțovanu, pictorița Silvia Anton, lume bună și frumoasă. Prin acest eveniment încercăm să revitaizăm Săcărâmbul, să luminăm oamenii, să readucem frumusețea și arta de altă dată în Săcărâmb, unde pe vremuri a concertat Opera din Viena, orășelul de atunci avea o fanfară și o școală de subingineri”, a declarat actrița Isabela Hașa, organizator al evenimentului.

Muzică și voie bună

După-amiaza a fost dedicată muzicii și petrecerii în aer liber. În parcul din Săcărâmb a avut loc spectacolul „Cântec, joc și bucurie”, la care au concertat Formatia ,,Play iT” și soliste ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță, , Ansamblul ,,Făeragul’’ din comuna Certeju de Sus, Constantin Bălţatu și Fanfara Peneș Curcanul din Deva. „Evenimentul organizat sâmbătă Composesoratul Săcărâmb, Asociația culturală Pro Thalia – Pro Dacia, Asociația Umanitară Nonprofit Setras, în colaborare cu Primăria comunei Certeju de Sus, se află la cea de-a patra ediție. A fost și întâlnire de suflet a comunității pentru că mulți sunt în vacanță și chiar dacă sunt plecați din Săcărâmb au revenit aici cu acestă ocazie și s-au învățat că întotdeauna în perioada aceasta este posibilitatea să se reîntâlnească. La festivalul Fii Săcărâmbului, printre cei prezenți sau numărat oameni veniți din Anglia și din Germania, de la Cluj, București, Timișoara”, a declarat actrița Isabela Hașa.

Fii satului Săcărâmb este parte integrantă a Zilelor Comunei Certeju de Sus, a declarat primarul comunei Certeju de Sus, Petru Câmpia. „În fiecare an cu această ocazie organizăm o petrecere separată în Săcărâmb. În acest an am sărbătorit 551 de ani de la atestarea documentară a satului Săcărâmb și 161 de ani de la înfințarea primei instituții de învățământ superior din zonă. Oamenii se simt bine la această sărbătoare”, spune Petru Câmpian.

Petrecerea din parc

Cei mai mulți dintre oamenii veniți la spectacol s-au arătat bucuroși de un asemenea eveniment. „Locuim în Hunedoara de peste 40 de ani, dar ne-am născut și am copilărit aici și deseori ne întoarcem la Săcărâmb. Este un loc impresionant de care ne leagă numeroase amintiri”, spune Ioan, unul dintre cei care au participat la spectacol. „Satul era mult mai animat în trecut, în vremea în care funcționau minele. Acum avem ocazii mai puține să ne bucurăm de astfel de sărbători și de aceea ne este drag să păarticipăm la ele”, spune Maria, o localnică. „Săcărâmbul este un loc extraordinar de frumos, un loc din ce în ce mai vizitat de turiști, pentru că oamenii îi redescoperă frumusețea și locurile minunate. Săcărâmbul stă pe un munte de aur, are numeroase legende, aici a învenit însuși împăratul Austro-Ungariei și a fost încântat de cele văzute. Este un loc în care tot mai mulți străini vin pentru a-și îngriji sănătatea, așa cum în trecut veneau în căutarea unei vieți mai bune, atrași de aurul din minele lui. Îmi doresc ca astfel de evenimente, care ne aduc împeună, să fie mai dese”, spune Alexandru, un alt localnic.

Povestea așezării

Săcărâmb a fost în trecut unul dintre cele mai căutate locuri de europenii cuprinşi de febra aurului. O dată cu începerea exploatărilor miniere, satul din Munţii Metaliferi, aflat în apropierea Devei, a atras oameni din toate părţile continentului. La începutul secolului XIX, zăcămintele de aur de la Săcărâmb erau faimoase în întreaga Europă. În aşezarea înfiinţată la mijlocul secolului XVIII, o dată cu deschiderea primelor exploatări miniere, s-au stabilit oameni din toate părţile continentului. Aici lucrau români, maghiari, slovaci şi italieni, iar până la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, peste 40 de tone de aur au fost extrase din minele Săcărâmbului. În afara aurului, din munţii Săcărâmbului erau scoase mai multe tipuri de minerale valoroase şi rare, cum erau teluriumul şi săcărâmbitul. Bogăţia zăcămintelor i-a uimit pe cercetătorii străini, care au vizitat în urmă cu două secole oraşul minier de la acea vreme. Până în secolul XX, Săcărâmbul devenise un orăşel minier, cu o populaţie în care se amestecau urmaşi ai străinilor şi românilor stabiliţi aici pentru a lucra ca „băieşi”, cu trei biserici şi o mulţime de cârciume – o aşezare atipică pentru zona greu accesibilă în trecut. Minele din zona Săcărâmb şi-au continuat existenţa până la începutul anului 2000. Patru mine funcţionau în cadrul exploatării de la Certej, dar în prezent sunt închise. Oamenilor le-au rămas amintirile despre, dar şi mândria că trăiesc într-un loc de poveste, chiar dacă multe dintre vechile case bătrâneşti au rămas părăsite.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − patru =

ACTUALITATE
Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia         EXCLUSIV. Alpiniştii daţi dispăruţi: “Cea mai mare problemă a noastră a fost că nu am putut să comunicăm cu nimeni”