VIAȚĂ ECHILIBRATĂ. Nutriţioniştii ne recomandă farfuria cu sănătate: măcriș și urzici

O ieşire de sâmbătă sau duminică după-amiază ne oferă ocazia de a ne întoarce acasă cu sacoşele pline de hrană vie, gratis: leurdă, măcriş, păpădie şi urzici.

Singura regulă, pe care mai toţi culegătorii o cunosc: culegeţi plantele din locuri cât mai îndepărtate de şosele, acolo unde poluarea nu răzbate. „Este un moment ideal pentru ca fiecare dintre noi să ne adunăm hrana din zone curate. În plus, natura ştie cel mai bine de ce avem noi nevoie în această perioadă, când ieşim din iarnă anemici, devizaminizaţi şi demineralizaţi. Urzica are fier foarte mult, spanacul la fel, clorofila din plante se abosrbe, şi ea, excelent în organismul nostru. Tocmai de aceea, recomand consumul plantelor de sezon: urzici, leurdă, păpădie. Din piaţă, nu prea ştii care e provenienţa plantelor, dar dacă faci o ieşire în natură, într-o zi, poţi să le culegi, gratis, şi să ai parte de o mulţime de beneficii! Urzicile, spre exemplu, sunt şi diuretice şi ne ajută să slăbim. Asta înseamnă că, după ce le-am cules şi le-am spălat foarte, foarte bine, putem consuma ceaiul, adică apa în care au fiert plantele”, explică nutriţionistul Simona Timofte.

 

Potasiu, fier, calciu şi magneziu

 

Măcrişul, de pildă, cu gustul lui acrişor şi uşor astringent, bogat în vitamina C, face deliciul papilelor gustative, dar este şi un excelent tratament pentru ficat. Pe la 1.700, John Evelyn, scriitor şi botanist englez, scria în „Acetaria”, că măcrişul “ascute pofta de mâncare, linişteşte căldura, răceşte ficatul şi întăreşte inima”. Este recomandat celor care duc lipsă de vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu şi magneziu. O salată cu măcriş este o sursă ideală de fibre şi carbohidraţi, dar şi antioxidanţi care ajută la prevenirea bolilor de inimă şi a cancerului. Folosit primăvara ca tonic, pentru detoxifierea sângelui, alături de urzici, măcrişul este un laxativ uşor, cu proprietăţi antiinfecţioase, antifebrile, bun în tratarea abceselor, a ulceraţiilor şi a hemoroizilor.

 

Detoxifiante şi mineralizante

 

Numele urzicilor înseamnă „eu ard”, trimiţând la efectele histaminelor din ţepi, care provoacă usturimi pe care le resimţim de la câteva ore până la două zile. Detoxifiantă şi mineralizantă, urzica este cunoscută încă din antichitate pentru efectele ei terapeutice, însă a fost folosită şi pentru obţinerea de fibre pentru ţesături. Nutriţioniştii ne spun că urzicile conţin foarte mulţi aminoacizi, vitaminele B2, B12, K şi C, vitamina A,fier, calciu, siliciu, magneziu, potasiu şi multe alte substanţe foarte utile sănătăţii, în cantităţi mai mici. Sunt excelente pentru vitaminizarea, remineralizarea şi echilibrarea sistemului imunitar ieşit din iarnă, elimină stările de anemie, scad nivelul glicemiei, acidul formic din fibrele urzicilor luptă împotriva reumatismului, ameliorează bolile şi inflamaţiile căilor urinare, reduc retenţia de apă şi retenţia urinară şi ameliorează sindromul premenstrual şi menoragiile, furnizează energie şi stimulează lactaţia, la femei, dar cresc şi concentraţia de testosteron şi vitalitatea la bărbaţi.

 

Elimină grăsimea şi metalele grele

 

Dacă alegeţi să mâncaţi urzici piure sau salată de urzici mai trebuie să ştiţi că acestea detoxifiază organismul de substanţe chimice şi metale grele, reduc inflamaţiile artritice, dar au şi proprietăţi antihemoragice: pot fi folosite atât în hemoragii interne, cât şi în răni de mici dimensiuni greu vindecabile. De asemenea, deloc de neglijat, urzicile au efect bactericid şi nu permit multiplicarea bacteriilor, iar antihistaminicele din urzici le conferă proprietăţi antialergice. Fiertura şi tinctura de urzică este utilă pentru revitalizarea părului, iar ghidurile plantelor medicinale patru căni de ceai spun că urzicile ne pot ajuta să dăm jos 2 kilograme în fiecare săptămână, dar pentru un efect maxim cura trebuie urmată cel puţin 30 de zile. Urzicile mature (înflorite) nu se vor folosi deloc, pentru că toxinele din planta adultă rezistă la fierbere şi pot produce iritaţii. Acest fapt dovedit ştiinţific era cunoscut de ţăranii de odinioară, care spuneau că urzicile nu se mănâncă decât până în Vinerea Mare, căci ţepii acestora amintesc de spinii cu care a fost încununat Hristos.

 

Cea mai verde salată: urzici, leurdă şi măcriş

 

Pregătiţi urzici, măcriş, ceapă verde, leurdă şi o lămâie sau două. Spălaţi toate frunzele cu apă din abundenţă şi, pentru a elimina ţepii urzicilor care vor fi consumate crude, frecaţi-le bine cu puţină sare grunjoasă. Apoi adăugaţi toate frunzele verzi laolaltă, amestecaţi şi stropiţi din belşug salata cu sucul lămâilor. Nu vă temeţi, ţepii urzicilor sunt acum inofensivi, dar salata pe care o serviţi e o adevărată explozie de sănătate şi vitalitate.

 

Comentarii FB

comentarii


TAG


Răspuns la “VIAȚĂ ECHILIBRATĂ. Nutriţioniştii ne recomandă farfuria cu sănătate: măcriș și urzici

  1. ioska

    Trebuie ca si la noi in piata babele care vand macris sau urzici sa declare pe proprie raspundere ca acestea nu’s etnobotanice. Masura s-a aplicat cu succes in jud. Gorj.
    🙂

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + 14 =

ACTUALITATE
A murit scriitorul hunedorean Eugen Evu         Viceprimarul din Bănița a fost condamnat. Rechizitoriul accidentului în care a murit un motociclist         Brandul Sense lansează campania aniversară „10 ani de modă românească”         Uniunea Națională a Notarilor Publici din România – Ziua Porţilor Deschise         Premierul Mihai Tudose se va afla într-o vizită de lucru în Hunedoara         Sentință definitivă pentru bătăușii din centrul Devei         Jandarmii montani au fost testați în Cheile Tăii         Ștafeta Veteranilor va trece prin Deva         Situația contractelor de deszăpezire pentru drumurile naționale din vestul țării         Cum a evoluat în 25 de ani populaţia marilor oraşe din judeţul Hunedoara         Decembrie ’89 pe mai multe voci         Rectorul Radu Sorin este cel mai bine plătit profesor din Hunedoara         Tomograf nou achiziționat de Spitalul din Hunedoara         Bine că ești tu deștept! Alegeri în Deva. Conspirație, transpirație și clăbuci         Liviu Gabriel Dumitru va fi noul șef al Școlii de Agenți din Cluj – Napoca         Copil accidentat grav după ce s-a electrocutat pe un pod din Hunedoara         Intensificarea traficului de pasageri pe Aeroportul din centrul ţării         Ministrul Carmen Dan a convocat comisia tehnică centrală pentru alegerile parțiale din luna noiembrie         Un bărbat de 71 de ani s-a urcat băut la volan și a produs un accident         Hoți care au devastat calea ferată prinși de Poliție