Veste bună pentru Hunedoara: mai puţini bolnavi de hepatită

Hepatitele afectează anual în judeţ sute de persoane, dar statisticile ne aduc şi o bună: numărul înbolnăvirilor de hepatită B şi C sunt tot mai mici de la un an la altul.

Până acum, în fiecare an în judeţul Hunedoara, peste 100 de persoane erau depistate cu una dintre formele de hepatită acută, în timp ce numărul cazurilor de hepatită cronică era de 10 ori mai mare. Cea mai răspândită afecţiune în județul Hunedoara este hepatita A. Îngrijorător este că incidenţa hepatitei virale tip A a fost, în 2012, de aproape 17 la 100.000 de locuitori, cu 35 la sută mai mare faţă de 2011, când România se afla, oricum, pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul îmbolnăviri! Totuşi, rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică arată că, dacă în 2013 în judeţul nostru s-au înregistrat aproape 100 de cazuri de hepatită acută A, în 2014 numărul îmbolnăvirilor a fost de cinci ori mai mic! De asemenea, numărul cazurilor de hepatită acută B, a scăzut de la 24 în 2012, la 8 în 2013 şi la numai patru cazuri în 2014. Numărul total al hepatitelor acute în judeţ a scăzut, şi el, în ultimii ani, de aproape şase ori, de la peste 120, la mai puţin de 30. De asemenea, numărul cazurilor de hepatită cronică depistate a scăzut de la aproape 1.200 acum doi ani, la 400 în 2014. Pe de altă parte, în 2013 a fost înregistrat un focar de hepatită A la Orăştie, iar în 2014 în judeţul Hunedoara s-au înregistrat trei focare de hepatită A, la Petroşani, Lupeni şi Deva. Echipele sanitare au făcut dezinfecţie în focare, şcoli şi grădiniţe, da au început şi o campanie de informare a populaţiei referitor la factorii de risc.

670px-Prevent-Hepatitis-C-Step-2Hepatita A încă loveşte Valea Jiului şi Deva
Medicul Cecilia Birău, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, spune că autorităţile se confruntă cu izbucniri ale unor focare, iar acestea cresc considerabil numărul îmbolnăvirilor. „Anul trecut am avut 19 cazuri de hepatită A numai la Vulcan, plus alte câteva la Petroşani şi Petrila. La Vulcan s-a făcut imediat imunizarea contacţilor celor care fuseseră depistaţi cu virusul hepatitei: aproape 370 de persoane”, explică Cecilia Birău. Doctoriţa mai spune că vaccinul împotriva hepatitei A nu este inclus în Programul Naţional de Imunizare, aşa cum se întâmplă cu vaccinul pentru hepatita B. Asta deoarece vaccinul nu conferă imunitate pe viaţă, ci doar temporar. Ea adaugă că majoritatea cazurilor de îmbolnăvire de „boala mâinilor murdare” (hepatită A) apar la copii şi tineri, însă au fost cazuri semnalate şi la adulţi. „De obicei boala aceasta survine acolo unde e o lipsă de igienă, fiind tipică mai ales pentru comunităţile cu probleme socio-economice. Ţin să menţionez, însă, că hepatita A nu este o boală specifică unei anumite etnii: îmbolnăvirile apar acolo unde nu se face o spălare riguroasă pe mâini şi lipsesc condiţiile igienice”, menţionează doctoriţa.

Hepatita B, de 100 de ori mai contagioasă ca HIV!
Deşi vorbim adeseori despre aceste boli, puţină lume ştie ce înseamnă îmbolnăvirea. Practic, hepatita este o inflamaţie pe bază virală a ficatului, cauzată de viruşi, care distrug celula hepatică. Şi, dacă multă lume a aflat, deja, de tipurile de hepatită A, B şi C, puţini ştiu că există încă două tipuri de virusuri hepatitice: D şi E. Dintre acestea, virusurile B, C şi D, pot provoca nu doar infecţii acute, ci şi cronice. Din păcate, în timp bolile cronice pot duce la complicaţii: ciroză, insuficienţă hepatică sau cancer hepatic. În judeţul Hunedoara hepatita A este cea mai răspândită afecţiune. Celelalte virusului hepatitice (B, C şi D), se transmit prin sânge, fluide şi prin act sexual neprotejat. Ca risc de contaminare, hepatita B, de 100 de ori mai contagioasă ca HIV şi una dintre cele mai frecvente infecţii virale din lume! În cazul hepatitei C, organismul este în general incapabil să elimine singur virusul, aşa că infecţia devine cronică.

Hepatitele rare: D şi E
Dacă nu ştiaţi mai nimic până acum despre hepatitele rare, este bine să aflaţi că hepatita D apare numai la persoanele care sunt infectate deja cu virusul hepatitei B şi se transmite prin contact cu sânge infectat. Hepatita E se transmite în principal prin consumul de alimente sau apă potabilă care au fost contaminate de materiile fecale ale unei persoane infectate. În prezent există un vaccin pentru a preveni hepatita E, dar acesta nu este disponibil pe scară largă. Vaccinarea împotriva hepatitei A nu este cuprinsă în Programul Național de Imunizare, însă vaccinul împotriva hepatitei B este inclus în acest program, iar prima etapă se face chiar în prima zi de viață a bebeluşului. Chiar şi aşa, puţin peste 80 la sută dintre copii au primit, în ultimii ani, toate cele trei doze, pentru ca vaccinarea să fie completă.

Cea mai bună prevenţie: vaccinul
Medicul Cecilia Birău, spune că acest lucru se întâmplă din cauza neglijenței părinților, care uită, nu doresc sau nu mai revin la doctor și pentru ultimele două etape de vaccinare. Potrivit doctoriţei, în ultimii ani între 15 şi 20 la sută dintre copii nu au mai fost imunizaţi împotriva aşa-numitelor boli „ale copilăriei”. Asta în condiţiile în care, la nivel naţional avem cea mai mare rată de prevalență la virusurile B şi C, la capitolul infecții cronice: 3,2% pentru hepatita C şi 4,4% pentru hepatita B. Cifrele ne încadrează la mijocul clasamentului în lume, însă, în Europa, majoritatea ţărilor au rate mult mai mici în comparaţie cu noi. Tot statisticile, în schimb, demonstrează că scăderea îmbolnăvirilor cu hepatită B se datorează vaccinării copiilor încă din prima lor zi de viaţă, prin Programul Naţional de Vaccinare împotriva acestui tip de hepatită, funcţional de mai bine de 20 de ani (1995). În aceste condiţii, cazurile rare de hepatită B care mai apar, survin la adulţi care nu au beneficiat de vaccinare, ei fiind născuţi înainte de lansarea acestui program.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gratuitate la bazinul de înot pentru familia lui Avram Iancu         Portret. Diana Beța – 10 curat la Evaluarea Națională!         Eleva de Nota 10 de la „Decebal”         Salvamont reface traseele din Retezat înaintea începerii sezonului turistic         Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei