Urs capturat în urma reclamațiilor localnicilor

În perioada 23 iunie– 02 iulie a.c., în zona Cartierului Paroşeni din municipiul Vulcan, şi-a făcut apariţia un urs care a intrat în mai multe gospodării, omorând păsări şi iepuri aparţinând locuitorilor din zona Termocentralei Paroşeni la câteva sute de metrii de D.N. 66 A.

Prezenţa ursului a fost semnalată prin apeluri la numărul de urgenţă 112, acesta reprezentând un real pericol pentru locuitorii din zonă.

După primire apelurilor, a fost activată Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată compusă din efective ale Jandarmeriei Montane Hunedorene, personal din partea Fauna şi Flora Internaţional, precum şi un medic specializat, dotat cu  armă cu tranchilizant, aceştia acţionând în cadrul  Proiectului ,,Life Connect Carpathians”.

În perioada mai sus menţionată Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara a pus în aplicare procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele ( mamifere ) sălbatice periculoase, la nivelul judeţului Hunedoara, procedura cuprinzând o serie de activități desfășurate în sistem “step by step” de la primirea apelului la numărul de urgență 112, până la soluționarea cazului, acţionând cu efective de jandarmi în zona în care şi-a făcut apariţia animalul sălbatic.

Permanent au fost prezenţi 5 jandarmi de la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara, care au acţionat în zonă pentru protecţia şi informarea populaţiei şi îndepărtarea animalului.

După primirea acordului de la Ministerul Mediului pentru relocarea ursului, ca urmare a demersurilor  facute de prefectul judeţului Hunedoara, domnul Fabius-Tiberiu Kiszely şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv – Băniceana, au montat în zona mai sus menţionată o cuşcă pentru capturarea ursului.

Cazul care a fost încadrat în gradul de risc ridicat, astfel că în urma activităţilor desfăşurate, iar în dimineaţa zilei de 02 iulie a.c., ursul a fost capturat , tranchilizat şi relocat pe un alt fond aparţinând  Asociaţiei Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv – Băniceana, în zona Polatişte.

IJJ Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului         Sarmizegetusa Regia, în imagini de poveste