Urs capturat în urma reclamațiilor localnicilor

În perioada 23 iunie– 02 iulie a.c., în zona Cartierului Paroşeni din municipiul Vulcan, şi-a făcut apariţia un urs care a intrat în mai multe gospodării, omorând păsări şi iepuri aparţinând locuitorilor din zona Termocentralei Paroşeni la câteva sute de metrii de D.N. 66 A.

Prezenţa ursului a fost semnalată prin apeluri la numărul de urgenţă 112, acesta reprezentând un real pericol pentru locuitorii din zonă.

După primire apelurilor, a fost activată Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată compusă din efective ale Jandarmeriei Montane Hunedorene, personal din partea Fauna şi Flora Internaţional, precum şi un medic specializat, dotat cu  armă cu tranchilizant, aceştia acţionând în cadrul  Proiectului ,,Life Connect Carpathians”.

În perioada mai sus menţionată Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara a pus în aplicare procedura privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de animalele ( mamifere ) sălbatice periculoase, la nivelul judeţului Hunedoara, procedura cuprinzând o serie de activități desfășurate în sistem “step by step” de la primirea apelului la numărul de urgență 112, până la soluționarea cazului, acţionând cu efective de jandarmi în zona în care şi-a făcut apariţia animalul sălbatic.

Permanent au fost prezenţi 5 jandarmi de la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara, care au acţionat în zonă pentru protecţia şi informarea populaţiei şi îndepărtarea animalului.

După primirea acordului de la Ministerul Mediului pentru relocarea ursului, ca urmare a demersurilor  facute de prefectul judeţului Hunedoara, domnul Fabius-Tiberiu Kiszely şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv – Băniceana, au montat în zona mai sus menţionată o cuşcă pentru capturarea ursului.

Cazul care a fost încadrat în gradul de risc ridicat, astfel că în urma activităţilor desfăşurate, iar în dimineaţa zilei de 02 iulie a.c., ursul a fost capturat , tranchilizat şi relocat pe un alt fond aparţinând  Asociaţiei Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv – Băniceana, în zona Polatişte.

IJJ Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare         SUB SLOGANUL: VISION IS LIFE. OpticLine, încă un pas spre revoluționarea medicinei românești         Autostrada Lugoj – Deva. Cum arată ultimul kilometru de pe Lotul trei         Noaptea Muzeelor. Mii de oameni la Castelul Corvinilor         Carmen Hărău, senator PNL: “Cod roșu de avarie: sectorul energetic național!”