11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Un hunedorean stabilit în Timişoara promovează satele uitate din Ţara Haţegului şi Ţinutul Pădurenilor

Are 32 de ani şi e bucuros să-şi trăiască viaţa ca pe o aventură: speolog, alpinist, instructor de scufundări şi de fitness, Vlad Cvaşa face ghidaj montan de 12 ani. Originar din Haţeg, lui Vlad i-a venit ideea de a-i aduce pe pasionaţii de drumeţii montane la el acasă. Pentru a le reaminti cât de frumoasă e viaţa la ţară şi ce valoare are timpul, atunci când ştie să aibă răbdare. Pentru a-i duce în poveştile oamenilor bătrâni ai satelor hunedorene, dar şi pentru a-i învăţa lucruri „mărunte” şi „de toată ziua”: cum să te îmbraci pentru o ieşire în natură sau munte, ce obiecte să iei şi ce să nu iei la tine, ce resurse poţi folosi în drumeţii sau cum să te descurci dacă, Doamne-fereşte!, ai ajuns într-o situaţie limită. Toate acestea, plus bucuria de a împărtăşi splendoarea peisajului haţegan, dar şi a celui din Munţii Poiana Ruscă, reunite sub denumirea „Sate uitate în Ţara Haţegului”.

Din Ţara Haţegului spre Valea Fierului

Vlad Cvaşa este pasionat de alpinism, căţărări, dar şi alte sporturi de aventură.
Vlad Cvaşa este pasionat de alpinism, căţărări, dar şi alte sporturi de aventură.

„Eu sunt de profesie ghid montan, născut și crescut la poalele Munților Retezat. Încă din copilărie am avut o atracție către natură, astfel, cu timpul, activităţiile în aer liber au început să ocupe un rol important în viața mea. Am început să studiez și să practic speologie, alpinism, scufundări, care să mă ajute să explorez cât mai amănunțit împrejurimile. De-a lungul vremii, din multitudinea de situații la care m-am expus, am acumulat cunoştiinte pe care îmi doresc să le aplic și să le transmit mai departe, pentru că eu am învățat pe propria piele despre limitele și capacitățile corpului uman. Despre cât de frumoasă este Țara Hațegului am auzit cu toții. Poate unii au și vizitat anumite obiective turistice din zonă: Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Valea Dinozaurilor… Însă nu toată lumea a avut ocazia de a vedea și fotografia sate părăsite. Astfel mi-a venit ideea de a-i aştepta pe toţi cei care doresc să facă asta, într-o tură deosebită, să descoperim împreună sate pentru care timpul a stat în loc, să ne transpunem cu zeci de ani în urmă și să ne imaginăm viața de atunci. Vom lua cu noi acasă imagini de neuitat, întipărite în memorie, dar și pe aparatul foto. Pe parcursul celor două zile, pe lângă trekking (n.r. drumeţii) și răscolit de timpuri arhaice, cei care vor veni vor avea parte și de o introducere în arta fotografiei”, explică Vlad Cvaşa.

Outdoors coach în Europa, Africa şi Asia

Fotografii din arhiva personală Vlad Cvaşa.
Fotografii din arhiva personală Vlad Cvaşa.

Hunedoreanul, acum „outdoors coach”, cum se autodefineşte printr-un cuvânt care le cuprinde pe toate şi care s-ar traduce „antrenor în spaţii deschise”, spune că statisticile arată o realitate îngrijorătoare: „Bună parte dintre casele vechi, tradiţionale, nu vor mai sta, dar nu prea mult, în picioare. Vreau să le reamintesc nepoţilor celor care au aceste case şi care s-au tras la oraş că ar putea să vină din când în când, să îngrijească casele, să mai dea cu coasa, grebla… Eu însămi, deşi am locuit la Haţeg, nu într-un sat, am cutreierat toate coclaurile acestea, iar acum intenţionez să aduc grupuri de turişti din Ţara Haţegului spre Ţinutul Pădurenilor, cu ieşire de la Densuş spre Lunca Cernii şi Valea Fierului. Să scot oamenii din oraş şi să fac cu totul altceva, iar dacă tot duc oamenii în munte, ei să rămână şi cu nişte informaţii utile: ce să facă dacă este frig, dacă e prea cald, dacă le e foame, de unde pot bea apă în natură dacă le e sete… Informaţii care mi-au fost foarte utile mie, atunci când a trebuit să mă descurc în situaţii limită. Vrem să facem un arc de cerc care să ne permită şi admirarea unor panorame: masivul Retezat, masivul Parâng… Pe de altă parte, genul ăsta de ieşire de două zile, cu o noapte de cazare la o pensiune, va cuprinde şi câteva surprize. Tocmai de aceea, deocamdată nu aş vrea să dezvălui mai multe detalii. Tot ce pot să spun este că Ţara Haţegului are mult mai mult de oferit, în afara obiectivelor turistice arhicunoscute: avem zone cu relief carstic, canioane, se pot face căţărări, alpinism, ture cu bicicleta…”, spune Vlad. Hunedoreanul adaugă că, după ce va porni drumeţiile către Ţara Haţegului, pentru că are şi o licenţă de instructor de scufundări, după ce s-a aventurat în apele din Egipt şi Iordania, plănuieşte să plece într-o nouă aventură submarină, de această dată pe continentul asiatic.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/